Uitdagingen als digital nomad

Myanmar

Wij zijn Sander & Jody en hebben onze spullen en appartement verkocht, onze vrienden en familie gedag gezegd om de wereld rond te trekken.

Op thedutchnomads.nl nemen we je mee op reis in onze traveltips en inspireren we je met een locatie-onafhankelijk leven via de ultieme digital nomad guide

Beren op de weg zien. Allemaal redenen bedenken waarom die grote droom niet gaat lukken. Van dubbeltjes geen kwartjes maken. Wij mensen zijn er goed in om belemmeringen als excuus te gebruiken om dromen niet na te jagen. Vandaag vertel ik je graag meer over uitdagingen als digital nomad (dus nee, geen belemmeringen, we denken tenslotte in mogelijkheden!) en hoe we daarmee omgaan. 

Een keer een ander blog van ons dan je misschien gewend bent. Het gaat namelijk om de b̶e̶l̶e̶m̶m̶e̶r̶i̶n̶g̶e̶n̶ uitdagingen die je kunt ervaren als je gaat leven als digital nomad. Reden hiervoor is dit artikel van ons op AD.nl. Hierin werden we geïnterviewd door de krant over ons leven en uitdagingen als digital nomads. Onder dat artikel vond je een aantal reacties, de meeste ontzettend leuk en positief. Negatieve reacties hebben we (gelukkig) niet ontvangen, maar wel een aantal reacties met belemmerende overtuigingen en in mijn ogen smoezen om niet je droomleven achterna te gaan.

“Pensioen opbouwen is zeker ook niet nodig” 

Dit was een van de reacties die onder het artikel stond. Ik wist eerlijk gezegd niet of ik om de reactie moest lachen of huilen. En niet omdat het me raakt (het is tenslotte niet gericht op ons persoonlijk), maar vanwege de gedachtegang erachter. Het wordt namelijk snel als raar gezien als je buiten de gebaande paden loopt. Je gaat in Nederland naar school, studeert ergens in je twintigerjaren af, vindt een vaste baan, partner, gaat samenwonen, trouwen en daarna komen de kinderen. Overigens is hier helemaal niets mis mee. Ik (we) hebben het voor het grootste gedeelte ook zo gedaan, totdat we besloten het anders te doen. Ik zeg niet dat je dat allemaal moet weggooien als jij 100% gelukkig bent met dat leven. Alleen wij voelden dat we meer uit het leven wilden halen. 

Om even terug te komen op het commentaar van de lezer: ik ben op het moment van schrijven 30 jaar en Sander 35. Onze pensioengerechtigde leeftijden duren respectievelijk nog minimaal 37 en 32 jaar. Mochten pensioenfondsen tegen die tijd nog niet zijn omgekiept. Dus wat deze reageerder eigenlijk zegt, is dat we nú onze droom niet achterna moeten gaan, omdat we dan over meer dan de helft van ons leven wellicht geen maandelijkse toelage hebben… whut?!

digital nomad uitdagingen

Maar hoe doen jullie het dan wel?

Grote kans dat je eerste reactie “maar hoe doen jullie het dan?!” is. Dat zal ik zo toelichten. Maar de essentie van dit blog is om aan te geven dat er geen belemmeringen zijn, maar alleen je eigen mindset (en belemmerende gedachten) die iets tegenhouden. Hoe zonde is het om daardoor je dromen niet te volgen?

In plaats van in belemmeringen te denken, denken wij dus in uitdagingen. Want waar een wil is, is een weg. Zo hebben we beiden een spaarpot mocht het financieel tegenzitten. En beleggen we beiden iedere maand bij DeGiro. Sparen levert namelijk niets meer op en door beleggen profiteer je van rente-op-rente. Daarmee wordt je vermogen vergroot zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Gemiddeld heb je over de hele linie een rendement van gemiddeld 7%. Deze beleggingen zijn onder andere bedoeld voor ons pensioen. Wij zijn hierin geen adviseurs of specialisten. Maar mocht je meer willen leren daarover, dan legt het boek ‘Miljonair met een gewone baan’ van Oeds-Jan Postma dat heel duidelijk uit.  En vooral: leef ook een beetje in het nu 😉.

Daarnaast zijn er ook nog andere mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Denk aan investeren in crypto, vastgoed of je als ondernemer inschrijven bij een pensioenfonds. Dat je ondernemer of digital nomad wordt, betekent niet dat je hele toekomst onzeker is. Persoonlijk vind ik gokken op een pensioenfonds voor de toekomst een groter risico. 

Andere uitdagingen als digital nomad

Daarnaast heb ik aan onze volgers op Instagram gemaakt wat andere belemmerende overtuigingen zijn. Dit waren onder andere de uitkomsten:

  • Bang zijn om terug te komen met niets
  • Niet weten wat ik als digital nomad kan doen
  • Een gezin/ partner die niet wil reizen
  • Het kan niet vanwege de huidige reisbeperkingen

Wat mij betreft zijn ook dit geen belemmeringen, maar slechts uitdagingen. Stel jezelf de vraag hoe graag je eigenlijk wil reizen. Bij iedere droom horen bepaalde dingen die je moet opgeven. Dat is misschien je huidige baan die je alleen in Nederland kan uitvoeren, of je moet je huis verkopen. De vraag is: heb je dat ervoor over?

En nee, als je een gezin hebt, zeg ik niet dat je dat moet opgeven 😉. Er zijn genoeg gezinnen die de wereld over reizen (bijvoorbeeld de Bucketlist Family op Instagram). Als zij het kunnen, kan jij het ook. En als je het niet ziet zitten om het hele jaar de wereld over te reizen met het gezin (of je partner wil niet lang reizen) zijn er ook nog hybride-vormen mogelijk. Denk aan een deel van het jaar op reis en je woning verhuren, een paar weken per jaar alleen op reis of bijvoorbeeld starten in Europa. Je hoeft niet direct een grote stap te maken, soms kunnen kleine stappen veiliger aanvoelen (En dat is helemaal prima!) 

De uitdagingen als digital nomad aangaan?

Mijn tip? Als je iets wil, zet dan die eerste stap. Hoe klein die ook is. Plan een deadline, bepaal een spaardoel of lees je in. Op die manier heb je veel meer commitment om je doel niet uit te stellen. Want stiekem weet je zelf ook wel dat het wel kán (kijk maar naar ons). 

Ben je klaar om je belemmerende overtuigingen in de prullenbak te gooien en toe te werken naar je droomleven? De eerste stap is het downloaden van ons e-book. Ik vertel hierin waarom wij digital nomad zijn geworden en behandel meer vragen, bezwaren en bullshit excuses (excusez le mot) die je tegenhouden je droom te achterna te gaan. Verder ga ik lekker praktisch erop in en vertel ik je welke voorbereidingen wij hebben getroffen, wat we gemiddeld uitgeven en verdienen en deel ik de tofste digital nomad bestemmingen met je. Kortom: het is de ultieme digital nomad guide als je het ons vraagt. Via de onderstaande link kan je ‘m downloaden. 

Welke uitdagingen liggen er bij jou rondom het creëren van je droomleven? Laat het achter in de reacties!

deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij klaar om locatie onafhankelijk te gaan werken en leven? Schrijf je – volledig GRATIS! – in op onze tips per mail 

Er is maar één iemand verantwoordelijk voor jouw leven en dat ben jij zelf. Zet daarom vandaag de eerste stap naar jouw droomleven. Je ontvangt na het invullen van het formulier meteen een bevestigingsmail mét eerste inspiratie-tip voor jouw toekomstige remote leven.