Digital nomads

He digital nomad in de dop! 🙋‍♀️

Tenminste… daar ga ik dan even vanuit hè. Je bent met een reden naar deze pagina genavigeerd. Omdat je meer wilt weten over digital nomads, wat de levensstijl precies inhoudt en of jij ervoor in de mand bent gelegd. 

Als digital nomad klap je je  laptop open in een co-working space in een tropisch paradijs, terwijl je langzaam aan je iced oat latte slurpt. Als lunch bestel je een açaibowl en daarna klap je je laptop dicht en ga je naar het strand om wat golven te pakken. Het leven van een digital nomad is goed. Maar het komt je niet vanzelf aanwaaien én je zult ook mindere momenten ervaren. Op deze pagina lees je meer over het leven van digital nomads en de realistisch kijk erop. 

Wat zijn digital nomads?

Van plek naar plek trekken, met de laptop onder de arm. Digital nomads werken vanaf hun laptop en kunnen locatie-onafhankelijk wonen en leven. De een noemt zich liever remote werker, de ander is part-time digital nomad. Voor iedere digital nomad heeft het net een andere betekenis, maar één ding hebben ze met elkaar gemeen: ze kiezen vrijheid boven ‘zekerheid’.

'Hoe word je digital nomad?'

Een kleine reis door de statistieken van Google Trends leert ons dat steeds meer mensen bezig zijn met een vrijer leven. Op de term ‘digital nomads’ wordt aanzienlijk meer gezocht, met een flinke piek vanaf 2020. Niet gek, want ineens zat iedereen thuis. Het belangrijkste antwoord op de vraag ‘hoe word je digital nomad?’ is: gewoon DOEN! 

Je hebt geen cursus van duizenden euro’s nodig of uitgebreid coaching-traject voordat je als digital nomad kan starten. Als je je daar goed bij voelt, doen. Maar de belangrijkste stap is een doel bepalen en dat concreet maken (ik wil vanaf januari volgend jaar vanaf een tropische bestemming werken) en vanuit daar terugwerken. Ook is het slim om jezelf te omringen met gelijkgestemden: je eigen omgeving reageert misschien vanuit angst en raadt het af. Terwijl we voldoende succesvolle digital nomads kennen. Meld je aan voor bijvoorbeeld Facebookgroepen of volg Instagram accounts van ervaringsdeskundigen die jou al ooit zijn voorgegaan. Die van ons bijvoorbeeld 😉

De 8 stappen die wij hebben genomen om te leven als digital nomads

Ons leven draaide 180 graden toen we met ons digital nomad-avontuur startten. We hadden leuke banen, een rijke sociale kring en we woonden in het fijne koopappartement van Sander. Hoewel we tevreden waren met ons leven, voelden we dat we er niet alles uithaalden. Die beslissing hebben we niet in één keer genomen, daar zijn jaren overheen gegaan. Meer daarover vertel ik je in mijn Ultieme Digital Nomad Guide. Grofweg hebben we 8 stappen doorlopen voordat we aan ons digital nomad avontuur begonnen:

 1. De beslissing genomen dat wij geen 40 uur meer wilden werken in ruil voor 25 vakantiedagen per jaar 
 2. Gegoogled op de term ‘digital nomads’, accounts gaan volgen, e-books gaan downloaden en mensen toevoegen aan ons netwerk 
 3. Uitzoeken welke bestemmingen een fijne landing geven 
 4. Bedenken welk werk wij op afstand konden doen 
 5. Alle praktische zaken regelen: huis verkopen of verhuren? Freelancen of op afstand in loondienst? Verzekeringen, visums, vliegtickets en abonnementen onder de loep nemen
 6. Mijn netwerk uitbreiden en kijken hoe ik als freelancer in de markt lag. Mijn dienst testen en op basis van feedback mijn aanbod aanscherpen
 7. Onze omgeving op de hoogte stellen en een deadline stellen 
 8. De vlucht boeken en aftellen 🥳
 
Ons digital nomad-leven is geen overnight success. Het lijkt alsof het ons geen enkele moeite heeft gekost als je alleen naar de stappen hierboven kijkt. Tuurlijk twijfelden we af en toe, wilden we écht de ‘veiligheid’ van Nederland achterlaten voor een onbekend avontuur? Maar we bleven gefocust op ons doel en hielden altijd in het achterhoofd: als het anderen lukt, dan lukt het ons óók. Veel mensen zien regelmatig beren op de weg en denken alleen maar in risico’s. Kijk ook eens wat het je oplevert en waar het je wél kan brengen. 
 
Heb je daarbij inspiratie nodig? Lees dan onze digital nomad guide waarin we ons verhaal delen én jou voorzien van praktische tips.  

Werken als digital nomad?

Je kunt in loondienst of als zelfstandig ondernemer digital nomad worden. De meeste kiezen voor die laatste optie: het geeft meer vrijheid en je bent niet aan tijdzones gebonden in verband met vaste vergaderingen. Ook kies je wanneer en voor wie je werkt. Dat was voor mij persoonlijk een belangrijke doorslaggever. 
digital nomad uitdagingen

Aan het werk in Bali als digital nomads

Maar misschien werk je niet vanaf de keukentafel, maar heb je ‘n fysiek beroep. Dan is het een stuk lastiger om op afstand te werken. Vraag jezelf dan af: is je beroep of de invulling van je leven belangrijker? Is dat laatste het geval, dan zul je ‘n carrièreswitch moeten maken. Gelukkig staat Youtube vol met gratis content om een nieuwe skill te leren en heb je in ieder vakgebied een professional die je graag de fijne kneepjes van het vak leert. Geef eens antwoord op onderstaande vragen, misschien achterhaal je zo wel je nieuwe functie. 

 • Wat vond je vroeger het leukste om te doen als je aan het spelen was?
 • Wat hoor je vaak terug over jezelf uit familieverhalen uit het verleden?
 • Wat wilde je vroeger worden?
 • Wat was je favoriete speelgoed?
 • Op welke clubs zat je vroeger?
 • Waar heb je vrijwilligerswerk gedaan?
 • Om welke kwaliteiten werd je door je leraren geprezen?
 • Wat vond je het leukste om te doen in het weekend?
 • Wat vond je vreselijk om te doen?
 • Welke banen leken je vroeger het leukste?
 

Niet alle antwoorden zullen leiden naar jouw locatie-onafhankelijke beroep. Maar het geeft wel richting en laat je zien waar je kwaliteiten liggen en wat bij je past. Ben je creatief, dan passen beroepen zoals schrijver, social media contentmarketeer of videomaker misschien wel bij je. Ben je meer analytisch? Als data-analist kun je dan je hart uitstorten. Kies waar je goed in bent, breng het type klant in kaart, bouw een netwerk op en deel kennis. Gebruik eventueel freelance-platforms om je carrière een kickstart te geven en te bepalen waar je hart sneller van klopt. 

Veel voorkomende digital nomad beroepen:

✓ Programmeur
✓ Tekstschrijver
✓ Online coach
✓ Virtual assistent (Aan de slag als VA? Check de cursus van Noortje die je helemaal klaarstoomt!)
✓ Fotograaf
✓ Videograaf
✓ Content creator
✓ Consultant
✓ Project manager
✓ Recruiter
✓ Websitebouwer
✓ Designer
✓ Blogger
✓ Vlogger
✓ Online yoga instructeur
✓ Online personal trainer
✓ Boekhouder
✓ SEO-specialist
✓ Social media expert
✓ ICT-beroepen
✓ Affiliate marketing
✓ Webwinkel eigenaar
✓ Online lesgeven
✓ Dropshipper
✓ Online reisadviseur… 

 

Wist je dat wij op reis freelance kappers, orthemoleculair specialisten en tattoo-artists zijn tegengekomen? Je bent dus niet veroordeeld tot dagelijks acht uur achter je laptop tikken als dat niet is wat bij je past. Platforms zoals WorkAway bieden je gratis kosten en inwoning aan in ruil voor vrijwilligerswerk bij mensen thuis. Zo kom je op bijzondere plekken en leer je de cultuur echt goed kennen.  

Nadelen van het leven van digital nomads 

Tja, ik had beloofd dat het een eerlijk verhaal zou worden. Dus moeten we met de billen bloot: wat vinden we NIET leuk aan ons leven als digital nomads? We huppelen niet alléén maar met een glimlach op onze smoeltjes in een tropische bestemming (maar eerlijk, wel vaak!):

 • Heimwee op bepaalde momenten: we krijgen vaak de vraag wat we nou écht missen aan Nederland. En schoorvoetend moeten we bekennen dat dat niet zo veel is. We zijn beiden geen fan van de Hollandse pot, hebben beiden niet snel heimwee en ook het weer kan ons gestolen worden. Maar je kunt jezelf soms niet even ‘terugflitsen’. Bijvoorbeeld die keer dat je aan een slap aftreksel van kerstdiner met z’n tweeën zit, terwijl je hele familie samenkomt. Of speciale gebeurtenissen die je van je vrienden of familie mist, zoals bruiloften of een geboorte. Dat is soms even naar, maar gelukkig is er Facetime en willen we ten minste één keer per jaar in Nederland zijn. En als we dan weer met een kokosnoot op het strand liggen, is het ‘t dubbel en dwars waard. 
 • De efficiëntie: tja, je beseft pas hoe efficiënt we zijn in Nederland als dat wegvalt. Waar je telefoonabonnement zichzelf automatisch vernieuwt iedere maand, waar 5 min treinvertraging écht luxe is en waar iets aanvragen bij instanties grotendeels online verloopt.  
 • Haperende wifi-verbinding: niet iedere plek heeft de luxe van een razendsnel wifi- of überhaupt 4/5G-netwerk. We selecteren onze woningen er altijd op en zorgen voor flink wat data, zodat klanten niet doorhebben dat de wifi af en toe hapert. 
 • De taalbarrière: terwijl jij aan de race zit, probeer je tussentijd duidelijk te maken in een winkel dat je echt ORS nodig hebt. Aan de andere kant van de balie begrijpen ze niet zoveel van je gebrabbel en ondertussen voel je je darmpjes alweer borrelen. De taalbarrière is soms een uitdaging, maar Google Translate en de basiswoorden van een nieuwe taal leren helpen je enorm. 
 • Het tijdverschil: zelf hebben we daar niet zo’n problemen mee, omdat onze klanten/collega’s weten dat we vaak aan de andere kant van de wereld werken. Ik vind het soms juist een fijn idee dat ik overdag rustig kan werken, terwijl Nederland slaap. 
 • De armoede om je heen: pff, dat is soms pittig om te zien. Loop je daar met je rosé gouden laptop onder de arm, terwijl je in bepaalde delen van een stad mensen ziet bedelen om geld. Het maakt je somber en je weet ook niet zo goed wat je kunt zien. Erg confronterend om te zien en een extra besefmoment dat we het in Nederland helemaal niet zo slecht hebben.  

De meeste ‘nadelen’ zijn natuurlijk niet echt nadelen, maar meer zaken die óók bij je leven als digital nomad horen. Gelukkig zijn de mooie momenten en unieke ervaringen er in veel grotere mate, waardoor ze niet opwegen. Als er een stukje avontuur in je zit en je vindt het niet erg om huis en haard achter je te laten, dan kunnen we het absoluut aanraden! 

Klaar om door te pakken?

Er zijn honderd-en-een redenen (excuses) te bedenken waarom je de handdoek in de ring gooit en niet kiest voor een digital nomad bestaan. We hebben zelf ook meerdere keren zulke grote beslissingen uitgesteld, omdat we niet doorpakten en het bij dromen bleef. Meer daarover lees je in onze digital nomad guide. Maar tegenwoordig is ons motto: ‘start before you’re ready’ en ‘progress over perfection’. Oftewel: zet die eerste stap en ga over op actie, ook al zijn de omstandigheden nog niet perfect. Spoiler: dat worden ze ook nooit. Er is namelijk maar één reden nodig om wel te kiezen om als digital nomad te leven en werken: je eigen droomleven creëren (want eerlijk is eerlijk, het feit dat je nu nog steeds dit artikel aan het lezen bent, betekent dat er wel iets jeukt. DOE. ER. IETS. MEE!) 

Onze digital nomad guide inspireert je met onze letterlijke én figuurlijke reis als digital nomads, geeft je een liefdevolle schop onder je kont én staat boordevol praktische tips. Dus hup, waar wacht je nog op? Zet die eerste stap naar een vrijer leven. En wie weet ben jij over een paar maanden hartstikke succesvol in je digital nomad job! En hoewel we je op deze pagina wat tough love hebben gegeven, zijn wij dan je grootste cheerleaders🤸‍♀️. Go for it! 

Overtuigd van de volgende stap?

Dan is de ultieme digital nomad guide écht wat voor jou

Hierin bespreken we onder andere de volgende onderwerpen:

Deze guide is echt wat voor jou als…

✔️ Je jezelf niet meer thuisvoelt in je 9-5 baan

✔️ Je door corona erachter bent gekomen dat op kantoor werken niet noodzakelijk is 

✔️ Je grote droom vrijheid is, maar je wordt belemmerd door je partner, gezin, geld, of “bullshit-belemmeringen” die door de maatschappij zijn bedacht 

✔️ Je de keuze hebt gemaakt, maar op zoek bent naar een praktische aanpak 

✔️ Je wilt weten of er meer is dan de huidige “rat race” 

✔️ Je je graag wilt omringen met andersdenkenden

digital nomad guide

Over ons

Hoi! Wij zijn Jody en Sander, sinds 2019 reizen wij rond als digital nomads. Inmiddels zijn we oude rotten in het vak, want inmiddels weet bijna iedereen hoe het is om locatie-onafhankelijk te werken. Wij hebben (ook tijdens miss rona) gewerkt vanuit Thailand, Laos, Indonesië, Portugal, Italië, Mexico, Colombia en natuurlijk Nederland. En wij willen jou ook inspireren om je mooiste leven te leiden. Benieuwd hoe wij dat hebben aangepakt? Alle zaken die wij vooraf moesten uitzoeken, hebben we voor jou in deze guide gezet. Zo maak jij een vliegende start en heb je alle informatie op zak die nodig is om aan jouw vrije leven te beginnen. 

Op de hoogte blijven van onze avonturen?

Schrijf je in voor onze reisverslagen en ontvang een mailtje (gemiddeld 1 – 2x per maand) als er een nieuw verslag geschreven is.