internationaal rijbewijs

(ANWB) Internationaal rijbewijs

Myanmar

Wij zijn Sander & Jody en hebben onze spullen en appartement verkocht, onze vrienden en familie gedag gezegd om de wereld rond te trekken.

Op thedutchnomads.nl schrijven we reisverslagen van de meest gave bestemmingen en delen we de leukste hotspots & lekkerste wereldse gerechten met je.

Een internationaal rijbewijs kan heel nuttig zijn in het buitenland. In dit artikel leg ik je uit waarom je een internationaal rijbewijs nodig hebt en wat het verschil met een gewoon rijbewijs is.

Wat is een internationaal rijbewijs?

Een internationaal rijbewijs is een vertaling van je rijbewijs, waarin in meerdere talen beschreven staat welke voertuigen je mag besturen. Wanneer je tijdelijk een land bezoekt (bijvoorbeeld op vakantie of een rondreis) heb je dit vaak aanvullend nodig, naast je gewone rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is 1 tot 3 jaar geldig, afhankelijk van het verdrag met het desbetreffende land.

Is een internationaal rijbewijs verplicht?

Als je een motorvoertuig wilt besturen, waarvoor een rijbewijs verpilcht is, is het aan te raden om ‘m in de meeste gevallen mee te nemen. Vaak vragen autoverhuurbedrijven ‘m voordat je auto krijgt. Indien je een ongeval hebt in het buitenland, is het ook nuttig om er een mee te nemen. Dit kan je helpen in bij de verzekering. Wanneer je je rijbewijs moet afgeven, kan je je internationale rijbewijs overhandigen. Op die manier ben je niet je gewone rijbewijs kwijt.

Hoe kan ik een internationaal rijbewijs aanvragen?

Bij iedere ANWB-winkel in Nederland kan je een Internationaal Rijbewijs aanvragen. Geef je rijbewijs + 2 pasfoto’s af en hij wordt direct gemaakt. De kosten van een dergelijk rijbewijs bedragen 18,95 of 24,95 (afhankelijk waar je naartoe gaat).

Hoelang is een internationaal rijbewijs geldig?

Ondanks dat je rijbewijs 10 jaar geldig is, is je internationaal rijbewijs maar 1-3 jaar geldig. Vervelend, zeker voor mensen die langer dan ‘n jaar op reis zijn. Ook zijn het (in mijn ogen) onnodige kosten die regelmatig gemaakt moeten worden.

Er zijn 3 typen rijbewijzen:

  • Model 1968 met grijze omslag (24,95) = 3 jaar geldig (bijvoorbeeld Indonesië)
  • Model 1949 met grijze omslag (18,95) = 1 jaar geldig (bijvoorbeeld Thailand)
  • Model 1926 met witte omslag (18,95) = 1 jaar geldig (alleen nog geldig in Somalië)

Ga je in één reis naar zowel Indonesië als Thailand, dan heb je 2 verschillende rijbewijzen nodig. 
internationaal rijbewijs

Kan ik mijn internationaal rijbewijs verlengen vanuit het buitenland?

Nee, dat kan helaas niet. Zelf zijn we ook tegen dit probleem aangelopen en had ik op het eerste gedeelte geen internationaal rijbewijs. Gelukkig heb ik deze tijdens ons korte verblijf in Nederland alsnog kunnen regelen. Vervelend, maar de enige manier om er een aan te vragen is door terug te gaan naar Nederland. Het is ook niet mogelijk om iemand te machtigen.

Kan ik mijn internationaal rijbewijs verlengen vanuit het buitenland?

Voor bijna alle landen heb je een internationaal rijbewijs nodig, zelfs in de Europese Unie. Een volledig overzicht kan je vinden op de website van de ANWB.

deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *