geld besparen

Hoe kan ik het beste geld besparen?

Myanmar

Wij zijn Sander & Jody en hebben onze spullen en appartement verkocht, onze vrienden en familie gedag gezegd om de wereld rond te trekken.

Op thedutchnomads.nl schrijven we reisverslagen van de meest gave bestemmingen en delen we de leukste hotspots & lekkerste wereldse gerechten met je.

Geld besparen op reis.. HOÉ dan?! 

Als je op reis bent is het heel gemakkelijk om snel je (gespaarde) geld erdoorheen te jagen. Vooral als je het beschouwt als een veredelde vakantie ben je minder kritisch op uitgaven en wil je vooral genieten. Dit is heel begrijpelijk, maar als je langer weg bent dan enkele maanden gaat je budget wel erg hard en is het verstandig om op bepaalde manier geld te besparen. Ons doel is om reizen als duurzame levensstijl te zien, vandaar dat ik je een aantal handige tips geef, die je ook in je dagelijks leven thuis kan toepassen. Benieuwd? Lees snel het artikel!

Word bewust van je uitgaven met Travelspend

Om te beginnen is het belangrijkste om inzicht te krijgen in waar je gespendeerde geld naartoe gaat. Een ideale app hiervoor is Travelspend (iOS / Android). Je kunt per trip of – zoals in ons geval – per maand op reis al je uitgaven bijhouden waarbij de app. Indien je internet hebt, selecteert de app direct de lokale munteenheid. Je kiest dan een categorie en indien gewenst ook een specifieke beschrijving, voert het bedrag in en het wordt verwerkt in het overzicht. Omdat je van tevoren ook een budget koppelt aan je trip zie je precies wat je gemiddeld per dag kunt uitgeven binnen de ingestelde periode en heb je inzicht of je hierop voor- of achterloopt. 

Eerlijk is eerlijk, je hebt hier natuurlijk wel discipline voor nodig om alles consequent in te voeren. Mijn tip hierbij is om het direct bij het afrekenen te doen. Het is een klusje van 15 seconden en op die manier weet je zeker dat je niets vergeet.

Zodra je merkt dat je meer geld opmaakt dan het dagbudget toelaat kun je heel gemakkelijk een snelle analyse doen van de categorie die hiervan de boosdoener is en hierop je uitgavenpatroon aanpassen. Op die manier creëer je continue bewustwording wat weer bij kan dragen om geld te besparen en dus gemakkelijk binnen je vastgestelde budget te blijven. Tevens kan je jouw ‘project’ delen met je reisgenoten, zodat je er samen inzicht in hebt. 

Meer handige reisapps ontdekken? Lees ons artikel erover! 

Geld besparen door een ander vervoersmiddel te kiezen

Dit is een inkoppertje, maar desondanks komt het nog vaak voor dat je de eerste, beste optie kiest. Zone en daardoor bespaar je juist geen geld. 

Reis zoveel mogelijk over land

Een eerste check die je altijd bij jezelf kunt doen is of het noodzakelijk is om te gaan vliegen. Reizen over land is praktisch altijd goedkoper, meestal meer beenruimte en het scheelt qua tijd niet eens zoveel. Wanneer je wachttijden op het vliegveld bij elkaar optelt ben je soms net zo lang onderweg van deur tot deur. Last but not least is het ook nog eens een stuk duurzamer om voor een andere optie dan het vliegtuig te kiezen.

Doe research naar prijzen

Uiteraard is het niet altijd mogelijk om het vliegtuig over te slaan, vooral de vluchten vanaf en terug naar huis waarbij je van continent wisselt. In dat geval loont het altijd om vooraf tijd te investeren in goede research naar prijzen. Zelf gebruiken we vaak Google Flights voor inzicht in alle mogelijke opties (note: soms worden bepaalde maatschappijen niet weergegeven in de resultaten). Je kunt hier meerdere vliegvelden als vertrek en aankomst invullen. Daarnaast kan je in de site de kalenderweergave gebruiken om te zien of een vertrek of aankomst een paar dagen eerder of later veel geld scheelt. Tot slot zijn er aanvullende opties waarbij je bijvoorbeeld de maximale duur van de vlucht of vertrek- en aankomsttijden kan aanpassen.

Na dit eerste inzicht kan je altijd nog een stapje verder gaan door te bekijken waar de vlucht het goedkoopste wordt aangeboden. Soms is dat direct bij de luchtvaartmaatschappij en andere keren is het goedkoper bij een algemene reisaanbieder. Bekijk wel altijd wat het bagagebeleid is, omdat dit soms nog voor onvoorziene kosten kan zorgen. 

Pak niet de eerste de beste taxi

Om af te sluiten kan er veel verschil zitten in het gebruik van de taxi. Helaas komt het nog vaak voor dat de lokale taxichauffeurs een hogere prijs vragen dan gebruikelijk zodra ze zien dat je een toerist bent. Zij zijn dan ook geen fan van online concurrenten zoals Grab. Natuurlijk zitten er ook eerlijke taxichauffeurs tussen (kies deze ook vooral om de locals te supporten), maar als je op safe wilt spelen is de beste manier om gebruik te maken van een app zoals Grab (met name populair in Azië). Hierbij zie je de prijzen transparant in de app en weet je vooraf wat je bepaalt. Overigens kan het per land verschillen welke dienst hiervoor het meest wordt gebruikt, zoek dit dus altijd even uit.

geld besparen

Bespaar geld op je telefoonkosten

Sinds enkele jaren kunnen we met ons Nederlandse abonnement in (bijna) heel Europa hiervan gebruik maken, maar dit geldt zeker niet als je verder reist. In dat geval zijn er enkele opties:

  • Pauzeer je abonnement voor enkele maanden
  • Zet je abonnement om naar prepaid, zodat je helemaal geen maandelijkse kosten meer hebt. Dit kan vaak wel alleen als je einddatum is verlopen 
  • Pas je abonnement aan naar een goedkopere sim-only variant 


Niet alle opties zijn bij iedere aanbieder mogelijk, dus neem altijd voor jouw situatie de mogelijke opties door en kies degene die het meest voordelig uitpakt.

Als je het belangrijk vindt om altijd bereikbaar te zijn kun je daarna op de bestemming een lokale simkaart aanschaffen. Deze zijn vaak goedkoop en worden ter plaatse ingesteld op je telefoon. Het ideale is natuurlijk om een telefoon met een dualsim mogelijkheid te hebben, waardoor ook je huidige simkaart actief blijft. Maar als alternatief kun je dan je Nederlands simkaart eruit halen, maar wel Whatsapp op dit nummer te laten staan. Je kunt dan logischerwijs niet gebeld worden, maar nog wel via Whatsapp blijven communiceren.

Als je het prima vindt om alleen gebruik te maken van wifi is dat natuurlijk altijd de goedkoopste optie, maar anders kan de lokale simkaart je dus continue bereikbaarheid bieden.

Skype bellen

Bijna iedereen in Nederland heeft een smartphone met internet. Bellen via wifi met Skype of Whatsapp is daarom gemakkelijk en goedkoop met familie of vrienden. Soms is het echter nodig om te bellen met instanties, zoals de belastingdienst. Dit moet via een ‘normaal’ telefoonnummer, waardoor het flink in de papieren kan gaan lopen. Bij Skype kan je tegoed kopen, waardoor de kosten per minuut een stuk lager zijn. Naar een vast nummer naar Nederland bedragen de kosten 2,4 cent, naar een mobiel nummer 10 cent per minuut.

Eet voornamelijk local food

Kies voor lokale restaurants of streetfood! Zo kan je in één klap veel geld besparen. Hier gaan namelijk ook vaak de locals eten en daarom zijn de prijzen daar ook op ingesteld. Azië is bij uitstek hiervoor geschikt! Je betaalt hier slechts tussen de 1,5 en 3 euro voor een maaltijd. Een bezoekje aan een Westers restaurant is vaak vele malen duurder waardoor je hier beter twee of drie keer per week als ‘uitstapje’ voor kunt kiezen. Op die manier behoud je toch een mooie afwisseling, maar blijven de kosten binnen de perken.

Ben je bang om local/street food te eten? Nergens voor nodig! Kies voor tentjes waar het druk is, zodat de omloopsnelheid snel is. Daarnaast zie je het eten voor je neus verhit worden, verser kan niet! Als je op je hoede wilt blijven, vermijd dan fruit dat niet in een schil zit en laat ook salades op straat links liggen. Meer weten? Lees bijvoorbeeld over onze favoriete restaurants in Canggu.

Kies voor bunq en bespaar direct!

Het gebruiken van Bunq in het buitenland heeft veel kostenvoordelen ten opzichte van traditionele banken. Hierbij de belangrijkste:

  • Je betaalt geen wisselkoersopslag. Normaliter wordt hier een extra toeslag ter hoogte van 2 tot 3 procent van het totale bedrag voor gerekend.
  • Geld pinnen is gratis. Met name wanneer je dit doet met een creditcard betaal je hier vaak nog een extra vast bedrag voor.
 
Wel zijn de maandelijkse kosten voor Bunq vaak iets hoger, maar als je een abonnement met anderen deelt (en dus meerdere rekeninghouders hebt) valt dit reuze mee. Maar als je vrij vaak in het buitenland verblijft heb je deze kosten er na een paar weken al uit. Hebben we je interesse gewekt? Lees dan ons uitgebreide artikel over de voordelen van Bunq.
 
Let op: in sommige landen rekent de lokale bank nog wel een toeslag voor een geldopname. Dan loont het vaak om je maximale bedrag te pinnen, zodat dit dan in verhouding lager wordt. Kies daarnaast altijd voor ‘without conversion’ als hierom wordt gevraagd tijdens het pinnen!
 
bunq passen

Maak gebruik van cashback websites

Maak bij alle boekingen en aankopen gebruik van een cashback-website. Een cashback-site ontvangt commissie over jouw aankopen, maar stort een deel hiervan terug op jouw account. Win-win! De online prijzen zijn gelijk, maar je hebt wel terug op een gedeelte ‘gratis geld’. Na verloop van tijd kun je dan je saldo uitbetalen en gebruiken voor bijvoorbeeld het boeken van een accommodatie.

Meld je hier aan voor CashbackXL.

Reis met alleen handbagage

Door alleen met handbagage te reizen kan je veel besparen op toeslagen op ruimbagage bij vliegtuigmaatschappijen. Als bijkomend voordeel scheelt het je ook veel wachttijd voor- en na je vlucht.

Bekijk altijd wel goed de voorwaarden voor het meenemen van handbagage. Zowel in afmetingen als gewicht kan dit per maatschappij verschillen.

Lees hier ons uitgebreide artikel over reizen met alleen handbagage.

handbagage osprey

Blijf langer op één plaats om geld te besparen

Door langer op één plaats te verblijven sla je meerdere vliegen in één klap. Je krijgt vaak korting als je een week of maand bij dezelfde accommodatie verblijft, je bespaart op kosten door veel te moeten reizen en je leert de plaats goed kennen, waardoor je ook de goedkope spots voor eten en drinken weet te vinden.

Schaf een American Express kaart aan

Met een American Express kaart spaar je bij iedere aankoop punten die je kunt inwisselen voor credits van sommige Frequent Flyer programma’s. Hiermee kun je dan weer met korting vluchten boeken zodat je hier minder euro’s voor hoeft te betalen.

Houd wel in je achterhoofd dat als je in vreemde valuta moet betalen dit nog altijd het beste met je Bunq pas kan in verband met de genoemde wisselkoersopslag.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag hier gratis (1e jaar) een Amex-kaart aan.

Overweeg je geld te beleggen

Ik hoor je denken: wat heeft dit te maken met geld besparen? Je hebt helemaal gelijk! Dit heeft in eerste instantie weinig te maken met besparen, maar met de extreem lage rente op spaargeld ben je het in ieder geval aan jezelf verplicht om je te verdiepen in alternatieven. Een laagdrempelige manier waar wij mee zijn begonnen is het beleggen in ETF’s bij DEGIRO. Door maandelijks een bepaald bedrag in te leggen behaal je vaker een veel beter rendement dan met sparen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat er risico’s aan zitten verbonden. Lees jezelf daarom heel goed in, maar door alleen te sparen ‘verlies’ je momenteel sowieso je geld omdat het niet in verhouding staat tot de inflatie.

Bovenstaande tips zijn natuurlijk maar een greep uit alle mogelijke manieren om geld te besparen, maar als we naar het afgelopen jaar kijken zijn dit de voorbeelden die het meest hebben opgeleverd. Laat het vooral weten in de reacties als je hier specifieke vragen over hebt, wij helpen je graag.

deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *