Oaxaca: de ultieme foodguide

Myanmar

Wij zijn Sander & Jody en hebben onze spullen en appartement verkocht, onze vrienden en familie gedag gezegd om de wereld rond te trekken.

Op thedutchnomads.nl nemen we je mee op reis in onze traveltips en inspireren we je met een locatie-onafhankelijk leven via de ultieme digital nomad guide

Bij de plaats ‘Oaxaca’ (spreek uit: wa-hakka) gaat er misschien niet meteen een lampje branden. Tenzij je actief ons Instagramkanaal en Instagram-stories volgt. Wij waren hier in oktober (en begin november) 2021 en waren laai-end enthousiast over deze stad. Het is de foodcapital van Mexico en gaat je zéker niet teleurstellen. Deze stad heeft een schat aan rijke historie, gecombineerd met een moderne twist. En liefde gaat door de maag, dus wij vertellen je graag meer over deze culinaire metropool. 

Over Oaxaca

Oaxaca ligt in de gelijknamige provincie (waar ook de heerlijke kustplaats Puerto Escondido ligt) en voluit schrijf je Oaxaca de Juarez. Het ligt aan het binnenland, ten zuid-westen van Mexico-City. Je kunt er naartoe vliegen vanuit Mexico-City of de bus pakken. Die breng je in zo’n zeven uur naar deze plek. Neem niet te dikke kleren mee, want het hele jaar is hier een aangenaam klimaat.  Tussen juni en oktober valt de meeste regen en het is het hele jaar minimaal 20 graden. April t/m september zijn de heetste maanden met temperaturen rond de 31/32 graden. Niet verkeerd toch 😉?!

Oaxaca & 'Dia de los Muertos'

Misschien de leukste tijd van het jaar om Oaxaca te bezoeken: tijdens Dia de los Muertos (dag van de doden). Deze feestdagen vinden plaats tussen 30 oktober & 2 november. Maar in de weken ervoor zie je het aantal toeristen toenemen en de stad omtoveren tot een decor van een Halloweenfilm. Het heeft er namelijk veel van weg: tijdens deze dagen herdenken ze geliefden en familieleden die zijn overleden. Ze maken thuis altaartjes en plaatsen foto’s met bloemen hierbij. Ook bezoeken ze het kerkhof omdat ze geloven dat de overledenen hun komen bezoeken. Dit gaat vaak gepaard met Mezcal, veel muziek en lekkere hapjes. Het moet tenslote een feestje zijn als de overledenen langskomen! 

oaxaca

Muurschildering in Oaxaca die te maken heeft met Dia de los Muertos

Tip: kijk de animatiefilm ‘Coco’ voordat je Dia de los Muertos gaat bezoeken. Het geeft je een beeld van het feest en het is ontzettend mooi gemaakt. 

De traditionele gerechten van Oaxaca

Goed, genoeg over Oaxaca. Jullie zijn waarschijnlijk met een hongerig gevoel dit blog gaan lezen omdat jullie meer FOOD-inspiratie willen lezen. We hebben het tenslotte over de culinaire hoofdstad van Mexico. Voordat we gaan vertellen welke restaurants jullie niet mogen missen, vertellen we je graag meer over de traditionele gerechten van Oaxaca. 

Holy MOLE

Holy MOLE, wat is dat lekker! We maakten voor het eerst kennis met ‘mole’ op Isla Holbox en daar liep ons water het al van in de mond. Achteraf gezien was dit niets vergeleken bij Oaxaca. Want hier hebben ze het echt tot een kunst verheven. Als je de rijke saus ziet dan loopt daar het water misschien niet van in de mond. Maar de smaak gelukkig veel goed. 

De traditionele mole is de black mole. Het is een saus met meer dan dertig ingrediënten, waaronder chocolade. We kunnen de smaak niet echt omschrijven, dus je zult gewoon naar Oaxaca moeten reizen om ‘t uit te proberen 😉. Mole wordt vaak over enchiladas gegoten (en dan noemen ze het enmoladas). Ook wordt het soms over vlees geschonken of groenten. Of er wordt in gedipt met een maistortilla. 

Maar wist je dat er nog veel meer moles zijn? Wij hebben er zeven geproefd (maar ik heb gehoord dat er nog meer moles zijn). Dit zijn de moles die wij hebben geproefd:

 • Amarillo (gele mole)
 • Verde (groene mole)
 • Almendrado (mole op basis van amandelen)
 • Estofado (gestoofde mole)
 • Chichilo (op basis van anijs)
 • Rojo (rode mole)
 • Negro (de zwarte, traditionele mole)

Sander z’n favoriet is de zwarte mole (die je ook bijna overal tegenkomt). Mijn favoriet is de rode mole, die lijkt op de zwarte mole maar heeft iets meer pit. 

Tlayuda's

Tlayuda’s zijn krokante maistortilla’s met ingrediënten erin of erop. Soms wordt het als een soort broodje geserveerd, soms meer als een soort pizza. Ze hebben voldoende vega-opties waardoor je niet bent aangewezen om vlees te eten. De smaak is oké, niet super speciaal. Omdat ik een glutenintolerantie heb is het een fijn alternatief voor een pizza. 

Overig eten en drinken uit Oaxaca

Andere gerechten zijn chocolade uit Oaxaca en Tamales. Beiden hebben we nog niet gegeten, maar dat staat wel nog op de planning. En natuurlijk mag je niet het drankje missen waar Oaxaca om bekend staat… Mezcal! Het is het kleine zusje (of grote zus?) van tequila. In plaats van het te shotten met zout en een citroentje nip je hier rustig aan. Mezcal vonden wij een zachtere smaak hebben dan tequila (en daardoor beter te nassen) al ligt het er wel aan hoe lang de mezcal gerijpt is. Hoe langer gerijpt, hoe zoeter en zachter. Sla bij ‘n bezoek aan Oaxaca daarom een mezcalfarm of fabriek niet over!

De restaurants in Oaxaca

De moment we’ve all been waiting for… *drumroll* de restaurants van Oaxaca! Want ja, ook bij ons gaat liefde door de maag. En in onze dag is de klok niet leidend, maar leven we van maaltijd naar maaltijd. Als echte restaurant-connaisseurs *ahum* kunnen we de lekkerste parels natuurlijk niet voor jullie verborgen houden. 

Hierba dulce

Vega(n) meets Oaxacan. Hier vind je de lekkerste gerechten mét moles. De enchiladas en enmoladas zijn echt een dikke aanrader. En hier kun je een mole-tasting doen, yummie! 

Casa Taviche

Ben je blij met een bepaald restaurant maar wil je niet steeds hetzelfde gerecht bestellen? Dan is Casa Taviche de oplossing. Iedere dag veranderen ze het menu waardoor je niet in je veilige comfortzone qua eten blijft zitten. Een ‘menu del dia’ (menu van de dag) kost slechts 110 pesos (ongeveer 4,50) en daarvoor krijg je een voor-, hoofd- en nagerecht. Koopje! De borden worden trouwens enorm mooi opgemaakt. Klein puntje van kritiek: weinig keuze qua vega-opties (er is er altijd wel één). Al staan ze wel open voor aanpassingen als je erom vraagt. 

casa taviche oaxaca

La otra popular

We hadden afgesproken met een Amerikaans stel om wat te eten. We hadden trek in Italiaans maar door stroomuitval in de straat verkasten we van Mezzaluna naar ‘la otra popular’. Geen Italiaans, wel Mexicaans. Je vraagt je af (of misschien ook niet): waarom ‘la otra’ (de andere)? Nou, omdat je in dezelfde straat ook ‘La popular’ vindt. Waarschijnlijk werd ‘La popular’ zo populair (what’s in the name) en besloten ze een tweede vestiging te openen. En we kunnen je vertellen: die stelt niet teleur! Hier kun je typisch Mexicaanse gerechten bestellen: van enchilada’s tot tlayuda’s en alles er tussenin. Lekker met wat rijst of guacamole erbij. En van de buitenkant leek ‘t alsof je bij ‘La otra popular’ gezelliger kon zitten. Dus zet ‘m op je lijst!  

La Madre

Van een rooftoppie wordt iedereen blij, toch? Bij La Madre kun je genieten van de buitenlucht en heerlijke Mexicaanse gerechten bestellen. De bar heeft een breed aanbod aan cocktails, dus na het eten kun je een lekker afzakkertje nemen. 

Alhóndiga Reforma

De naam doet vermoeden dat deze foodmarkt in Reforma ligt (ten noorden van het centrum van Oaxaca), maar niets is minder waar. Het is ons dus een raadsel waarom ‘t zo heet. Maar lekker is het wel! Je kunt hier overheerlijke sushi of Mexiicaans bestellen. En veel verschillende drankjes en sapjes. Klein en knus, maar zeker het bezoeken waard. 

Alhondiga Reforma

Kintaro

Komen de tlayuda’s en enchilada’s je de neus uit? We don’t blame you. Verandering van spijs doet eten. En daarom bieden we een fijn alternatief: Kintaro. Tenminste, als je van de Aziatische keuken houdt. Je vindt hier onder andere Japanse ramen-gerechten, een curry en sushi. Het ziet er van binnen sjiek uit en je zit gezellig in de binnenplaats. Als je geen plaats wil mislopen, kun je het beste even een reservering maken. 

Boulenc

Een super populaire tent en we kunnen bijna de klok erop gelijk zetten dat je moet wachten. We hebben er twee keer gelunched en er staat altijd een wachtrij. Je zet je naam op de lijst en wacht tot je aan de beurt bent. Maar het is het wachten waard, het eten is super lekker. Ze hebben hier het lekkerste Sourdough (zuurdesem brood) en heerlijke glutenvrije hotcakes (serveren ze wel maar tot 13.00 ‘s middags dus kom op tijd). De pizza’s schijnen ook overheerlijk te zijn met hun luchtige en dikke bodem, maar die hebben wij niet geprobeerd. Laat het zeker even weten als jij ‘m wel hebt gegeten! 

boulenc oaxaca

Mezzaluna

Bij Mezzaluna kun je Italiaans dineren op een rooftop. Dat is lekker als het warm is, maar een lichte tegenvaller als het net die avond fris is (ja, dat was ons probleem). Ze hebben glutenvrije pizza’s, maar dat duurt een uur om te maken. En in die kou had ik daar niet zo’n zin in. Daarom koos ik voor de risotto die ‘n half uur na Sander’s gerecht kwam. De gerechten zelf waren lekker, maar door de kou en het lange wachten was het iets minder. Ga hierheen als het lekker warm is, grote kans dat er ook een band aan het spelen is op de rooftop! 

Yegolé Termolopolio

Eet je glutenvrij en mis je ‘n lekker broodje of taartje op z’n tijd? Bij Yegolé Termolopolio (dubbele woordwaarde) vind je glutenvrije bagels en glutenvrije taartjes! Veel van de gerechten is ook nog vega(n) waardoor er voor ieder wat wils is. Ik at de vega hamburger met glutenvrije burger en een glutenvrij taartje… genieten!

Yegolé Termolopolio​

Red Indian Chili

Onze restaurantblogs bevatten standaard een Indiaas restaurant. Maar het hand weinig gescheeld of deze had er geen gehad. Er zit namelijk nog een ander Indiaas restaurant in de stad (althans, dat wordt beweerd maar het schijnt Hindoestaans te zijn) en dat is, ondanks de Google reviews, NIET de moeite waard. Door het karige interieur kan ik heenkijken – vaak zijn dat de lekkerste restaurants. Maar de curry’s zaten zó vol met olie onze darmen na afloop overuren draaiden (sorry not sorry). 

Zwaar teleurgesteld dat er geen goed Indiaas restaurant in de stad zat probeerden we er nog wat van te maken in Oaxaca. Maar gelukkig heb ik een zesde zintuig als het aankomt op Indiaas en zag ik in onze laatste week een bericht op Facebook van een Indiaas restaurant dat nét geopend was. Als in: toen we aankwamen werden er nog wat schilderijen opgehangen. En de tv met foute Indiase videoclips miste nog. Maar dat mocht de pret niet drukken, want we hadden een Indiaas restaurant gevonden.

indiaas oaxaca

Het was niet het beste Indiase restaurant waar we ooit hadden gegeten (maar Sikandar in Ferragudo, Portugal is nou eenmaal onmogelijk om te overtreffen) maar het was een prima alternatief. Helaas hadden ze die dag geen paneer-kaas omdat ze het vers maken en dat duurt twee dagen. De groenten in onze Shahi curry waren een goede vervanger. 

El olivo gastrobar

Gek op Spaanse tapas? Dan moet je hier zeker ‘n hapje gaan eten. Het is een uitgebreide kaart met vlees, vis en vegagerechten. Als gewoon gerecht of pincho (met een broodje eronder). De kaasplank is een aanrader en de gerechten zijn vriendelijk geprijsd. En je zit ontzettend leuk op de rooftop met aangrenzende bar. 

Wat mag je verder niet missen in Oaxaca?

 • Bezoek een mezcal-farm of fabriek. Wij gingen met Trip Tours (vertel aan Juan dat wij je stuurden) op een hele dagtrip en eindigden de dag met een gratis mezcal-tasting. De trip zelf heeft ook een hele fijne prijs. Check z’n Instagram-account.
 • Bezoek Monte Alban, de oude stad van de Zapoteken. Wij deden dit ook met Juan, maar je kunt ook zelf erop uit gaan. 
monte alban oaxaca

Monte Alban, de oude stad van de Zapoteken

Hebben we je overtuigd van een bezoek aan Oaxaca?

Nog even praktisch dan…
 1. Vraag een American Express creditcard aan via deze link en ontvang gratis punten (afhankelijk van de kaart die je kiest) die je kunt inruilen voor vliegpunten. Deze kaart kun je na een jaar beëindigen. Je spaart ook punten als je betaalt met je Amex-kaart in winkels en online. 
 2. Meld je aan via deze link voor Cashback XL. Boek je Booking.com-verblijf via deze link en ontvang een deel van de commissie terug. Geldt ook voor andere aankopen!
 3. Bestel de Lonely Planet van Mexico op Bol.com en bereid jezelf voor
 4. Je levensstijl helemaal omgooien en als digital nomad naar Mexico? Dan mag je onze ultieme digital nomad guide niet missen!
 5. Geen enkel reisverslag missen? Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang een automatische mail bij een nieuw reisverslag. Je kunt je hier altijd weer voor uitschrijven.

deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij klaar om locatie onafhankelijk te gaan werken en leven? Schrijf je – volledig GRATIS! – in op onze tips per mail 

Er is maar één iemand verantwoordelijk voor jouw leven en dat ben jij zelf. Zet daarom vandaag de eerste stap naar jouw droomleven. Je ontvangt na het invullen van het formulier meteen een bevestigingsmail mét eerste inspiratie-tip voor jouw toekomstige remote leven.