WERKEN en reizen

Werken en reizen combineren? Grote kans dat je door de pandemie erachter bent gekomen dat dit een prima combi is. Of je vanaf de keukentafel werkt of vanaf een tropische bestemming – maakt niet veel uit. Behalve dat je je meer vrijheid ervaart, na het werk een lekkere plons in de zee kunt nemen en kunt werken wanneer je op je allerproductiefst bent. 

Wij combineren sinds 2019 werken en reizen (dus toen werk- en opdrachtgevers dat nog heel gek en spannend vonden) en hebben daarom de klappen van de zweep geleerd. Ons doel is om jou te inspireren met onze ervaringen zodat jij straks ook gaat werken en reizen.  

Direct actie ondernemen? Onze ultieme digital nomad guide geeft je een liefdevolle schop onder je kont zodat jij straks je mooiste leven leidt! 

Werken en reizen is voor de meeste mensen weggelegd

Jij denkt misschien dat werken en reizen alleen is weggelegd voor de lucky few. Maar nee, bijna iedereen kan het bereiken! Waarom ik dat weet? Een aantal redenen:

 1. Je leest dit, dus je hebt toegang tot een computer of smartphone. Online is er voldoende (gratis) materiaal te vinden om je voor te bereiden. 
 2. Je bent in Nederland geboren, dus dan heb je het beter voor elkaar dan een groot deel van de wereld. Je hebt educatie ontvangen en de lonen liggen een stuk hoger dan in de rest van de wereld. Reizen en werken betekent dat je meer waar voor je geld krijgt in een land waar de prijzen een stuk lager liggen. 
 3. Reizen is niet voor iedereen weggelegd. Sommigen hebben heimwee naar de Unox-worsten en hutspot. Maar het feit dat jij dit artikel leest, betekent dat dit waarschijnlijk niet voor jou geldt. En dus kan je overgaan op actie! 

Werken en reizen: hoe pak je dat aan?

We komen op reis regelmatig backpackers tegen. Ze zijn net klaar met school en hebben een lekker bedrag bij elkaar gespaard. Of ze hebben een sabbatical van het werk genomen. Ook wij deden dat in 2017: we spaarden en gaven dit tijdens de backpackreis uit. Heerlijk onbezorgd, maar als je terugkomt van die heerlijke bubbel kom je gewoon weer terug in de harde realiteit. Het geld is op, dus er moet weer gewerkt worden. 

Wij promoten niet het keihard werken en keihard geld uitgeven. Wij zijn voor een stabiel inkomen waar je alles van kunt doen, je beste leven én sparen. Toekomstbestendig en je leeft nú. Als je hiervan een duurzame levensstijl van wil maken (en dus niet met hangende pootjes de eerste vlucht naar huis wil omdat je budget er doorheen is gejaagd), dan is het zaak om te bedenken hoe je aan geld komt. 

Werken en reizen in loondienst

Misschien heb je een superchille werkgever die er helemaal oké mee is dat jij op afstand vanuit een tropisch oord werkt. Nice! Het is dan wel belangrijk om goede afspraken te maken. Welke uren ben je beschikbaar? Hoe zorg je voor contact met collega’s en hoe zit het met bepaalde vergoedingen? Ook is het in het geval van loondienst handiger om in dezelfde tijdzone te zitten. Tenzij je het leuk vindt om om 3.00 ‘s nachts op te staan in Mexico, zodat je de dagopening met je collega’s kunt bijwonen. 

Freelancen, werken en reizen

In loondienst heb je vaak een aantal beperkingen. Zo vond ik het niet helemaal eerlijk dat je wordt beoordeeld op het aantal uren dat je werkt, in plaats van het resultaat dat je oplevert. Ook zit financieel gezien sneller tegen een plafond aan en ben je minder flexibel in het zelf indelen van je werk (en bepalen welke klanten je écht leuk vindt om voor te werken). Freelancen en reizen is dan de oplossing. 

Hoe je als freelancer aan klanten komt? Een aantal tips die mij hielpen:

 • Zorg dat je weet wie je klant is en waar hun pijnpunten liggen 
 • Bouw een netwerk op (deel bijvoorbeeld kennis op LinkedIn) – schiet op social media niet in verkoopmodus maar deel kennis
 • Bouw een e-maillijst op met relevante contacten  
 • Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid concurrentie. Ik ben SEO copywriter en als je daarop zoekt op LinkedIn zakt de moed in de schoenen. Toch heb ik meer dan voldoende werk. 
 • Vind binnen je specialisme iets waarmee je je kunt onderscheiden. En bied toegevoegde waarde voor jouw ideale klant. Denk aan een supergestructureerde werkwijze, een transparant proces of unieke methode. 
digital nomad uitdagingen

Ja, maar Jody… mijn werk kan écht niet op afstand! 

Hoewel ik denk dat er in veel gevallen veel meer mogelijk is op afstand (digital nomad jobs zoals remote tattoo-artis, kapper voor expats en digital nomad fitnesstrainer zijn geen uitzondering), zul je als operatie-assistent in de OK in je dorp inderdaad een carrièreswitch moeten doormaken. In dat geval is de belangrijkste vraag: ben je bereid dat te doen? 

Beantwoord de onderstaande vragen en kom erachter hoe jij werken en reizen gaat invullen

 • Wat vond je vroeger het leukste om te doen als je aan het spelen was?
 • Wat hoor je vaak terug over jezelf uit familieverhalen uit het verleden?
 • Wat wilde je vroeger worden?
 • Wat was je favoriete speelgoed?
 • Op welke clubs zat je vroeger?
 • Waar heb je vrijwilligerswerk gedaan?
 • Om welke kwaliteiten werd je door je leraren geprezen?
 • Wat vond je het leukste om te doen in het weekend?
 • Wat vond je vreselijk om te doen?
 • Welke banen leken je vroeger het leukste?
 

Niet alle antwoorden zullen leiden naar jouw (locatie-onafhankelijke) beroep. Als je vroeger met kleine auto’s speelde betekent dat niet dat je automonteur wil worden. Maar ik vond het bijvoorbeeld vroeger al leuk om verhaaltjes te schrijven (en nu schrijf ik blogs en landingspagina’s voor klanten) en Sander verkocht vroeger al eigengebrande CD’s op het schoolplein (en nu verkoopt hij producten in een webshop). Kijk dus eens met een open blik wat je kunt doen. En is je volgende bezwaar: ‘maar daar weet ik hélemaal niets vanaf en ik heb geen budget om iets nieuws te leren?’ Je leest dit blog, dus dat betekent dat je de beschikking hebt over een computer of telefoon. En dus ook Youtube. En op Youtube heb je uren aan gratis lesmateriaal. Dus klim uit die slachtofferrol en ga aan de slag 😉. 

En wil je meer van dit soort tips en oefening? Meld je dan aan via het formulier voor de digital nomad tips. Je krijgt dan in één vijf mails met daarin meer inspiratie en tips om te starten als digital nomads. Helemaal gratis. 

Werken en reizen – een inspiratielijst van potentiële jobs

In onze drie jaar zijn we al veel digital nomad jobs tegengekomen. We hebben een lijst gemaakt van beroepen die jij gemakkelijk op afstand kunt uitvoeren:
 
✓ Programmeur
✓ Tekstschrijver
✓ Online coach
✓ Virtual assistent
✓ Fotograaf
✓ Videograaf
✓ Content creator
✓ Consultant
✓ Project manager
✓ Recruiter
✓ Websitebouwer
✓ Designer
✓ Blogger
✓ Vlogger
✓ Online yoga instructeur
✓ Online personal trainer
✓ Boekhouder
✓ SEO-specialist
✓ Social media expert
✓ ICT-beroepen
✓ Affiliate marketing
✓ Webwinkel eigenaar
✓ Online lesgeven
✓ Dropshipper
✓ Online reisadviseur… 

 

…en nog véél meer!

Klaar om te werken en reizen?

Er zijn honderd-en-een redenen (excuses) te bedenken waarom je niet kiest om te werken vanaf een tropisch oord. Meestal is dat uitstelgedrag. En dat herkennen we, omdat we dat in het verleden zelf ook deden. Meer daarover lees je in onze digital nomad guide. Maar tegenwoordig is ons motto: ‘start before you’re ready’ en ‘progress over perfection’. Oftewel: zet die eerste stap en ga over op actie, ook al zijn de omstandigheden nog niet perfect. Dat worden ze namelijk nooit. Er is namelijk maar één reden nodig om wel te kiezen om als digital nomad te leven en werken: je eigen droomleven creëren (want eerlijk is eerlijk, het feit dat je nu nog steeds dit artikel aan het lezen bent, betekent dat er wel iets jeukt. DOE. ER. IETS. MEE!) 

Onze digital nomad guide inspireert je met onze letterlijke én figuurlijke reis als digital noamds, geeft je een liefdevolle schop onder je kont én staat boordevol praktische tips. Dus hup, waar wacht je nog op? Zet die eerste stap naar een vrijer leven. En wie weet ben jij over een paar maanden hartstikke succesvol terwijl je werkt en reist. En hoewel we je op deze pagina wat tough love gaven, zijn wij dan je grootste cheerleaders🤸‍♀️. Go for it! 

Overtuigd van de volgende stap?

Dan is de ultieme digital nomad guide écht wat voor jou

Hierin bespreken we onder andere de volgende onderwerpen:

Deze guide is echt wat voor jou als…

✔️ Je jezelf niet meer thuisvoelt in je 9-5 baan

✔️ Je door corona erachter bent gekomen dat op kantoor werken niet noodzakelijk is 

✔️ Je grote droom vrijheid is, maar je wordt belemmerd door je partner, gezin, geld, of “bullshit-belemmeringen” die door de maatschappij zijn bedacht 

✔️ Je de keuze hebt gemaakt, maar op zoek bent naar een praktische aanpak 

✔️ Je wilt weten of er meer is dan de huidige “rat race” 

✔️ Je je graag wilt omringen met andersdenkenden

digital nomad guide

Over ons

Hoi! Wij zijn Jody en Sander, sinds 2019 reizen wij rond als digital nomads. Inmiddels zijn we oude rotten in het vak, want inmiddels weet bijna iedereen hoe het is om locatie-onafhankelijk te werken. Wij hebben (ook tijdens miss rona) gewerkt vanuit Thailand, Laos, Indonesië, Portugal, Italië, Mexico, Colombia en natuurlijk Nederland. En wij willen jou ook inspireren om je mooiste leven te leiden. Benieuwd hoe wij dat hebben aangepakt? Alle zaken die wij vooraf moesten uitzoeken, hebben we voor jou in deze guide gezet. Zo maak jij een vliegende start en heb je alle informatie op zak die nodig is om aan jouw vrije leven te beginnen. 

Op de hoogte blijven van onze avonturen?

Schrijf je in voor onze reisverslagen en ontvang een mailtje (gemiddeld 1 – 2x per maand) als er een nieuw verslag geschreven is.