Geld besparen op reis

Myanmar

Wij zijn Sander & Jody en hebben onze spullen en appartement verkocht, onze vrienden en familie gedag gezegd om de wereld rond te trekken.

Op thedutchnomads.nl nemen we je mee op reis in onze traveltips en inspireren we je met een locatie-onafhankelijk leven via de ultieme digital nomad guide

Geld besparen op reis. Zodat je je geld uit kunt uitgeven aan écht toffe dingen in plaats van nutteloze fluff.

Als je op reis bent is het heel gemakkelijk om je zuurverdiende centjes in één klap er doorheen te jagen. En soms is dat ook gewoon helemaal oké: je hebt er hard voor gewerkt, gaat naar jezelf op zoek op Bali en bent een hele hoop ervaringen rijker. Maar in geld uitgedrukt een stuk armer. 

Wij als digital nomads combineren werken en reizen. Daardoor genieten we van al het moois dat de wereld te bieden heeft zonder dat de bankrekening in het rood staat. Voordat je dit artikel over geld besparen op reis verder leest, hebben we een aantal disclaimers. We beloven je geen financiële onafhankelijkheid of rode Ferrari’s. Aan de andere kant zijn we ook geen superbespaarders. We krijgen rode vlekken van enorm afdingen van locals, houden van lekker uiteten, ontzeggen onszelf geen koffie buiten de deur en zijn niet gierig om een rondje in de kroeg met vrienden te geven. Dit artikel laat je slimmer omgaan met bepaalde zaken, waardoor je geld bespaart. Zonder over te komen als een aasgier. 

Geld besparen? Door je vliegtickets slim te boeken bespaar je hier veel op

Op vliegtickets slim boeken kun je enorm veel geld besparen. Boek je tickets niet direct bij de maatschappij, maar gebruik onafhankelijke sites zoals Google Flights of Skyscanner om een overzicht van alle tickets te krijgen. Gebruik de kalenderweergave om te bekijken wanneer de vluchten het goedkoopst zijn en check de verschillende luchthavens in de buurt. Boek vooraf én zorg dat je flexibel bent in je data. Daarnaast zijn er nog een aantal tips die ervoor zorgen dat jij flink bespaart op je vliegticket. Download ons e-book om erachter te ontdekken hoe wij voor 220 euro (enkele reis p.p.) naar Bali vlogen inclusief stopover in China, mét hotel. 

Reis zoveel mogelijk over land

Een eerste check die je altijd bij jezelf kunt doen is of het noodzakelijk is om te gaan vliegen. Reizen over land is praktisch altijd goedkoper, meestal meer beenruimte en vaak scheelt het van deur tot deur niet eens zoveel (tenzij je een retourtje Bali hebt geboekt, natuurlijk). Voor korte vluchten ben je vaak net zoveel tijd kwijt door in te checken, te wachten bij de gate en vervolgens weer te wachten bij de bagageband. Al doen wij dat laatste nooit… wij reizen namelijk met handbagage. Hoe we dat aanpakken lees je ook in ons e-book. 

Pak niet de eerste, de beste taxi

Oneerlijk maar waar: vaak vragen taxichauffeurs meer geld zodra ze zien dat je toerist bent. Vaak gaat het om een paar euro en nemen we dat ‘verlies’ voor lief. Bekijk vooraf wat gangbare prijzen zijn en als er enorm veel verschil in zit, ga dan de discussie aan. Je wil ook niet het allerlaatste beetje marge uit de taxichauffeur knijpen. Besef dat hun maandlonen een stuk lager liggen. Of gebruik apps zoals Uber of Grab: deze hanteren dezelfde prijzen voor iedereen én je hoeft door de taalbarrière niet moeilijk te doen over de route. Die staat direct in de app. Zo weet je vooraf al wat je kwijt bent. 

Word bewust van je uitgaven met Travelspend

Als je een paar maanden op reis gaat waarvoor je hard hebt gespaard, heb je helemaal geen zin om een strak budget aan te houden. Hoeft ook niet, als je het uitgeeft aan ervaringen en herinneringen die je je hele leven met je meedraagt. Maar als jouw hele budget in verdampt in de lokale bar waardoor je eerder terug moet reizen, dan moet je jezelf even achter de oren krabben. Met de app Travelspend heb je inzicht in je uitgaven (iOS / Android). Je kunt per trip of – zoals in ons geval – per maand op reis al je uitgaven bijhouden waarbij de app. Indien je internet hebt, selecteert de app direct de lokale munteenheid. Je kiest dan een categorie en indien gewenst ook een specifieke beschrijving, voert het bedrag in en het wordt verwerkt in het overzicht. Omdat je van tevoren ook een budget koppelt aan je trip zie je precies wat je gemiddeld per dag kunt uitgeven binnen de ingestelde periode en heb je inzicht of je hierop voor- of achterloopt. 

Eerlijk is eerlijk, je hebt hier natuurlijk wel discipline voor nodig om alles consequent in te voeren. Mijn tip hierbij is om het direct bij het afrekenen te doen. Het is een klusje van vijftien seconden en op die manier weet je zeker dat je niets vergeet.

Zodra je merkt dat je meer geld opmaakt dan het dagbudget toelaat kun je heel gemakkelijk een snelle analyse doen van de categorie die hiervan de boosdoener is en hierop je uitgavenpatroon aanpassen. Op die manier creëer je continue bewustwording wat weer bij kan dragen om geld te besparen en dus gemakkelijk binnen je vastgestelde budget te blijven. Tevens kan je jouw ‘project’ delen met je reisgenoten, zodat je er samen inzicht in hebt. 

Meer handige reisapps ontdekken? Lees ons artikel erover! 

geld besparen

Bespaar geld op je telefoonkosten

Sinds enkele jaren kunnen we met ons Nederlandse abonnement in (bijna) heel Europa hiervan gebruik maken, maar dit geldt zeker niet als je verder reist. In dat geval zijn er enkele opties:

  • Pauzeer je abonnement voor enkele maanden
  • Zet je abonnement om naar prepaid, zodat je helemaal geen maandelijkse kosten meer hebt. Dit kan vaak wel alleen als je einddatum is verlopen 
  • Pas je abonnement aan naar een goedkopere sim-only variant 


Niet alle opties zijn bij iedere aanbieder mogelijk, dus neem altijd voor jouw situatie de mogelijke opties door en kies degene die het meest voordelig uitpakt.

Als je het belangrijk vindt om altijd bereikbaar te zijn kun je daarna op de bestemming een lokale simkaart aanschaffen. Deze zijn vaak goedkoop en worden ter plaatse ingesteld op je telefoon. Het ideale is natuurlijk om een telefoon met een dualsim mogelijkheid te hebben, waardoor ook je huidige simkaart actief blijft. Maar als alternatief kun je dan je Nederlands simkaart eruit halen, maar wel Whatsapp op dit nummer te laten staan. Je kunt dan logischerwijs niet gebeld worden, maar nog wel via Whatsapp blijven communiceren.

Als je het prima vindt om alleen gebruik te maken van wifi is dat natuurlijk altijd de goedkoopste optie, maar anders kan de lokale simkaart je dus continue bereikbaarheid bieden.

Skype bellen

Bijna iedereen in Nederland heeft een smartphone met internet. Bellen via wifi met Skype of Whatsapp is daarom gemakkelijk en goedkoop met familie of vrienden. Soms is het echter nodig om te bellen met instanties, zoals de belastingdienst. Dit moet via een ‘normaal’ telefoonnummer, waardoor het flink in de papieren kan gaan lopen. Bij Skype kan je tegoed kopen, waardoor de kosten per minuut een stuk lager zijn. Naar een vast nummer naar Nederland bedragen de kosten 2,4 cent, naar een mobiel nummer 10 cent per minuut.

Eet voornamelijk local food

Kies voor lokale restaurants of streetfood! Zo kan je in één klap veel geld besparen. Hier gaan namelijk ook vaak de locals eten en daarom zijn de prijzen daar ook op ingesteld. Azië is bij uitstek hiervoor geschikt! Je betaalt hier slechts tussen de 1,5 en 3 euro voor een maaltijd. Een bezoekje aan een Westers restaurant is vaak vele malen duurder waardoor je hier beter twee of drie keer per week als ‘uitstapje’ voor kunt kiezen. Op die manier behoud je toch een mooie afwisseling, maar blijven de kosten binnen de perken.

Ben je bang om local/street food te eten? Nergens voor nodig! Kies voor tentjes waar het druk is, zodat de omloopsnelheid snel is. Daarnaast zie je het eten voor je neus verhit worden, verser kan niet! Als je op je hoede wilt blijven, vermijd dan fruit dat niet in een schil zit en laat ook salades op straat links liggen. Meer weten? Lees bijvoorbeeld over onze favoriete restaurants in Canggu.

Meer tips om geld te besparen op je reis én meer uit je huidige budget te halen

Door onze jarenlange ervaring zijn we experts geworden hoe we meer uit ons geld halen – en onnodige kosten vermijden. We hebben geleerd door schade en schande (op het verkeerde knopje bij de pinautomaat drukken waardoor we in één klap 23 euro lichter waren door een sneaky truc van de bank) en die tips delen we graag met je. Hierover hebben we een e-book geschreven dat jij gratis kan downloaden. Hierin delen we onder andere

  • Meer tips zodat je slimmer vliegtickets boekt 
  • Hoe je bespaart op accommodatie-kosten 
  • Hoe je met Cashback sites geld bespaart als je online shopt
  • Waarom het slim is om over te stappen op een andere bank 
  • Hoe een American Express-kaart je gratis vluchten oplevert
  • Hoe loyaliteitsprogramma’s van airlines je helpen
  • Hoe wij meer uit ons huidige vermogen halen met ETF’s en crypto
 
Wil jij weten hoe je op reis geld bespaart én meer uit je huidige reisbudget haalt? Download dan ons gratis e-book met alle tips! 

Er zijn nog veel meer tips om te geld te besparen en meer uit je budget te halen. Maar wij vinden de balans tussen kwaliteit, geld uitgeven én in het ‘nu’ leven belangrijk. Heb je vragen of aanvullingen op dit artikel over geld besparen? Laat het weten in de reacties! 

deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij klaar om locatie onafhankelijk te gaan werken en leven? Schrijf je – volledig GRATIS! – in op onze tips per mail 

Er is maar één iemand verantwoordelijk voor jouw leven en dat ben jij zelf. Zet daarom vandaag de eerste stap naar jouw droomleven. Je ontvangt na het invullen van het formulier meteen een bevestigingsmail mét eerste inspiratie-tip voor jouw toekomstige remote leven.