Coworking

Myanmar

Wij zijn Sander & Jody en hebben onze spullen en appartement verkocht, onze vrienden en familie gedag gezegd om de wereld rond te trekken.

Op thedutchnomads.nl nemen we je mee op reis in onze traveltips en inspireren we je met een locatie-onafhankelijk leven via de ultieme digital nomad guide

De vrijheid van zelf je werk indelen, gecombineerd met een praktisch kantoor. Een co-working (space) biedt vele voordelen. Als digital nomad maken wij er regelmatig gebruik van op verschillende bestemmingen.

Wat is coworking?

Co-working is eigenlijk niets anders dan ‘samen werken’. De meesten doen dit door op kantoor samen te werken met hun eigen collega’s, maar dat hoeft niet. Wij reizen als digital nomads de wereld rond en werken in een kantoor met meerdere mensen, zonder dat we echt samenwerken. Wij maken gebruik van co-working spaces waarover ik je in dit artikel meer ga vertellen.

Voordelen van coworking spaces

Toen we startte als freelancers, gelijktijdig met ons digital nomad-bestaan, waren we nogal sceptisch tegenover co-working spaces. Je moet betalen voor een werkplek en ontvangt soms gratis koffie en thee. Het voelt vreemd om daarvoor te betalen, terwijl je ook in koffiezaakjes of cafes kan werken.

Toch veranderde er bij ons na 2 weken iets. We bestelden een of twee drankjes in een koffietentje en dat was prima. Hoewel we prima werkten in koffiezaakjes in de airco, misten we een goed bureau en stabiele bureaustoel. Daarnaast misten we een ritme van standaard naar kantoor gaan. Toen we in aanraking kwamen met een digital nomad en een co-workingspace gingen testen, waren we gelijk om. Iedereen komt namelijk voor hetzelfde en je zit niet opgevouwen in je stoeltje. Je hebt een fatsoenlijke bureaustoel die verstelbaar is en een ruim bureau (ook fijn als je zoals wij een extra toestenbord, muis en verstelbare laptopsteun hebt). Sindsdien leerden we ons een ritme aan en raakte werk en vrije tijd beter in balans.

Part-time digital nomad Suzanne van Duijn heeft een uitgebreide e-course gemaakt waarin ze je helemaal klaarstoomt voor het digital nomadleven. Hierin bespreekt ze onder andere ook het fenomeen co-workingspaces. Via deze link kan je de cursus direct aankopen. 

coworking bali

Coworking space op Bali

Onze eerste co-working space was op Bali, in Canggu, namelijk Tropical Nomads. Dit kantoor zit midden op de short cut (niet te missen als je een tijdje in Canggu hebt gespendeerd). Je hebt een tuin met zitzakken om in de zon te zitten en brede banken in de schaduw. Hier kan je wat light work verzetten als je inspiratie weg is.

Loop je richting het kantoor, dan heb je buiten eerst nog een overdekt terras. Met ventilatoren kan je hier lekker, relaxt werken en maak je toch het lekkere weer mee. Vervolgens loop je naar binnen, waar je veel werkplekken hebt. Tevens kan je hier gratis koffie, thee en water halen. Maar ook is het mogelijk om bij de bar een cappuccino, brownie of veggie bowl te bestellen.
Naar boven vind je de stilteruimtes. Onze persoonlijke favoriet. Er zijn er 3 en deze bevatten allemaal airco. Je zit lekker koel en gefocust te werken aan jouw project. Aangrenzend aan deze ruimten vind je balkons, zodat je tussen het harde werk door even op adem kunt komen.

Er zijn verschillende abonnementen te krijgen bij Tropical Nomads. Het voordeel vinden wij dat je alleen betaalt voor de uren dat je hun wifi gebruikt. Je betaalt dus niet voor de uren daar zit en als je geen wifi nodig hebt, kan je er geheel gratis zitten (of je gebruikt een persoonlijke hotspot). Kleine hack: naast het gebruik van je wifi-tegoed is er ook een gratis wifi-netwerk (Nomad Cafe). Dit gaat niet van je tegoed af. Let wel op: je wifi-tegoed vervalt na een maand en ze hebben goed door wie z’n abonnement nog loopt. Je kunt dus tussendoor switchen naar een ander netwerk zodat je langer met je wifi-uren doet, maar ik raad wel aan altijd een abonnement te hebben lopen.

Voor de betaalde uren kan je kiezen uit 25 uur, 50 uur of onbeperkt. Het voordeel van 50 uur ten opzichte van de 25 uur is dat je 3 uur tegoed hebt in een Skype booth (zo kan je ongestoord bellen met je klanten) en 10 printjes mag maken.

coworking space bali

Coworking space in Thailand, in Chiang Mai

In Chiang Mai zaten we met ons appartement buiten het centrum, in de wijk Nimman. Hier vind je meer locals en veel digital nomads. Daarnaast biedt deze wijk street food, restaurants uit alle keukens en verschillende co-working spaces.

Wij hebben ervoor gekozen om te werken bij Hub 53. Deze co-working space was vlakbij ons appartement en had en zacht prijsje. Voor 50 uur (je betaalt hier voor de uren dat je daadwerkelijk binnen bent) betaal je ongeveer 22 euro. 

Deze co-working space is een stuk kleiner dan tropical nomads, maar qua capaciteit valt het mee. Bij tropical nomads heb je naast werkplekken namelijk ook een bar en grote tuin. Iets waar het bij Hub53 aan ontbreekt. Hier wordt gebruik gemaakt van 2 grote ruimten (eentje waar je zacht moet praten, eentje waar het helemaal stil moet zijn) en 2 kleine, gezamenlijke ruimten waar je kan praten. Verder zijn er ook 2 privéruimten die je kan afhuren. Daarnaast mag je de Skype-ruimten gratis gebruiken. Kortom: een stuk kleiner, maar ook een zachter prijsje. 

Coworking space in Thailand, op Koh Samui

Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling om naar Koh Samui te gaan. Ons doel was om nieuwjaar te vieren op Koh Pha Ngan. Helaas waren verblijven rond die periode erg duur, vandaar dat we besloten uit te wijken naar Koh Samui. Koh Samui is geen eiland waar veel digital nomads verblijven of waar echte co-workingspaces zijn. 

coworking koh samui

We besloten daarom te gaan werken in het Wysiwyg-café van het Cosi hotel. In de eerste instantie lastig te vinden, maar het hotel ligt helemaal aan het einde van het winkelcentrum “Central Festival”. In de ingang van het cafe ligt tevens aan de achterkant. Hier kan je beneden drinken kopen en op beide etages werken. Wij werkten constant boven: geen enkele keer personeel gezien en bijna geen andere reizigers. Hoewel het niet het comfort van een co-working space bood, kan je hier wel praktisch gratis werken in een prima omgeving. 

Coworking space in Thailand, op Koh Pha Ngan

Zon, zee, strand.. en tja, ook werk. Soms doet het een beetje pijn dat je op zo’n lekker eiland ook ‘gewoon’ aan het werk bent. Tegelijkertijd is uitzicht op zee ook een heel inspirerend. Wij hadden een abonnement bij Cospace, dat op verschillende locaties gelegen was. De eerste was in Casa Tropicana, een mexicaans restaurant direct aan zee. De andere locatie was in Baan Jai Dee, een resort met prachtig zwembad met uitzicht ver op zee. Als member mag je hiervan gratis gebruik maken. 

Tevens ontvang je korting op yogalessen en kan je gratis iedere ochtend naar een medidatieles komen in Baan Jai Dee. Als member kan je bij Casa Tropicana gratis suppen en kajakken en ontvang je korting op eten en drinken. 

De kosten voor een membership van Cospace bedragen 90 euro per maand, voor onbeperkt gebruik. Een 10-dagen pas kost 45 euro. Op maandagen kan je gratis gebruik maken van de co-workspace. 

deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij klaar om locatie onafhankelijk te gaan werken en leven? Schrijf je – volledig GRATIS! – in op onze tips per mail 

Er is maar één iemand verantwoordelijk voor jouw leven en dat ben jij zelf. Zet daarom vandaag de eerste stap naar jouw droomleven. Je ontvangt na het invullen van het formulier meteen een bevestigingsmail mét eerste inspiratie-tip voor jouw toekomstige remote leven.