Hoe word ik digital nomad?

Myanmar

Wij zijn Sander & Jody en hebben onze spullen en appartement verkocht, onze vrienden en familie gedag gezegd om de wereld rond te trekken.

Op thedutchnomads.nl nemen we je mee op reis in onze traveltips en inspireren we je met een locatie-onafhankelijk leven via de ultieme digital nomad guide

Hoe word ik digital nomad?” Een vraag die ons regelmatig wordt gevraagd. Ik vind het altijd een beetje een gekke vraag, omdat het geen beschermd beroep is of iets waar je voor moet leren. Je moet het gewoon DOEN! En als ervaringsdeskundige op dit gebied (Sander en ik werken en leven al sinds 2019 locatie-onafhankelijk) kan ik je een aantal tips geven om die stap makkelijker te maken. Zodat ook jij straks leeft als een koning(in) in Frankrijk, Thailand of waar ook ter wereld! Lees snel verder om erachter te komen of een digital nomad levensstijl geschikt is voor jou. 

Wat is een digital nomad?

Voordat er in dit artikel dieper wordt ingegaan op alle voorbereidingen en tips die horen bij een dergelijke levensstijl, wil ik kort even uitleggen wat (in onze optiek) een digital nomad is.

Voor ons is een ‘digital nomad’ iemand die zijn werk locatie-onafhankelijk kan uitvoeren. Dat betekent in de praktijk vaak dat deze een beroep heeft waarbij alleen een laptop en wifi-verbinding essentieel zijn. Vaak werkt een digital nomad op afstand, regelmatig in een ander land. Verwar een digital nomad echter niet met een backpacker of vakantievierder. 

Er zijn ook nog andere beroepen te bedenken, zoals yoga-instructeur op locatie of bijvoorbeeld freelance verpleegkundige. Omdat wij zelf freelancers zijn op het gebied van online marketing en e-commerce, gaan we daar dieper op in. Maar ook voor andere freelancers óf backpackers die voor langere tijd over de wereld gaan reizen kunnen deze tips interessant zijn. 

digital nomads

Wij hebben onder andere in Indonesië, Thailand, Laos, Portugal, Mexico en Colombia als digital nomads gewoond en geleefd

Waarom starten als digital nomad?

De beweegredenen om te starten als digital nomad kunnen heel divers zijn. Ondanks dat wij zelf 3 maanden door Azië hadden gereisd en met onze strippenkaart van 25 vakantiedagen in loondienst vele verre reizen hebben gemaakt, bleef het kriebelen. De goede economie, het gemak vanuit waar wij op afstand kunnen werken en gunstige reizen zorgden ervoor dat wij al snel de knoop hadden doorgehakt. Waarom wachten als we nú kunnen gaan? Twijfel je nog om zelf je droom te gaan volgen? Wacht niet langer!

Onze ultieme digital nomad guide is er voor iedereen die worstelen met de vraag: hoe word je digital nomad? Het is een uitgebreide gids met meer dan 50 pagina’s aan reisinspiratie. Bestel ‘m direct op onze site en ga aan de slag. 

Hoe word ik digital nomad? - Het stappenplan

Bepaal eerst waarom je graag als ‘digital nomad’ wil rondreizen. Is het de vrijheid? Word je depressief van de Nederlandse winters? Ben je klaar met de 9-5 mentaliteit op kantoor? Of is het een combinatie van al deze redenen? 😉 De belangrijkste reden voor ons om als digital nomads te gaan leven, om te werken waar en wanneer we wilden. De ultieme vrijheid. Als digital nomad hoef je dus niet per sé altijd in het buitenland te zitten, maar in principe zit je niet aan een locatie vast. 

De switch maken in je mentaliteit

Voordat ik naar het praktische gedeelte ga, wil ik het eerst hebben over je belemmerende overtuigingen & mentaliteit. Want het de beslissing ‘ik word digital nomad’ maak je niet na een goeie nacht slapen. Voor ons kwam dat moment in 2018, na onze backpackreis van 3 maanden. Meer daarover vertel ik je in onze digital nomad guide. Daarom zet ik wat belangrijke punten op een rijtje die jou hopelijk helpen de juiste beslissing te maken:

 

 • Omring jezelf met gelijkgestemden. Als je je plannen met je directe vrienden en familie in Nederland deelt, kun je weerstand verwachten. Zij hebben het beste met je voor maar zien ook misschien een hoop beren op de weg. Zij denken alleen wat er mis kan gaan en hebben een minder realistisch beeld dat het écht kan werken (en wij kennen genoeg digital nomads overal ter wereld die floreren). Omring je daarom met mensen die de stap hebben gezet. Zoek Facebook-groepen op, ga naar events (als je dat leuk vindt) en volg Instagram-accounts van reizigers.
 • Bepaal hoe je brood op plank (of in jouw geval: een lekkere pad thai ;-)) krijgt. Kun je je huidige werkzaamheden op afstand uitvoeren? Of moet je een nieuwe skill aanleren? Youtube staat boordevol met gratis content, leer een skill waar vraag naar is en waar je energie uit haalt. Je hoeft je niet voor altijd hierop toe te leggen, maar het moet de rekeningen betalen. Meer inspiratie van potentiële digital nomad beroepen haal je uit onze digital nomad guide. 
 • Praktisch aan de slag met freelancen? Lees het boek ‘Superfreelancer’ van Edwin Dijkstra. Oh, en wil je ‘m via deze link bestellen? 😊 Wij krijgen een kleine bijdrage voor iedere verkoop van het boek, jij betaalt daar niets extra’s voor. Kunnen wij weer een extra pad thai bestellen. 
 • Zorg voor een buffer. Je wilt niet na een maand weer intrekken bij je ouders, met hangende pootjes. Toen corona uitbrak in 2020 (en wij in een villa in Bali met een aantal huisgenoten vertoefden) merkten we het belang van een buffer. Sommige huisgenoten gingen snel weer naar huis, omdat er geen inkomen meer binnenkwam. Ik raad in ieder geval een buffer van 6 maanden aan. Bereken wat je maandelijks minimaal uitgeeft en zorg dat dit bedrag keer zes op je spaarrekening staat.
 • Plan een datum! Van uitstel komt afstel. Zet die volgende stap, omcirkel de vertrekdatum in rood op je kalender. Alleen dan ga je je ook écht voorbereiden op die plannen.
 • En: geniet! Het hoeft niet morgen, het hoeft niet perfect en het mag op de manier die voor jou fijn voelt. 

Digital nomad-proof bestemmingen

Misschien heb je al een idee van een reisbestemming of ben je nog geheel in het ongewisse. Bij het uitzoeken van een reisbestemming begint het bij mij al te kriebelen: waar is het lekker weer? Wat is er te doen in de omgeving? Wat zijn dé hotspots die ik moet zien en vooral ook de onontdekte parels. Wanneer je nog geen idee hebt welke bestemming jouw volgende (tijdelijke) verblijf wordt, raad ik je aan op een aantal factoren te letten, zoals:

1. Kosten van het levensonderhoud 

Als je start als digital nomad kunnen je inkomsten (zeker in het begin) nog wat onzeker zijn. Wanneer je aan de slag gaat voor Nederlandse opdrachtgevers, kan een reis naar Amerika of Australië bijvoorbeeld duur uitpakken. Over het algemeen (uiteraard afhankelijk hoe gek je het zelf maakt) ligt het levensonderhoud daar hoger dan in Nederland. Kies daarom, vanuit het oogpunt van kosten, voor een bestemming waar het levensonderhoud lager ligt. Zo zijn wij gestart in Bali en gaan we naar verschillende plaatsen in Azië. 

Tropical Nomad

2. Prijs van vliegtickets

Stel prijsalarmen in 

Kies niet voor de eerste de beste deal die je mailbox komt binnengevlogen, maar neem de tijd om een en ander uit te pluizen. Skyscanner & Google Flights ken je ongetwijfeld al en het helpt mee als je een flexibele reisdatum hebt. Zo vlogen wij retour naar Jordanië voor slechts € 91,- p.p! Stel prijsalarmen in voor jouw droombestemming en houd error fares in de gaten.

Check de voorwaarden van de airlines

Soms hebben ook specifieke airlines spectaculaire aanbiedingen. Zo vlogen wij met Xiamen Airlines voor maar  € 220,- p.p. (enkele reis) naar Bali! Hierbij hadden we een stopover van 12 uur, kregen we een gratis hotel van Xiamen Airlines én konden we in 1 dag Xiamen (China) bezoeken! Wanneer je tijd hebt en het niet erg vindt om er wat langer over te doen (en dus ‘gratis’ een extra land te bezoeken) dan is het interessant om de voorwaarden van de airline erop na te slaan.

Bekijk loyalty programma’s

Loyalty programma’s van airlines kunnen ook interessant zijn. Vliegtuigmaatschappijen werken vaak met Allianties (zo zit Xiamen Airlines in een Alliantie met o.a. KLM) en kan je via loyalty programma’s spaarpunten verzamelen voor meerdere airlines onder één alliantie. Vaak kan je ook nog met terugwerkende kracht spaarpunten ophalen. Check dus waar je bent geweest en hoe je punten kan innen!

Vraag een American Express card aan

Een American Express creditcard is het eerste jaar gratis. Het voordeel hiervan? Bij iedere aankoop spaar je gratis punten die je kan inwisselen voor gratis vliegpunten! In het jaar voordat wij onze levensstijl 180 graden aanpaste, vroegen wij een kaart aan en deden er alle aankopen mee. (Zo kan je bijvoorbeeld bij de Jumbo gratis je boodschappen hiermee afrekenen). De voordelen van zo’n kaart zelf ervaren? Vraag hier gratis een Amex-kaart aan.

Lees je slim 

Bovenstaande tips komen vanuit onze eigen ervaring & het lezen van andere blogs. We zijn zeker niet de eersten er er is online genoeg over te vinden. Leestip: Thuisblijven is duurder van Jelmer de Boer.

3. Het gemak om te werken als digital nomad

Het leven van een digital nomad klinkt zo mooi: werken vanuit een hangmat. De realiteit zal echter uitwijzen dat je (waarschijnlijk) liever op een plek zit waar je aan het einde van de dag niet helemaal in de kreukels ligt. Kies je een accommodatie met wifi en airco? Of zijn er voldoende koffietentjes in de buurt waar je rustig je laptop kan uitklappen? Allemaal zaken om rekening mee te houden. Je kan natuurlijk kiezen voor het allergoedkoopste hostel, maar wanneer voor de 3e nacht op rij een dronken backpacker per ongeluk jouw bed kiest in plaats van z’n eigen, dan ben je het waarschijnlijk snel beu.

Werken als digital nomad betekent geen oneindige vakantie, maar stiekem ook keihard werken. Wees daarom niet té hard voor jezelf.

Een dikke tip vanuit onze kant: kies voor een co-working space. In de eerste instantie vonden we die aan de prijzige kant, maar uiteindelijk waren we helemaal om. Een fatsoenlijke bureau met dito bureaustoel, airco en dat op een plek waar je niet ook nog slaapt en eet. Wij hebben op Bali gewerkt bij Tropical Nomads en betaalden alleen voor de gebruikte wifi-uren. Ideaal!

Benieuwd wat de beste digital nomad bestemmingen zijn? Bekijk de nomad-proof bestemmingen op Nomad List! 

Bij digital nomad worden hoort een belangrijke beslissing... je huis verkopen of verhuren?

Als je geen eigen huis hebt dan hoef je hier niet over na te denken, maar wanneer je een hypotheek hebt gaat deze vraag wel spelen. In de eerste instantie wilden wij het appartement in Nederland aanhouden en gaan onderverhuren. Vanuit de Nederlandse wetgeving mag dit officieel, maar vanuit de hypotheekverstrekker (Rabobank) mocht dat in ons geval niet.

Kies je voor het verhuren van je huis, check dan even of het mag van de hypotheekverstrekker. Je zou het natuurlijk niet kunnen aangeven, maar de gevolgen kunnen vervelend uitpakken. Besluit je je huis te verhuren? Overweeg dan eens het te verhuren via Booking.com. Wanneer je via deze link je huis registreert én je eerste boeking ontvangt, hoef je over de eerste 5 boekingen geen commissie te betalen.

Kies je toch voor verkopen? Dat geeft je waarschijnlijk wel een gevoel van vrijheid. Hoewel wij in het begin behoorlijk baalden (want het geeft voor je gevoel toch een stukje zekerheid, wanneer het niet uitpakt zoals je hoopt) zijn we nu superblij met de keuze. In de tijd dat het werd verkocht (april 2019) had het appartement een flinke overwaarde wat je ook weer wat ruimte geeft. Mocht je nog twijfelen, dan is de huidige huizenprijs een belangrijke optie om rekening mee te houden.

Je spullen opslaan

Of je nou je huis verhuurt óf je verkoopt het, waarschijnlijk zijn er een aantal spullen die je wilt opslaan. Zelf hadden wij het geluk dat we alle spullen (slechts een paar dozen, een bed, eettafel en bank) konden opslaan bij mijn schoonouders. Dat scheelt toch behoorlijk in de kosten iedere maand. Mocht je die luxe niet hebben? Dan kan je uiteraard nog altijd kiezen om een opslagbox te huren. 

Leestip van ons: Weg Ermee! Van Dennis Storm. Stiekem verzamelen we met z’n allen wat spullen alsof we hamsters zijn. Terwijl dat helemaal niet nodig is. Direct van groot inkoper naar minimalist is misschien wat te ambitieus, maar het boek geeft je zeker een andere kijk op je ‘troep’. Brengt ruimte in je huis én hoofd.

BoekenBoeken

Vaccinaties

Je wilt natuurlijk niet dat je digital nomad avontuur vroegtijdig eindigt vanwege een tropische ziekte die je hebt opgelopen. Verdiep je daarom (liefst minimaal 6 maanden van te voren, in verband met eventuele herhaal prikken) welke vaccinaties je nodig hebt. In sommige landen kan je namelijk worden geweigerd wanneer je over land de grens binnenkomt en niet kan aantonen dat je de juiste prikken hebt gehaald. Veel voorkomende vaccinaties wanneer je voor langere tijd op reis gaat zijn bijvoorbeeld Hepatitis A & B, rabiës, DTP & buiktyfus. Via de GGD kan je je hierover laten informeren. 

Als digital nomad in het buiteland: blijf je ingeschreven in Nederland?

Je kunt ervoor kiezen om je uit te schrijven in Nederland. Op die manier ben je niet meer zorgplichtig en betaal je dus geen zorgverzekering. Ook kan het interessant zijn om je bedrijf in te schrijven in een ander land, wanneer de belasting daar gunstiger is. Dit kost wel wat meer uitzoekwerk. Omdat wij beiden ons bedrijf bij de KVK in Nederland hebben ingeschreven, zijn wij nog gewoon Nederlands burger en ingeschreven in Nederland. Officieel mag je dan maar 8 maanden per jaar je in het buitenland verblijven. In de praktijk is het zo dat, als je je belasting netjes betaalt, er weinig aan de hand is.

Retourvlucht boeken 

In de meeste gevallen weet je nog niet wat je volgende bestemming wordt en hoelang je exact op de bestemming verblijft. Echter, sommige landen kunnen je weigeren omdat je geen uitreisticket hebt. Je kan dan kiezen om een goedkoop vliegticket te boeken óf gebruik te maken van BestOnwardticket, een ticketservice waarbij je slechts $ 10 betaalt. Na 48 uur wordt dit ticket automatisch gecancelled door hen. Omdat er echt een stoel voor je wordt gereserveerd, is het legaal. Je gaat er alleen niet echt mee vliegen waardoor je rustig kan uitvogelen wat je volgende bestemming wordt. 

Let op: we willen hiermee geen visumfraude stimuleren: we willen puur tijd kopen. Zorg daarom dat je op de datum waarop je visum verloopt ook daadwerkelijk het land verlaat om nare taferelen te voorkomen.

Verzekeringen als digital nomad

Zorgverzekering

Één van de belangrijkste zaken die je op tijd moet regelen zijn je verzekeringen. Voordat je weet welke verzekering je moet nemen, moet je jezelf de vraag stellen of je in Nederland blijft wonen. Wanneer je Nederlands burger blijft – en dus zorgplichtig bent – moet je een goede zorgverzekering hebben. Als je voor het einde van het jaar terug bent geldt niet niet voor jou, omdat je je zorgverzekering uiterlijk 31 december kan wijzigen voor het hele jaar erna.

Tip: zet je eigen risico omhoog. Je bent relatief veel in het buitenland en zeker wanneer je meerdere jaren achter elkaar reist, kan dit interessant zijn (mits je in goede gezondheid verkeert). Zorg zelf voor een spaarpotje wanneer er onverhoopt iets misgaat – waarschijnlijk heeft het je dermate veel opgeleverd door je maandelijkse premie hiermee te verlagen. Het jaar voordat je op reis gaat kan het juist interessant zijn om je aanvullend te verzekeren, zodat vaccinaties (en die zijn stiekem best duur!) vergoed worden. Of dat voor jou ook geldt, zal je daarom even moeten voorrekenen.

Reisverzekering

Heb je een werelddekking en ben je verzekerd voor eventueel risicovolle sporten? Lees goed de voorwaarden van je huidige verzekeraar om er zeker van te zijn dat je geen kat in de zak koopt. Let op dat je bij je reis- of zorgverzekering vaak een maximaal aantal reisdagen verbonden zit. We kozen daarom voor de Globetrotter verzekering van Allianz, zodat je goed het hele jaar verzekerd bent.

Tip: stap je over van zorg- of reisverzekeraar? Doe dat dan via een cashback site. Zo krijg je namelijk een klein deel van de betaling terug! Cashback-sites ontvangen namelijk commissie over jouw aankoop als je via hen bestelt (zonder dat jij extra betaalt) en geven een deel terug aan jou. Naast verzekeringen geldt dit voor ongeveer álle online aankopen. Benieuwd of jij geld kan terugkrijgen voor een aankoop? Registreer je gratis voor een cashback site via deze link.

Regel je bankzaken

Oeps, sta je dan voor de pinautomaat: je werelddekking vergeten aan te zetten! Heel belangrijk als je buiten Europa op reis gaat, dit moet vaak handmatig worden aangezet worden. Check ook het maximale wekelijkse limiet zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Een creditcard naast je bankpassen is handig voor het reserveren van accommodaties en vluchten. Met een Bunq-rekening betaal je geen omwisselkosten naar een andere valuta, iets wat iedere andere bank standaard wel rekent. En oja, machtig in Nederland iemand over je rekening: je weet maar nooit in welk zwaar weer je komt te verkeren. 

bunq passen

Boek slim accommodaties 

Of je nou alleen, met z’n 2-en of met een hele groep een accommodatie boekt: hier valt doorgaans veel geld op te besparen. Zoals ik bij punt 3 al aangaf, bepaal je zelf de balans tussen comfort en prijs. Wat je prijsrange ook is: vaak kan je korting krijgen op je boekingen. Wanneer je nog geen AirBnB account hebt, kan je via deze link een account aanmaken en ontvang je 25,- korting op je reservering. 

Wat te doen met je telefoonabonnement?

Je telefoonabonnement sluit je meestal af voor 1 of 2 jaar. De kans zit er dus in dat je nog een lopend abonnement hebt op het moment dat je naar het buitenland vertrekt. Niet ideaal, een lokale simkaart is vaak handiger en goedkoper. Je hebt daarin 2 opties:

Je eigen abonnement pauzeren 

Je kan ervoor kiezen om je eigen abonnement pauzeren bij de meeste providers. De maanden die je dan tegoed hebt, gebruik je op het moment dat je weer in Nederland bent. Zo kan je tijdelijk gebruik maken van een andere simkaart. 

Twee simkaarten gebruiken 

Je kan ook kiezen om je huidige simkaart te gebruiken én een extra simkaart te gebruiken. Zo zijn er verschillende telefoons op de markt die dualsim aanbieden: één telefoon waarin je eenvoudig tussen 2 simkaarten kan switchen. Helaas zijn er op dit moment nog geen Nederlandse providers die deze simkaarten maken. Er zijn vanuit verschillende providers wel geluiden dat ze de eSim gaan introduceren, to be continued.. 

Een andere mogelijkheid is het aanschaffen van een wifi-router. Zo behoud je je eigen Nederlandse nummer en kan je de lokale simkaart in een wifi-router doen. Op die manier heb je je portable hotspot. Heb je net als ik geen dual-sim en portable wifi-router? Ik heb mijn Nederlandse sim-kaart in een oude telefoon gedaan (tevens handig als back-up phone) en doe de lokale simkaart in mijn standaard telefoon. Op Whatsapp behoud ik daarmee mijn Nederlandse nummer en belletjes op mijn Nederlandse nummer vermijd ik. Stopt je abonnement bijna? Switch dan naar prepaid of Sim only. 

Check de geldigheid van je paspoort 

Dit wil ik je echt met op het hart drukken. Ik heb serieus een vriendin gehad die geweigerd is op het vliegtuig naar Bali toe, omdat haar paspoort vlak voor het einde van de reis geen 6 maanden meer geldig was. Concreet betekende dat ze de heenvlucht zou kunnen pakken, maar waarschijnlijk niet kon terugkomen. Afijn, om zulk leed te voorkomen heb ik één simpele tip voor je: zorg dat je paspoort minimaal 6 maanden geldig is vóórdat je terugkomt! Geloof me, het gaat je een hoop tijd, frustratie en vooral geld schelen. 

Een internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs heb je nodig voor bestemmingen buiten Europa. Let op: dit moet ieder jaar (of om de 3 jaar) vernieuwd worden, afhankelijk van het land waarvoor het bestemd is (#geldklopperij). Met een foto & je huidige rijbewijs kan je dit bij de ANWB direct laten maken. Let op: In Azië mag je vaak nog steeds geen scooter rijden met een Europees rijbewijs. In de praktijk maakt dat weinig uit, het kan wel voor serieuze problemen zorgen wanneer je betrokken bent bij een ongeval.

Ben je klaar voor de volgende stap? Onze digital nomad guide helpt je met alle praktische zaken rondom een digital nomadstijl én zorgt dat je je belemmerende gedachten overboord gooit. Bestel ‘m nu en zet die volgende stap. 

Psst, tot slot: part-time digital nomad Suzanne van Duijn helpt jou de vraag te beantwoorden hoe je digital nomad wordt. Benieuwd naar haar cursus? Via deze link bestel je ‘m direct! 

Kortom: hoe word je digital nomad? Door te DOEN! Omring je met anderen, ga over op actie en plan die deadline. We hopen je over een paar maanden ergens op de wereld tegen te komen… dan proosten we met een verse kokosnoot op het mooie leven! 

Hebben wij je overtuigd om ook al digital nomad te worden?

Nog even praktisch dan…
 1. Vraag een American Express Goldcard aan via deze link en ontvang 20.000 gratis punten die je kunt inzetten voor een gratis vlucht. Deze kaart kun je na een jaar beëindigen en in de tussentijd kan je extra punten sparen door met de creditcard te betalen
 2. Bestel het boek ‘Superfreelancer’ als je zzp’er wordt
 3. Meld je aan via deze link voor Cashback XL. Boek je Booking.com-verblijf via deze link en ontvang een deel van de commissie terug. Geldt ook voor andere aankopen!
 4. Download onze ultieme digital nomad guide om jezelf helemaal klaar te stomen
 5. Geen enkel reisverslag missen? Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang een automatische mail bij een nieuw reisverslag. Je kunt je hier altijd weer voor uitschrijven.

deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij klaar om locatie onafhankelijk te gaan werken en leven? Schrijf je – volledig GRATIS! – in op onze tips per mail 

Er is maar één iemand verantwoordelijk voor jouw leven en dat ben jij zelf. Zet daarom vandaag de eerste stap naar jouw droomleven. Je ontvangt na het invullen van het formulier meteen een bevestigingsmail mét eerste inspiratie-tip voor jouw toekomstige remote leven.