Packing list: Zorg dat je dit meeneemt op reis

Myanmar

Wij zijn Sander & Jody en hebben onze spullen en appartement verkocht, onze vrienden en familie gedag gezegd om de wereld rond te trekken.

Op thedutchnomads.nl nemen we je mee op reis in onze traveltips en inspireren we je met een locatie-onafhankelijk leven via de ultieme digital nomad guide

Yes! Je reis naar verweghistan staat voor de deur. Fanatiek ben je de route aan het uitstippelen (of misschien juist helemaal niet) en tref je de laatste voorbereidingen. Maar wat neem je nou eigenlijk mee op zo’n reis? In dit artikel geef ik tips om je backpack in te pakken en deel ik onze packing list met je.

Hoeveelheid spullen en kleding meenemen in je backpack

Het is verleidelijk om alles mee te nemen wat je lief is. Hoewel ik voorheen ook zo’n inpakker was, ben ik erachter gekomen dat dat niet echt de way to go is als backpacker. Vaak heb je een aantal favoriete outfits die je herhaaldelijk aantrekt en vol is vol. Je wilt zo’n backpack ook niet tot de nok vol hebben, want niemand zit te wachten op een loeizware rugzak. Selecteer, hoe moeilijk het dus ook is, door totdat je echt alleen de basis hebt.

De regel die ik hanteer, is ongeveer voor 1 week kleding mee te nemen. Tenzij je naar het einde van de wereld vliegt, zijn de er in de meeste populaire backpackersbestemmingen volop wasserettes. Voor ons eerste, échte digital nomad avontuur (waarbij we reizen zonder einddatum) heb ik de volgende kleding meegenomen:

 • 4 korte broekjes (waarvan slechts 1 van spijker is, ivm gewicht)
 • 2 lichte strandjurkjes (waarbij ik 1 heb achtergelaten bij de eerste bestemming)
 • 1 jumpsuit met lange broek + 1 jumpsuit met korte broek (waarvan die laatste ik mee teruggeef aan bezoekers)
 • 2 dunne, lange broeken (waarvan ik er 1 mee teruggeef aan bezoekers)
 • 1 vest met lange mouwen
 • 1 dunne regenjas
 • 3 t-shirts met korte mouw
 • ongeveer 6 topjes met spaghetti-bandjes / zonder mouwen
 • 4 bikini’s (waarvan inmiddels 1 in de prullenbak vanwege slijtage)
 • 2 sarongs / sjaals
 • 3 korte sportbroekjes, 1 lange sportleggin, 3 sporttops & 2 sportbh’s
 • Ruim voldoende ondergoed
 • 1 paar Nike-sneakers, 1 paar waterschoenen & 1 paar teenslippers

Je ziet dat ik, zelfs op reis, aan het doorselecteren ben. Ik dacht het helemaal in de vingers te hebben, maar als nog blijken er verbeteringen te zijn (ik zou zeggen, gebruik het in je voordeel ;-). Als iets kapot is laat ik het maken of doe het weg. Als het nog in goede staat is, maar ik draag het niet geef ik het weg. Op die manier zorg ik dat de backpack lichter wordt en eventueel kan aanvullen met nieuwe items. Overigens heb ik kleding meegenomen dat van goede kwaliteit is, maar waar ik er vrede mee heb als er iets mee gebeurt. Je brengt je kleding tenslotte wekelijks naar een wasserette en de kwaliteit kan daarbij achteruit gaan. Houd er rekening mee dat dat gebeurt en bedenk je dat het slechts materiaal is, dat vervangbaar is.

ReizenReizen

Je kleding in je backpack inpakken

Als je bovenstaand lijstje ziet vraag je je misschien af hoe dat allemaal in zo’n relatief kleine backpack past. Daarbij heb ik bepaalde spullen zoals toiletspullen nog niet eens benoemd. De een zweert bij het oprollen van de kleding, de ander bij packing cubes. Ik doe meestal een combinatie van dat.

Zelf maken zowel Sander als ik gebruik van packing cubes. Ideaal! Packing cubes zijn stoffen hoezen die je kan dichtritsen, zodat je kleding netjes gesorteerd blijft (Ook superhandig wanneer je gewoon een weekendje weg gaat, om in je handbagage-koffer alles uit te sorteren). Wij hebben allebei een grote, middel en kleine packing-cube. In de grote doe ik meestal de grotere kledingstukken, denk aan (lange) broeken, jurkjes & jumpsuits. In de medium cube doe ik m’n shirts en in de kleine m’n ondergoed (of zwemkleding). Afhankelijk hoeveel ik bij me heb wordt er her en daar dan wat verschoven. De ene keer rol ik op, de andere keer vouw ik. Net hoe de packing cube zich het beste vormt en hoe ik optimaal gebruik kan maken van de ruimte. Kijk dus vooral wat voor jou het beste werkt.

Verder zijn er een aantal handigheidjes zodat je efficiënter omgaat met de ruimte in je backpack. Doe bijvoorbeeld je sokken in je schoenen (is anders ook maar loze ruimte) en hang eventueel zaken aan je backpack (bijvoorbeeld je schoenen, flight bag of snorkelset).

Bekijk hier welke backpack geschikt is voor jouw reis

backpack

Het gebruik van een flight bag

Tip: ik raad iedereen gebruik te maken van een flight bag. Een backpack is van stof en slijt over het algemeen sneller dat een plastic of kunstof koffer. Er wordt tijdens in- en uitladen van het vliegtuig (of boot, bus) niet heel zachtzinnig met je bagage omgegaan, dus zorg dat ‘ie beschermd is. Tevens zijn de meeste flight bags ook waterafstotend, ideaal tijdens een tropisch buitje. Als je weinig plaats hebt voor de souvenirs op de terugvlucht, kan je die ook nog snel erbij gooien in je flight bag. Hang er een slotje aan zodat het lastiger is om er gemakkelijk in te komen.

Packing list: wat neem je allemaal mee?

Kleding is belangrijk, maar wat heb je eigenlijk nog meer nodig? Ik deel onze packing list met je:

 • Uiteraard kleding (zie de hele lijst hierboven)
 • Paspoort, medisch paspoort (met bewijs van je inentingen), je portemonnee met debit- en creditcard, zorgpassen, bewijs van verzekering en internationaal rijbewijs, evt. vooraf geregelde visa etc.
 • Paspoorthoesje waarin je zaken bewaart zoals extra pasfoto’s en kopieën van je rijbewijs/paspoort
 • Laptop, ipad, opladers, action cam, opvouwbare laptopsteun, draadloos toetsenbord & muis*
 • Toiletspullen** (tandenborstel, tandpasta, deodorant, tampons, make-up, tandenstoker, nagelknipper, haarverzorging, zonnenbrand)
 • Ehbo-kit (verband, deet, anti-prik, betadine, tekentang, klein schaartje, malariapillen, reisziektetabletten, paracetamol/ibuprofen, diarreeremmers, ORS)
 • Hammamdoek
 • Reishanddoekje (licht, van microvezel)
 • Handige waterfiler fles (Wij gebruiken de Grayl Ultralight zodat je gewoon kraanwater kan drinken en schadelijke stofjes en vreemde geurtjes/smaken worden uitgefilterd). Say goodbye to plastic!
 • Stok kaarten (altijd handig als je moet wachten bij een overstap!)
 • Een lege kussenhoes (doe hierin je kleding en je hebt een geïmproviseerd kussen in het vliegtuig

*In ons geval is dit handig, omdat wij werken op afstand. Ga je alleen rondreizen, dan heb je dit waarschijnlijk niet of minder snel nodig

**Neem niet teveel mee! Tenzij je zweert bij dat ene wonderbaarlijke haarmiddeltje, kan je de rest lekker op je bestemming kopen

Na ons eerste digital nomad avontuur ben ik erachter gekomen dat deze packing list echt lang is. Daarom hebben we vanaf nu besloten om alleen met handbagage te reizen! 

Packing list is klaar.. nu bijna op reis!

De reis komt nu echt dichtbij. Vaccinaties, verzekeringspapieren, reisadvies, check?! Download voordat je in het vliegtuig gaat nog even de handigste apps voor op reisBon voyage!

deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij klaar om locatie onafhankelijk te gaan werken en leven? Schrijf je – volledig GRATIS! – in op onze tips per mail 

Er is maar één iemand verantwoordelijk voor jouw leven en dat ben jij zelf. Zet daarom vandaag de eerste stap naar jouw droomleven. Je ontvangt na het invullen van het formulier meteen een bevestigingsmail mét eerste inspiratie-tip voor jouw toekomstige remote leven.