De beste reisverhalen van.. onszelf!

Myanmar

Wij zijn Sander & Jody en hebben onze spullen en appartement verkocht, onze vrienden en familie gedag gezegd om de wereld rond te trekken.

Op thedutchnomads.nl nemen we je mee op reis in onze traveltips en inspireren we je met een locatie-onafhankelijk leven via de ultieme digital nomad guide

Singles hebben huidhonger, reizigers hebben reiskriebels. Voor velen is de vakantie dit jaar in het water gevallen of anders verlopen. In plaats van een avontuurlijke reis naar een ander continent is het hoogstens een staycation, nachtje weg naar de Oosterburen of een vakantie richting de Middellandse Zee voor de echte dare devil geworden. Nu de blaadjes weer van de boom af vallen kijken we allemaal uit naar de volgende vakantie, die voor velen nog uitzichtloos is. Daarom vroeg ik een aantal reisfanaten het hemd van het lijf over hun tofste, grappigste, meest bizarre of levensveranderende reis. Van budget backpacker tot luxepoes. Zodat jij inspiratie op kan doen wanneer we weer teruggaan naar het ‘oude normaal’. 

In de afgelopen zeven artikelen heb je de reisverhalen van anderen kunnen lezen. Maar zoals je weet zijn wij ook niet vies van ‘n tropisch strand, andere cultuur of bijzondere eetgewoonte. Daarom vertellen wij je vandaag meer over onze reizen. 

Kan je kort jezelf voorstellen en uitleggen wanneer jij/jullie besmet bent geraakt met het reisvirus?

Mijn naam is Jody en samen met Sander delen wij onze reisavonturen onder de noemer ‘The Dutch Nomads‘. Wij zijn hier sinds september 2019 mee begonnen zodat we het thuisfront en andere reisfanaten op de hoogte kunnen houden van onze reisavonturen. Maar die voorliefde voor reizen is al veel eerder gestart. Hoewel we van huis uit geen avonturiers zijn qua reizen (we gingen ieder jaar naar de Spaanse costa’s) vond ik de zomervakanties altijd heerlijk. Even in een andere omgeving zijn, weg van huis en natuurlijk de zon op de bol. Na de middelbare school besloot ik MBO toerisme te volgen omdat het me steeds meer interesseerde en ik heb spijt dat ik toen geen buitenlandse stage heb gedaan. Gelukkig kreeg ik een herkansing toen ik HBO commerciële economie studeerde en in in 2013 in Valencia stage ging lopen. Ik denk dat het toen écht is aangewakkerd. 

Sanders ouders reizen wat meer, maar hij komt uit een groot gezin waardoor verre reizen ook niet praktisch waren. In 2011 ging hij alleen 6 weken door Canada reizen en dat smaakte naar meer. Toen we een relatie kregen in 2012 spraken we aan het begin af: wij gaan samen een verre reis maken. Uiteindelijk duurde het even voordat die er echt kwam, maar gingen we in 2017 drie maanden reizen door Zuid-Oost Azië. Toen was het écht aangewakkerd en maakten we daarna de beslissing om locatie-onafhankelijk te werken en reizen. 

Welke vakantieplannen hadden jullie dit jaar en zijn die door Corona in het water gevallen?

Op het moment dat het in Europa serieuze vormen begon aan te nemen en steeds meer van de wereld op slot ging, stonden wij op het punt om Koh Pha Ngan in Thailand te verlaten. Hier hadden wij drie maanden vertoefd en ons visum liep op dat moment af. Toen we op de nachttrein zaten te wachten richting Langkawi in Maleisië, zagen we dat Maleisië de dag erna de grenzen zou sluiten. Omdat we daar verder niemand kenden besloten we toch de nachttrein te pakken, maar vervolgens in Zuid-Thailand het vliegtuig te pakken naar Bali omdat daar vrienden van ons zaten. Langkawi viel in het water, maar we hadden ook andere plannen gemaakt: Lombok, de Gili-eilanden, Kuala Lumpur en de Perhentian Islands hadden we al geboekt. Helaas kon dat niet doorgaan, maar we hebben prima ‘in quarantaine’ gezeten in een luxe villa op Bali. Not bad at all 🙂

Op welke bestemming zijn jullie verliefd geworden en waarom?

Voor ons allebei is Koh Pha Ngan op Thailand thuiskomen. Het eiland staat bekend om de hysterische full moonparty’s, maar het is zoveel meer dan dat. Prachtige jungle, witte stranden en kraakhelder water: hét recept voor een heerlijke plek. Daarnaast heeft een reis door Jordanië ons beiden verrast: we waren er tijdens Ramadan en we voelden ons overal enorm welkom. 

Wat is jullie meest bizarre, unieke, grappige of ontroerende reisverhaal?

Tijdens onze grote reis in 2017 waren we in Khao Sok in Thailand. Sander houdt altijd van zaken vooraf regelen, terwijl ik wat meer ‘go with the flow’ ben. Meestal boekten we de avond van tevoren onze accommodatie, dit keer hadden we besloten om gewoon het dorp in te lopen. Helemaal liet Sander het niet los, als we ergens langs liepen wilde hij eerst de reviews bekijken voordat we naar binnenliepen. 

We kwamen terecht bij een leuk guesthouse en naast het boeken van de kamer, besloten we ook een jungle trekking te boeken. Er waren twee soorten: de kortere (halve dag) of de hele dag. De jongen raadde ons de langere aan en we hadden wel zin in wat avontuur. Hij gaf aan dat dit ‘iets zwaarder’ was, maar dat je daar mooie uitzichten voor terugkreeg, langs een waterval kwam en meer kans om apen te zien. Wij waren overtuigd. 

De volgende ochtend stonden we met onze lunchpakketjes al vroeg klaar om opgehaald te worden. Via een of andere zandweg moesten we naar boven lopen in de jungle, zo’n 5 kilometer. Pittig, maar daarna werd het nog zwaarder: we moesten naar beneden lopen. Ik had de maanden daarvoor een enkelblessure gehad dus het tegenhouden met m’n enkel was niet fijn en ik gleed regelmatig weg. Maar: de waterval stond op ons te wachten, daar deden we het voor. 

Eenmaal aangekomen bij de waterval, was de gids even vergeten te vertellen dat we naar beneden moesten klimmen. Een waterval van 80 meter hoog ZÓNDER tuigjes. Terwijl ik nog even checkte of ik een helikopter onder speed dial had zitten, moest ik concluderen dat de enige doorgang naar beneden was. Je mocht iedere keer niet met twee handen gewicht op de stenen leggen, omdat die soms los zaten. Met bibberende knieen en een kleine snik ben ik naar beneden geklommen, gelukkig zonder kleerscheuren. Van die waterval kon ik daarna niet echt genieten omdat er bloedzuigers in m’n sokken zaten. 

Uiteindelijk hebben we zo’n acht uur door de jungle gelopen (waarvan 8 kilometer door een rivier met stenen en water tot de enkels, héél glad) en kwamen we uit bij de reguliere ingang van de jungle waar de ‘dagjesmensen’ liepen. Wat bleek? Daar zaten de apen. Het biertje dat we daarna opentrokken was het lekkerste biertje ooit gedronken. Moraal van het verhaal: Sander mag voortaan eerst reviews checken voordat we iets boeken. 

Zodra jullie weer vrij mogen rondreizen, waar gaat de volgende reis dan naartoe?

Eigenlijk zouden we vanaf september dit jaar naar Argentinië reizen om vanuit daar door Zuid-Amerika naar boven te reizen. Dit willen we graag nog steeds doen, maar inmiddels hebben we een nieuwe reisbestemming voor begin 2021. Daarover snel meer.. 🙂

Welke landen (of ervaringen) staan er nog op jullie travel bucket list?

Argentinië, Colombia en Mexico staan hoog op onze lijst. Rondtrekken door Patagonië. Taiwan, de Filipijnen en Zuid-Korea zou ik graag nog in Azië willen zien en Zuid-Afrika en Tanzania in Afrika. Maar eigenlijk heb ik nog véél meer op de bucketlist. 

Als geld geen rol speelde, waar zou je volgende reis naartoe gaan?

Ik denk heel Australië doortrekken met een camper. 

Wat geef je gemiddeld uit per dag op reis?

Wij houden goed zicht op ons budget, met name Sander is hier druk mee bezig. We houden 1.000 euro per maand aan voor eten, drinken, andere kosten en leuke dingen (30 euro per dag met z’n tweeën). In Azië lukt dat heel goed en tot nu toe valt het niet tegen in Zuid-Europa. In Portugal koken we veel zelf dus dat scheelt. Verder hanteren we 500 euro (250 pp) voor een accommodatie per maand. Dus 750 euro, exclusief vluchten per persoon per maand. Wel hebben we dan nog eigen kosten zoals verzekeringen en abonnementen. Met 1.500 euro kan je wat ons betreft pp prima en ruim leven in goedkopere landen dan Nederland. En hoe langer je reist, hoe minder waarde je aan materiaal hecht. Heel fijn dat je niet meer iedere modetrend op de voet volgt en daardoor minder prikkels ervaart.

Wat is jullie ultieme (bespaar)reistip?

Eten bij lokale restaurants in plaats van internationale restaurants dat eigen toeristentrekpleisters zijn. Lokaal eten is vaak lekkerder, goedkoper en je helpt de lokale bevolking er ook nog eens mee. Win-Win. Wil je meer bespaartips die wij hanteren? Lees dan eens dit artikel

Op de hoogte blijven van de tofste reisverhalen?

Schrijf je dan hieronder in en ontvang automatisch een mailtje zodra ik een nieuw verslag heb geschreven. 

deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij klaar om locatie onafhankelijk te gaan werken en leven? Schrijf je – volledig GRATIS! – in op onze tips per mail 

Er is maar één iemand verantwoordelijk voor jouw leven en dat ben jij zelf. Zet daarom vandaag de eerste stap naar jouw droomleven. Je ontvangt na het invullen van het formulier meteen een bevestigingsmail mét eerste inspiratie-tip voor jouw toekomstige remote leven.