Tips voor een citytrip naar Rome

Myanmar

Wij zijn Sander & Jody en hebben onze spullen en appartement verkocht, onze vrienden en familie gedag gezegd om de wereld rond te trekken.

Op thedutchnomads.nl nemen we je mee op reis in onze traveltips en inspireren we je met een locatie-onafhankelijk leven via de ultieme digital nomad guide

Wij zijn erover uit: je moet in ieder geval één keer in je leven Rome hebben bezocht. Wij gaven -tijdens een cruisevakantie in 2014- een kort bezoek aan Rome. Een middag was veel te kort om echt de stad te kunnen ontdekken, vandaar dat we zeven jaar later terug besloten te gaan. In coronatijd. En wat hebben we genoten! Wij delen de leukste tips met je. 

rome

First things first: een citytrip tijdens Corona naar Rome?

Tja, het reisbloed kruipt waar ‘t niet kan gaan. Als je ons al een tijdje volgt, dan weet je dat we pas sinds juli terug in Nederland zijn. Daarvoor hebben we tien maanden geleefd als digital nomads in Azië. Die digital nomad ‘levensstijl’ hebben we trouwens nog steeds hoor, alleen dan even vanuit Nederland bij onze (schoon)ouders. Anyway, terwijl ik (Jody) om 00.00 op de terugweg van Azië 29 kaarsjes mocht uitblazen in het vliegtuig, kreeg ik alweer mijn volgende trip gepresenteerd: een citytrip naar Rome (met en van) Sander. 

straten van rome

Wat betreft die citytrip en corona: dat ging helemaal prima. Vooraf werd ons gevraagd een gezondheidsverklaring in te vullen en werden we getemperatuurd bij de gate. Mondkapje in het vliegtuig was verplicht bij KLM, maar gelukkig duurde de vlucht een kleine twee uur. Eenmaal aangekomen in Rome was het lekker rustig: weinig verkeer op de wegen, gezellig druk op de terrassen maar niet over koppen lopen. 

Rome bezoeken in augustus

Wat betreft de tijd om naar Rome te gaan: dat was niet helemaal lekker gepland. Ja, ik hou van warmte en van mij mag de zon 365 dagen per jaar schijnen. Maar met 35 graden en zweet tussen de billetjes door een stad banjeren staat niet bovenaan mijn verlanglijstje. Man, wat was het heet. Gelukkig hadden we een super chill vervoersmiddel waardoor we lekker uitwaaiden van A naar B (daarover later meer). Besluit je toch eigenwijs te zijn en in juli/augustus naar Rome te gaan? Kies dan in ieder geval voor een hotel met zwembad zodat je lekker aan ‘t einde van de dag een plons kan nemen. Bekijk bijvoorbeeld het aanbod op AirBNB

Trevi fontein Rome

De Trevi fontein in Rome

Onze accommodatie in Rome

Helaas hadden wij niet de luxe van een zwembad, maar zaten we wel in een superknusse Bed and Breakfast. Geboekt via Booking.com. De B&B heeft slechts drie kamers en drie eettafeltjes waar je ‘s ochtends je ontbijt kunt oppeuzelen. Wat brood, yoghurt en fruit om je te voorzien van brandstof om de hele dag rond te slenteren. Verwacht geen luxe maar een prima kamer (thank god met airco!), een simpel ontbijt en vriendelijke eigenaar. Het ligt vlakbij Vaticaanstad en in diezelfde wijk vind je een aantal lekkere eettentjes waar ik je natuurlijk ook meer over ga vertellen.

Wist je trouwens dat wanneer je jezelf aanmeldt voor CashbackXL, je op iedere boeking (van bijvoorbeeld Booking.com) geld terug krijgt. Als je je via mijn link aanmeldt krijg ik ook weer tegoed (jij betaalt niks extra’s) en als je jezelf dan registreert en boekt, krijg je geld terug. Naast booking.com zijn er veel webshops hierop aangesloten, waardoor je flink wat winst kan pakken op iedere aankoop. 

Ons vervoer in Rome

“Twee kapiteins kunnen niet varen op een schip”, is Sanders credo als het gaat om de weg te bepalen. Door schade en schande zijn we er inderdaad achter gekomen dat het niet werkt om allebei de leiding hierin te nemen, dus Sander doet dit meestal. Toch slagen we er vaak niet in om ons hier volledig aan te houden, waardoor we alsnog in een kleine relatiecrisis belanden. Het voorwerk wordt niet helemaal goed gedaan, een suggestie (met misschien een kleine sneer) voor een alternatieve route vanuit mijn kant valt soms niet in goede aarde en Sander die zijn leiderschapsrol af en toe iets te serieus neemt. Dat gecombineerd met de vermoeidheid van de reis, de hitte, hongergevoel en vreemde taal zijn een giftige combinatie. 

De eerste avond wilden we de wijk Trastevere bezoeken (spoiler: die avond niet gered, wel de moeite waard!) om daar een hapje te eten. We kochten een metrokaart en moesten dan overstappen op een andere lijn, waarvoor we uiteindelijk een losse kaart voor de trein moesten kopen. Eenmaal daar aangekomen en na twintig minuten door te hebben hoe de riedel werkte, besloten we ons om te draaien. Te veel moeite om naar die wijk te gaan die avond en de magen rommelden inmiddels flink. Terug de metro pakken was gemakkelijker en met de gezichten op onweer (gelukkig kunnen we niet heel lang boos op elkaar blijven) zochten we een eettentje. Uiteindelijk vlakbij ons hotel neergestreken bij een hartstikke lekker restaurant. Onder het genot van een flesje rode wijn lieten we de glazen klinken en konden we stiekem weer lachen om ons avontuur. 

Onze vervoerstip door Rome

Je kunt jezelf het wel voorstellen: de metro en wij was geen gouden combinatie. Over het algemeen zijn we prima te spreken over dit vervoersmiddel, maar nu had het een kleine smet op onze reis gelegd. Op iedere straathoek zagen we elektrische steps en besloten we ons daar eens in te verdiepen. Ook veel leuker om op die manier wat meer van de stad te zien. Van verschillende aanbieders waren ze beschikbaar en kon je ze met je telefoon ontgrendelen. Betalingsgegevens koppelen, QR-code scannen en gaan met die banaan! Wij kozen voor Hebiz: de opstartkosten zijn één euro en vervolgens betaal je 0,20 cent per minuut. Ideaal om op rond te rijden en lekker op uit te waaien.  

vervoerstip in rome

Wanneer je wat lichter bent, zal je merken dat de kinderkopjes een flinke uitdaging zijn om overheen te steppen. Je wangen gaan op en neer alsof je op een trilplaat in de sportschool staat. Enige training is dus vereist ;-). Daarnaast is het ook handig om de route een keer vooraf uit te stippelen, om niet ineens in een donkere autotunnel uit te komen (hè kapitein ;-)). 

Onze tips: eten en drinken in Rome

Ik kan je nu heel veel gaan uitleggen over de Trevi Fontein, de Spaanse trappen en het Colosseum dat werd gebouwd door de Flavische keizers de heerschappij van Vespasianus in 72 en gefinancierd uit de krijgsbuit van de plundering van Jeruzalem in 70 (juist ja, allemaal Gegoogled), maar dat doe ik lekker niet. Er is genoeg over te vinden online en om eerlijk te zijn, zijn wij geen echte cultuursnuivers op dat gebied. Begrijp me niet verkeerd: we hebben alle ‘bekende’ bezienswaardigheden gezien en Rome is wat dat betreft echt een openluchtmuseum, maar bespaar me alle jaartallen, data en namen. 

Waar ik (we) dan weer wel héél erg enthousiast van word, is het eten en drinken in Rome. Omdat ik een glutenintolerantie heb probeer ik altijd een beetje op te letten waar en wat ik weet. Maar in het pastawalhalla?!?! Pasta, DÉ glutenbom??? Dat kán toch niet? Ha! Fout gedacht. Rome is echt een prima stad om glutenvrij te eten. Niet alle restaurants hebben een volledig glutenvrij menu, maar de meesten hebben wel glutenvrije opties of bijvoorbeeld een glutenvrije pastasoort. Dit zijn onze favorieten:

la soffitta rome

La soffita Renovatio

Onze absolute #1. Ik ben er over het algemeen niet voor om vaker dan één keer bij hetzelfde restaurant eten, maar hier hebben we drie keer (!) gegeten. Sometimes you never change a winning team. Toegegeven: het lag praktisch om de hoek en vlak voor vertrek was het handig om daar nog een keer te eten. Maar werkelijk hun HÉLE KAART kan glutenvrij gemaakt worden. Van pasta’s tot pizza’s. Hun gnocchi (MOÉT JE PROEVEN!) wordt huisgemaakt en is standaard al glutenvrij. Binnen hebben ze zelfs een complete vitrine met glutenvrij gebak (ja, ook tiramisu). Echt, als je hier niet gaat eten kan ik je dat nooit vergeven. 

gnocchi rome

Mama eat

In Trastevere moet je ten minste een keer zijn geweest. Toen ik de volgers van @thedutchnomads.nl op Instagram vroeg om tips, stroomde m’n DM’s vol met tips over deze wijk. De eerste keer gingen we ‘s middags in die wijk eten, bij Mama eat. Ook op deze kaart kan alles glutenvrij gemaakt worden. Een klein nadeel: in vrij veel pasta’s zit vlees en dat probeer ik zo min mogelijk te eten, waardoor de keuze iets beperkt wordt. Daarnaast is het geen aanrader om ‘s middags in de zomer op terras er te gaan zitten: je brandt weg door de zon. Die komt steeds verder tevoorschijn en voor je het weet zit je met z’n tweeën in een streepje schaduw te bivakkeren.

Cajo & Gajo

Achteraf bleek de keuze in glutenvrije gerechten hier niet zo groot en hadden ze slechts één soort glutenvrije pasta. Kies je voor de glutenvrije “gnocchi”, dan krijg je dus gewoon een ander soort pasta. Kies dus vooral jouw favoriete saus en stem daar je gerecht op af. Mijn aanrader: de pasta pesto. De bediening is wel super vriendelijk en als je hier ‘s avonds eet in Trastevere is dat enorm gezellig.

citytrip rome

Al met al dus een heerlijke bestemming voor ‘n weekendje weg. Laat in de reacties weten of jij er ook ooit bent geweest (en wat jouw ultieme toppers zijn!) of schrijf je hieronder met je e-mailadres en ontvang automatisch een mailtje als ik een nieuw verslag heb geschreven. 

deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij klaar om locatie onafhankelijk te gaan werken en leven? Schrijf je – volledig GRATIS! – in op onze tips per mail 

Er is maar één iemand verantwoordelijk voor jouw leven en dat ben jij zelf. Zet daarom vandaag de eerste stap naar jouw droomleven. Je ontvangt na het invullen van het formulier meteen een bevestigingsmail mét eerste inspiratie-tip voor jouw toekomstige remote leven.