(ANWB) Internationaal rijbewijs

Myanmar

Wij zijn Sander & Jody en hebben onze spullen en appartement verkocht, onze vrienden en familie gedag gezegd om de wereld rond te trekken.

Op thedutchnomads.nl nemen we je mee op reis in onze traveltips en inspireren we je met een locatie-onafhankelijk leven via de ultieme digital nomad guide

Een internationaal rijbewijs kan heel nuttig zijn in het buitenland. In dit artikel leg ik je uit waarom je een internationaal rijbewijs nodig hebt en wat het verschil met een gewoon rijbewijs is.

Wat is een internationaal rijbewijs?

Een internationaal rijbewijs is een vertaling van je rijbewijs, waarin in meerdere talen beschreven staat welke voertuigen je mag besturen. Wanneer je tijdelijk een land bezoekt (bijvoorbeeld op vakantie of een rondreis) heb je dit vaak aanvullend nodig, naast je gewone rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is 1 tot 3 jaar geldig, afhankelijk van het verdrag met het desbetreffende land.

internationaal rijbewijs anwb

Is een internationaal rijbewijs verplicht?

Wanneer je in het buitenland een motorvoertuig wil besturen waarvoor een rijbewijs verplicht is (denk aan een auto of motor), is het slim om een Internationaal Rijbewijs achter de hand te hebben. Althans… dat is het advies. Als we in de EU een auto huurden, hebben we deze nooit af hoeven te geven en voldeed ons gewone rijbewijs. In Azië waar we vaker scooters huurden doen ze sowieso niet aan papierwerk. 😉 Gelukkig hebben wij nog nooit een ongeval in het buitenland gehad, maar dan is het handig als je een internationaal rijbewijs hebt. Let op: vaak dekt je verzekering niet je ongeval als je op een scooter in het buitenland rijdt als je geen motorrijbewijs hebt. Als de politie om je rijbewijs vraagt, is het ook fijn om zo’n internationaal rijbewijs op zak te hebben: die geef ik liever af dan dat roze pasje. Op die manier raak je niet je gewone rijbewijs kwijt.

Hoe kan ik een internationaal rijbewijs aanvragen?

Bij iedere ANWB-winkel in Nederland kan je een Internationaal Rijbewijs aanvragen. Geef je rijbewijs + 2 pasfoto’s af en hij wordt direct gemaakt. De kosten van een zo’n rijbewijs bedragen 18,95 of 24,95 (afhankelijk van het type). 

Hoelang is een internationaal rijbewijs geldig?

Ondanks dat je rijbewijs 10 jaar geldig is, is je internationaal rijbewijs maar 1-3 jaar geldig. Vervelend, zeker voor mensen die langer dan ‘n jaar op reis zijn. Ook zijn het (in mijn ogen) onnodige kosten die regelmatig gemaakt moeten worden.

Er zijn 3 typen rijbewijzen:

  • Model 1968 met grijze omslag (24,95) = 3 jaar geldig (bijvoorbeeld Indonesië)
  • Model 1949 met grijze omslag (18,95) = 1 jaar geldig (bijvoorbeeld Thailand)
  • Model 1926 met witte omslag (18,95) = 1 jaar geldig (alleen nog geldig in Somalië)

Ga je in één reis naar zowel Indonesië als Thailand, dan heb je 2 verschillende rijbewijzen nodig. 
internationaal rijbewijs

Kan ik mijn internationaal rijbewijs verlengen vanuit het buitenland?

Nee, dat kan helaas niet. Zelf zijn we ook tegen dit probleem aangelopen en had ik op het eerste gedeelte van onze reis geen internationaal rijbewijs. Gelukkig heb ik deze tijdens ons korte verblijf in Nederland alsnog kunnen regelen. Vervelend, maar de enige manier om er een aan te vragen is door terug te gaan naar Nederland. Het is ook niet mogelijk om iemand te machtigen.

Kan ik mijn internationaal rijbewijs verlengen vanuit het buitenland?

Voor bijna alle landen heb je een internationaal rijbewijs nodig, zelfs in de Europese Unie. Een volledig overzicht kan je vinden op de website van de ANWB.

Klaar om je volgende reis te plannen?

Nog even praktisch dan…

  1. Vraag een American Express Goldcard aan via deze link en ontvang 20.000 gratis punten die je kunt inzetten voor een gratis vlucht. Deze kaart kun je na een jaar beëindigen en in de tussentijd kan je extra punten sparen door met de creditcard te betalen
  2. Meld je aan via deze link voor Cashback XL. Boek je Booking.com-verblijf via deze link en ontvang een deel van de commissie terug. Geldt ook voor andere aankopen! 
  3. Bestel de Lonely Planet van je volgende vakantiebestemming op Bol.com en bereid jezelf voor
  4. Nog een backpack nodig? Wij zweren beiden bij de Osprey Fairview. 40 Liter en je kunt ‘m (mits je ‘m niet helemaal volstouwt met rotzooi waardoor die uitzet) als handbagage bij de meeste airlines meenemen!
  5. Geld besparen op reis? Download gratis ons e-book met handige tips.
  6. Je levensstijl helemaal omgooien en als digital nomad rondreizen? Dan mag je onze ultieme digital nomad guide niet missen! 
  7. Geen enkel reisverslag missen? Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang een automatische mail bij een nieuw reisverslag. Je kunt je hier altijd weer voor uitschrijven. 

deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij klaar om locatie onafhankelijk te gaan werken en leven? Schrijf je – volledig GRATIS! – in op onze tips per mail 

Er is maar één iemand verantwoordelijk voor jouw leven en dat ben jij zelf. Zet daarom vandaag de eerste stap naar jouw droomleven. Je ontvangt na het invullen van het formulier meteen een bevestigingsmail mét eerste inspiratie-tip voor jouw toekomstige remote leven.