Locatie onafhankelijk werken

Vanaf je keukentafel, op de zolderkamer of vanuit een hip café: grote kans dat jij in de afgelopen jaren buiten de deur hebt gewerkt. Je hebt geproefd aan de vrijheid en wilt niet terug naar die schreeuwerige kantoortuin. Jij wilt locatie onafhankelijk werken!

Of je ziet om je heen steeds meer mensen digital nomad worden. Jij hebt geen zin om voor je 25 vakantiedagen het hele jaar te zwoegen. Maar misschien leent je huidige baan er niet voor, wil je partner niet of ga je de goudvis van de buren missen. Als ervaren digital nomads kunnen we mededelen dat de meeste belemmeringen gewoon bullshit excuses zijn. Zo, de toon is gezet ;-). Samen gaan we er namelijk voor zorgen dat jij je droomleven achterna streeft!

'Die digital nomads zijn echt lucky bastards'

‘Die digital nomads zijn lucky bastards’. Ik liep door Medellín (Colombia) en dit was letterlijk wat een Nederlandse vakantievierder tegen me zei. 

Hoewel we ons zeer gelukkig prijzen, hebben we niet meer geluk dan anderen. (Ook geen ongeluk, trouwens). 

Er werd geen geldboom in de tuin van m’n ouders geplant speciaal voor m’n geboorte. Ook kreeg ik m’n Olvarit niet voorgeschoteld op een gouden lepel.  Kortom: ook jij kunt locatie onafhankelijk werken. De enige vraag die je jezelf moet stellen: ben je bereid veranderingen in je leven door te voeren?

Hoe pak je het aan?

Voordat je de knoop doorhakt, is het wel slim om eerst wat voorbereidingen te treffen. Rome werd ook niet gebouwd in één dag. Onze digital nomad guide geeft je die liefdevolle schop onder je kont. Met meer dan 51 pagina’s aan inspiratie ben je helemaal klaar voor de volgende stap. Één van die stappen is bepalen op welke manier je locatie onafhankelijk gaat werken. 

Locatie onafhankelijk werken in loondienst

Vind je de stap naar eigen ondernemer nog te groot? Misschien staat je werkgever er wel voor open dat je locatie onafhankelijk gaat werken in loondienst. 

Als het voor je werkgever niet uit maakt of je aan de keukentafel werkt of vanaf een tropisch eiland, dan is dit een moie kans. Het belangrijkste is om goede afspraken te maken. Welke uren ben je beschikbaar? Hoe zorg je voor contact met collega’s en hoe zit het met bepaalde vergoedingen? Ook is het in het geval van loondienst handiger om in dezelfde tijdzone te zitten. Tenzij je het leuk vindt om om 3.00 ‘s nachts op te staan in Mexico, zodat je de dagopening met je collega’s kunt bijwonen. 

Freelancen

Freelancen is perfect als je locatie onafhankelijk wil werken. Meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid. Vaak wordt freelancen of ondernemen gezien als risicovol. Maar je kunt ook morgen op straat worden gezet door je huidige werkgever. Het voordeel van freelancen is dat je makkelijker kunt opschalen en je inkomen geen plafond heeft. 

Je bepaalt je expertise, schrijft je in bij de KVK als zelfstandig ondernemer en factureert je uren aan je klanten. Easy-peasy. Oké, natuurlijk moet je dan wel eerst aan klanten komen. Mijn belangrijkste tips hiervoor:

 • Zorg dat je weet wie je klant is en waar hun pijnpunten liggen 
 • Bouw een netwerk op (deel bijvoorbeeld kennis op LinkedIn) – schiet op social media niet in verkoopmodus maar deel kennis
 • Bouw een e-maillijst op met relevante contacten  
 • Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid concurrentie. Ik ben SEO copywriter en als je daarop zoekt op LinkedIn zakt de moed in de schoenen. Toch heb ik meer dan voldoende werk. 
 • Vind binnen je specialisme iets waarmee je je kunt onderscheiden. En bied toegevoegde waarde voor jouw ideale klant. Denk aan een super gestructureerde werkwijze, een transparant proces of unieke methode. 
digital nomad uitdagingen

Welke jobs op afstand passen bij jou?

Ja, maar Jody… mijn werk kan écht locatie onafhankelijk uitgevoerd worden. 

Hoewel ik denk dat er in veel gevallen veel meer mogelijk is op afstand (digital nomad jobs zoals remote tattoo-artist, kapper voor expats en digital nomad fitnesstrainer zijn geen uitzondering), kunnen sommige banen inderdaad niet op afstand uitgevoerd worden. In dat geval moet je jezelf afvragen: in hoeverre wil je die droom echt vervullen? Is het antwoord: echt héél graag? Dan heb ik een kleine oefening voor je om de daad bij het woord te voegen. 

Beantwoord de onderstaande vragen en ontdek wat je leuk vindt

 • Wat vond je vroeger het leukste om te doen als je aan het spelen was?
 • Wat hoor je vaak terug over jezelf uit familieverhalen uit het verleden?
 • Wat wilde je vroeger worden?
 • Wat was je favoriete speelgoed?
 • Op welke clubs zat je vroeger?
 • Waar heb je vrijwilligerswerk gedaan?
 • Om welke kwaliteiten werd je door je leraren geprezen?
 • Wat vond je het leukste om te doen in het weekend?
 • Wat vond je vreselijk om te doen?
 • Welke banen leken je vroeger het leukste?
 

Niet alle antwoorden zullen leiden naar jouw locatie-onafhankelijke beroep. Als je vroeger met kleine auto’s speelde betekent dat niet dat je automonteur wil worden. Maar ik vond het bijvoorbeeld vroeger al leuk om verhaaltjes te schrijven (en nu schrijf ik blogs en landingspagina’s voor klanten) en Sander verkocht vroeger al eigen gebrande CD’s op het schoolplein (en nu verkoopt hij producten in een webshop). Kijk dus eens met een open blik wat je kunt doen. En is je volgende bezwaar: ‘maar daar weet ik hélemaal niets vanaf en ik heb geen budget om iets nieuws te leren?’ Je leest dit blog, dus dat betekent dat je de beschikking hebt over een computer of telefoon. En dus ook Youtube. En op Youtube heb je uren aan gratis lesmateriaal. Dus klim uit die slachtofferrol en ga aan de slag 😉

En wil je meer van dit soort tips en oefening? Meld je dan aan via het formulier voor de digital nomad tips. Je krijgt dan in één vijf mails met daarin meer inspiratie en tips om te starten als digital nomads. Helemaal gratis. 

Locatie onafhankelijk werken: beroepen inspiratielijst

In onze drie jaar zijn we al veel digital nomad jobs tegengekomen. We hebben een lijst gemaakt van beroepen die jij gemakkelijk op afstand kunt uitvoeren:
 
✓ Programmeur
✓ Tekstschrijver
✓ Online coach
✓ Virtual assistent (Aan de slag als VA? Check de cursus van Noortje die je helemaal klaarstoomt!)
✓ Fotograaf
✓ Videograaf
✓ Content creator
✓ Consultant
✓ Project manager
✓ Recruiter
✓ Websitebouwer
✓ Designer
✓ Blogger
✓ Vlogger
✓ Online yoga instructeur
✓ Online personal trainer
✓ Boekhouder
✓ SEO-specialist
✓ Social media expert
✓ ICT-beroepen
✓ Affiliate marketing
✓ Webwinkel eigenaar
✓ Online lesgeven
✓ Dropshipper
✓ Online reisadviseur… 

 

…en nog véél meer!

Klaar om door te pakken?

Er zijn honderd-en-een redenen (excuses) te bedenken waarom je niet kiest voor een digital nomad bestaan. Vaak is dat uitstelgedrag. En dat herkennen we, om dat we dat zelf ook deden. Meer daarover lees je in onze digital nomad guide. Maar tegenwoordig is ons motto: ‘start before you’re ready’ en ‘progress over perfection’. Oftewel: zet die eerste stap en ga over op actie, ook al zijn de omstandigheden nog niet perfect. Spoiler: dat worden ze ook nooit. Er is namelijk maar één reden nodig om wel te kiezen om als digital nomad te leven en werken: je eigen droomleven creëren (want eerlijk is eerlijk, het feit dat je nu nog steeds dit artikel aan het lezen bent, betekent dat er wel iets jeukt. DOE. ER. IETS. MEE!) 

Onze digital nomad guide inspireert je met onze letterlijke én figuurlijke reis als digital noamds, geeft je een liefdevolle schop onder je kont én staat boordevol praktische tips. Dus hup, waar wacht je nog op? Zet die eerste stap naar een vrijer leven. En wie weet ben jij over een paar maanden hartstikke succesvol in je digital nomad job! En hoewel we je op deze pagina wat tough love hebben gegeven, zijn wij dan je grootste cheerleaders🤸‍♀️. Go for it! 

Overtuigd van de volgende stap?

Dan is de ultieme digital nomad guide écht wat voor jou

Hierin bespreken we onder andere de volgende onderwerpen:

Deze guide is echt wat voor jou als…

✔️ Je jezelf niet meer thuisvoelt in je 9-5 baan

✔️ Je door corona erachter bent gekomen dat op kantoor werken niet noodzakelijk is 

✔️ Je grote droom vrijheid is, maar je wordt belemmerd door je partner, gezin, geld, of “bullshit-belemmeringen” die door de maatschappij zijn bedacht 

✔️ Je de keuze hebt gemaakt, maar op zoek bent naar een praktische aanpak 

✔️ Je wilt weten of er meer is dan de huidige “rat race” 

✔️ Je je graag wilt omringen met andersdenkenden

digital nomad guide

Over ons

Hoi! Wij zijn Jody en Sander, sinds 2019 reizen wij rond als digital nomads. Inmiddels zijn we oude rotten in het vak, want inmiddels weet bijna iedereen hoe het is om locatie-onafhankelijk te werken. Wij hebben (ook tijdens miss rona) gewerkt vanuit Thailand, Laos, Indonesië, Portugal, Italië, Mexico, Colombia en natuurlijk Nederland. En wij willen jou ook inspireren om je mooiste leven te leiden. Benieuwd hoe wij dat hebben aangepakt? Alle zaken die wij vooraf moesten uitzoeken, hebben we voor jou in deze guide gezet. Zo maak jij een vliegende start en heb je alle informatie op zak die nodig is om aan jouw vrije leven te beginnen. 

Op de hoogte blijven van onze avonturen?

Schrijf je in voor onze reisverslagen en ontvang een mailtje (gemiddeld 1 – 2x per maand) als er een nieuw verslag geschreven is.