REMOTE WERKEN

Ready, set, action!

Jij bent klaar met de 9-tot-5 werkweek. Jij wil niet langer werken voor een strippenkaart van 25 vakantiedagen. Het dichtste dat je in de buurt kwam van werken vanaf een tropische bestemming, was door je Zoom-achtergrond te veranderen in een zonnige bestemming. Je werkte vanaf de keukentafel en kwam er daardoor achter dat je je werk vanuit iedere uithoek ter wereld kon uitvoeren. En dat is precies wat je gaat doen: je leven omgooien en als digital nomad meer van de wereld zien, vertoeven waar en wanneer jij dat wil én werken op de momenten dat je het meest productief bent. Remote werken heeft dit allemaal. Laat je op deze pagina inspireren. 

Remote werken is voor bijna iedereen weggelegd

Regelmatig hoor ik bezwaren waarom iemand niet kan remote werken. En hé, als dat niet je intentie is: zeker niet doen! Maar waarschijnlijk lees je dit artikel met een reden. Je denkt dat er meer uit het leven te halen valt. En daarin kan ik je alleen maar gelijk geven. 

Maar ik hoor dat ook meteen bullshit (pardon the language) excuses. Laat ik even vooropstellen dat ik geen speciale gratie van de president van Colombia heb gekregen om in het land te vertoeven. Of dat Mark Rutte me een zak geld toestopte en fluisterde: ‘kijk maar effe meiske, modder hier maar mee aan. Geniet!!’ Ook zit ik niet bij een exclusieve remote-club voor de lucky few. Kortom: ook jij kunt gaan remote werken. 

Hoe pak je het aan?

Je pakt je backpack in, neemt je laptop mee en boekt de eerstvolgende vlucht. 

Geintje natuurlijk. Want het kost wel iets meer moeite dan dat. Toen wij de beslissing namen om te remote werken en leven, heeft het ongeveer nog een jaar geduurd voordat we écht weggingen. Niet omdat we niet zeker van ons plan waren, maar omdat we nog een aantal beslissingen moesten nemen. We kwamen een jaar daarvoor terug van een reis van drie maanden en het ‘appeltje voor de dorst’ was behoorlijk op. Dus gingen we sparen. En ook moesten we praktische knopen doorhakken: gingen we ons appartement verkopen of verhuren? Bleven we in loondienst en gingen we aan onze bazen vragen om remote te werken in loondienst? Of gingen we freelancend door het leven. En hoe zorgden we in dat geval dat er een stabiel inkomen binnenkwam?

In onze ultieme digital nomad guide geven we antwoord op die en nog veel andere vragen. Het is een praktische gids van 49 bladzijden en het geeft je alle handvatten om je remote-droom niet langer uit te stellen. Bestel ‘m als je direct wil overgaan in actie. 

Remote werken in loondienst

Heb je de afgelopen jaren vanaf je laptop aan de keukentafel gewerkt? Dan kun je je baan ook remote uitvoeren. Maar de vraag is: wil je werkgever dat ook? (Zo niet: their loss). Bij remote werken in loondienst is het belangrijk dat je goede afspraken maakt: welke uren ben je beschikbaar? Hoe zit het met secundaire voorwaarden? Ook is het in het geval van loondienst handiger om in dezelfde tijdzone te zitten. Tenzij je het leuk vindt om om 3.00 ‘s nachts op te staan in Mexico, zodat je de dagopening met je collega’s kunt bijwonen. 

Freelancen

Maar misschien wil je helemaal niet meer in loondienst werken. Dat was voor mij het geval. Ik had een leuke baan, een leuke werkgever en gezellige collega’s. Maar één van mijn bezwaren is dat 40 uur het doel in plaats van het middel is.  Is het druk? Dan is het de normaalste zaak van de wereld om even een tandje bij te zetten en langer door te werken. Maar heb je minder te doen? Dan kijken de meeste collega’s je waarschijnlijk vreemd aan als je om 13.00 je biezen pakt en roept: ‘joe, ik ben naar het strand vanmiddag!’ En los daarvan: wie bepaalt hoe lang jij over een taak doet? Kortom: reden genoeg om als freelancer aan de slag te gaan. Spoiler: er is in veel branches zwaar tekort aan personeel, dus in veel gevallen heb je direct voldoende werk als remote freelancer. Mijn tips om je remote carrière een boost te geven:
 • Zorg dat je weet wie je klant is en waar hun pijnpunten liggen
 • Bouw een netwerk op (deel bijvoorbeeld kennis op LinkedIn) – schiet op social media niet in verkoopmodus maar deel kennis
 • Bouw een e-maillijst op met relevante contacten  
 • Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid concurrentie. Ik ben SEO copywriter en als je daarop zoekt op LinkedIn zakt de moed in de schoenen. Toch heb ik meer dan voldoende werk. 
 • Vind binnen je specialisme iets waarmee je je kunt onderscheiden. En bied toegevoegde waarde voor jouw ideale klant. Denk aan een supergestructureerde werkwijze, een transparant proces of unieke methode.
 • Lees het boek Superfreelancer van Edwin Dijkstra om te starten als freelancer óf om je inkomen verder op te schalen.
digital nomad uitdagingen

Welke remote jobs passen bij jou?

Ja, maar Jody… ik kan met mijn baan écht niet remote werken. 

Hoewel ik denk dat er in veel gevallen veel meer mogelijk is op afstand (remote tattoo-artist, kapper voor expats en als fitnesstrainer remote werken heb ik voorbij zien komen. Maar als je verpleegster bent in het lokale ziekenhuis… tja, dan zijn er inderdaad wat aanpassingen nodig. Vraag je in dat geval af: ben ik bereid om die veranderingen te maken? Hieronder vind je een oefening om erachter te komen waar jouw kwaliteiten liggen – en wat dus jouw volgende remote baan wordt. 

 

 • Wat vond je vroeger het leukste om te doen als je aan het spelen was?
 • Wat hoor je vaak terug over jezelf uit familieverhalen uit het verleden?
 • Wat wilde je vroeger worden?
 • Wat was je favoriete speelgoed?
 • Op welke clubs zat je vroeger?
 • Waar heb je vrijwilligerswerk gedaan?
 • Om welke kwaliteiten werd je door je leraren geprezen?
 • Wat vond je het leukste om te doen in het weekend?
 • Wat vond je vreselijk om te doen?
 • Welke banen leken je vroeger het leukste?
 

Niet alle antwoorden zullen leiden naar jouw remote baan. Als je vroeger met kleine auto’s speelde betekent dat niet dat je automonteur wil worden. Maar ik vond het bijvoorbeeld vroeger al leuk om verhaaltjes te schrijven (en nu schrijf ik blogs en landingspagina’s voor klanten) en Sander verkocht vroeger al eigengebrande CD’s op het schoolplein (en nu verkoopt hij producten in een webshop). 

Kijk dus eens waar jouw kwaliteiten liggen. En hoe je die kunt toepassen. En is je volgende bezwaar: ‘maar daar weet ik hélemaal niets vanaf en ik heb geen budget om iets nieuws te leren?’ Je leest dit blog, dus dat betekent dat je de beschikking hebt over een computer of telefoon. En dus ook Youtube. En op Youtube heb je uren aan gratis lesmateriaal. Dus klim uit die slachtofferrol en ga aan de slag 😉. 

En wil je meer van dit soort tips en oefening? Meld je dan aan via het formulier voor de digital nomad tips. Je krijgt dan in één vijf mails met daarin meer inspiratie en tips om te starten met remote werken. Helemaal gratis. 

Remote werken – een inspiratielijst met verschillende beroepen

In onze drie jaar zijn we al veel digital nomad jobs tegengekomen. We hebben een lijst gemaakt van beroepen die jij gemakkelijk op afstand kunt uitvoeren:
 

Digital nomad jobs – een inspiratielijst

In onze drie jaar zijn we al veel digital nomad jobs tegengekomen. We hebben een lijst gemaakt van beroepen die jij gemakkelijk op afstand kunt uitvoeren:
 
✓ Programmeur
✓ Tekstschrijver
✓ Online coach
✓ Virtual assistent (Aan de slag als VA? Check de cursus van Noortje die je helemaal klaarstoomt!)
✓ Fotograaf
✓ Videograaf
✓ Content creator
✓ Consultant
✓ Project manager
✓ Recruiter
✓ Websitebouwer
✓ Designer
✓ Blogger
✓ Vlogger
✓ Online yoga instructeur
✓ Online personal trainer
✓ Boekhouder
✓ SEO-specialist
✓ Social media expert
✓ ICT-beroepen
✓ Affiliate marketing
✓ Webwinkel eigenaar
✓ Online lesgeven
✓ Dropshipper
✓ Online reisadviseur… 

 

…en nog véél meer!

Klaar om door te pakken?

Er zijn honderd-en-een redenen (excuses) te bedenken waarom je niet kiest voor een digital nomad bestaan. Vaak is dat uitstelgedrag. En dat herkennen we, om dat we dat zelf ook deden. Meer daarover lees je in onze digital nomad guide. Maar tegenwoordig is ons motto: ‘start before you’re ready’ en ‘progress over perfection’. Oftewel: zet die eerste stap en ga over op actie, ook al zijn de omstandigheden nog niet perfect. Spoiler: dat worden ze ook nooit. Er is namelijk maar één reden nodig om wel te kiezen om als digital nomad te leven en werken: je eigen droomleven creëren (want eerlijk is eerlijk, het feit dat je nu nog steeds dit artikel aan het lezen bent, betekent dat er wel iets jeukt. DOE. ER. IETS. MEE!) 

Onze digital nomad guide inspireert je met onze letterlijke én figuurlijke reis als digital noamds, geeft je een liefdevolle schop onder je kont én staat boordevol praktische tips. Dus hup, waar wacht je nog op? Zet die eerste stap naar een vrijer leven. En wie weet ben jij over een paar maanden hartstikke succesvol met remote werken! En hoewel we je op deze pagina wat tough love hebben gegeven, zijn wij dan je grootste cheerleaders🤸‍♀️. Go for it! 

Overtuigd van de volgende stap?

Dan is de ultieme digital nomad guide écht wat voor jou

Hierin bespreken we onder andere de volgende onderwerpen:

Deze guide is echt wat voor jou als…

✔️ Je jezelf niet meer thuisvoelt in je 9-5 baan

✔️ Je door corona erachter bent gekomen dat op kantoor werken niet noodzakelijk is 

✔️ Je grote droom vrijheid is, maar je wordt belemmerd door je partner, gezin, geld, of “bullshit-belemmeringen” die door de maatschappij zijn bedacht 

✔️ Je de keuze hebt gemaakt, maar op zoek bent naar een praktische aanpak 

✔️ Je wilt weten of er meer is dan de huidige “rat race” 

✔️ Je je graag wilt omringen met andersdenkenden

digital nomad guide

Over ons

Hoi! Wij zijn Jody en Sander, sinds 2019 reizen wij rond als digital nomads. Inmiddels zijn we oude rotten in het vak, want inmiddels weet bijna iedereen hoe het is om locatie-onafhankelijk te werken. Wij hebben (ook tijdens miss rona) gewerkt vanuit Thailand, Laos, Indonesië, Portugal, Italië, Mexico, Colombia en natuurlijk Nederland. En wij willen jou ook inspireren om je mooiste leven te leiden. Benieuwd hoe wij dat hebben aangepakt? Alle zaken die wij vooraf moesten uitzoeken, hebben we voor jou in deze guide gezet. Zo maak jij een vliegende start en heb je alle informatie op zak die nodig is om aan jouw vrije leven te beginnen. 

Op de hoogte blijven van onze avonturen?

Schrijf je in voor onze reisverslagen en ontvang een mailtje (gemiddeld 1 – 2x per maand) als er een nieuw verslag geschreven is.