WERKEN OP AFSTAND

Ben jij er door de pandemie achtergekomen dat je kunt werken op afstand? En dat letterlijk niets je tegenhoudt om je biezen te pakken en vanaf een zonnig oord te werken? Good for you! Wij werken sinds 2019 op afstand (dus toen werk- en opdrachtgevers dat nog heel gek en spannend vonden) en hebben daarom de klappen van de zweep geleerd. Ons doel is om jou te inspireren met onze ervaringen zodat jij straks ook gaat werken op afstand. Sit back and relax. 

(Eh nee, niet relax. Want je wil natuurlijk ACTIE ondernemen. Onze ultieme digital nomad guide helpt je daarbij)

Werken op afstand is voor de meeste mensen weggelegd

Tja, dat werken op afstand en hele digital nomad-gebeuren is voor veel mensen nog steeds gek. Ook al doen we dit al jaren, de opmerking ‘fijne vakantie, hè!’ wordt nog af en toe naar ons hoofd geslingerd als we op het punt staan een nieuwe, tropische bestemming te ontdekken. En hoewel ik mezelf grappend graag ‘fulltime toerist’, noem, ben ik dat zeker niet. Ik durf voor zowel mij als Sander te zeggen dat we een gezonde balans hebben gevonden tussen de toerist uithangen en op afstand werken. 

Een van de belangrijkste belemmeringen die ik hoor, is dat het niet voor iedereen is weggelegd. En true, als jij niet houdt van zand tussen de billetjes, je hutspot en Unox-worst mist, dan is dit inderdaad niets voor jou. Maar het feit dat je dit artikel leest, betekent dat jij jezelf waarschijnlijk niet in deze beschrijving herkent. En juist graag op afstand werkt! Good for you. Want samen gaan we ervoor zorgen dat jij overtuigd raakt dat óók (en zelfs) jij op afstand kunt werken. 

Werken op afstand: hoe pak je dat aan?

Nou, heel simpel. Je zorgt dat je je laptop en oplader bij je hebt, boekt een ticket naar een tropische bestemming en slaat daar je laptop open. Geintje natuurlijk, want er komt iets meer bij kijken. De belangrijkste vraag die je moet beantwoorden: hoe kom je aan werk op afstand? Blijf je in loondienst of start je voor jezelf?

Werken op afstand in loondienst

Er zijn verschillende vormen waarin je je digital nomad job kunt uitvoeren: in loondienst of als freelancer. Overweeg je de stap naar het ‘digital nomad’-leven te maken en werk je nu ook al in je huidige functie op afstand? Vraag dan eens aan je werkgever of je op afstand mag werken. Vaak maakt het niet uit of je aan de eigen keukentafel werkt of vanaf een tropisch strand (uit ervaring kan ik wel zeggen dat dit laatste niet aan te raden is – bewaar dat strand voor na ‘t werk 😉). 

Als je op afstand gaat werken in loondienst, is het belangrijk goede afspraken te maken. Welke uren ben je beschikbaar? Hoe zorg je voor contact met collega’s en hoe zit het met bepaalde vergoedingen? Ook is het in het geval van loondienst handiger om in dezelfde tijdzone te zitten. Tenzij je het leuk vindt om om 3.00 ‘s nachts op te staan in Mexico, zodat je de dagopening met je collega’s kunt bijwonen. 

Freelancen op afstand

In loondienst heb je vaak een aantal beperkingen. Er wordt vaker gefocust op het aantal te werken uren in plaats van resultaat. Je zit financieel gezien tegen een plafond aan en bent minder flexibel in het zelf indelen van je werk (en bepalen welke klanten je écht leuk vindt om voor te werken. Freelancen op afstand is dan de uitkomst.  

Hoe je als freelancer aan klanten komt? Een aantal tips:

 • Zorg dat je weet wie je klant is en waar hun pijnpunten liggen 
 • Bouw een netwerk op (deel bijvoorbeeld kennis op LinkedIn) – schiet op social media niet in verkoopmodus maar deel kennis
 • Bouw een e-maillijst op met relevante contacten  
 • Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid concurrentie. Ik ben SEO copywriter en als je daarop zoekt op LinkedIn zakt de moed in de schoenen. Toch heb ik meer dan voldoende werk. 
 • Vind binnen je specialisme iets waarmee je je kunt onderscheiden. En bied toegevoegde waarde voor jouw ideale klant. Denk aan een supergestructureerde werkwijze, een transparant proces of unieke methode. 
digital nomad uitdagingen

Weet je nog niet welk werk jij op afstand kunt doen?

Ja, maar Jody… mijn werk kan écht niet op afstand! 

Hoewel ik denk dat er in veel gevallen veel meer mogelijk is op afstand (digital nomad jobs zoals remote tattoo-artis, kapper voor expats en digital nomad fitnesstrainer zijn geen uitzondering), zul je als operatie-assistent in de OK in je dorp inderdaad een carrièreswitch moeten doormaken. In dat geval is de belangrijkste vraag: ben je bereid dat te doen? 

Beantwoord de onderstaande vragen en kom een stap dichter bij je ideale job op afstand

 • Wat vond je vroeger het leukste om te doen als je aan het spelen was?
 • Wat hoor je vaak terug over jezelf uit familieverhalen uit het verleden?
 • Wat wilde je vroeger worden?
 • Wat was je favoriete speelgoed?
 • Op welke clubs zat je vroeger?
 • Waar heb je vrijwilligerswerk gedaan?
 • Om welke kwaliteiten werd je door je leraren geprezen?
 • Wat vond je het leukste om te doen in het weekend?
 • Wat vond je vreselijk om te doen?
 • Welke banen leken je vroeger het leukste?
 

Niet alle antwoorden zullen leiden naar jouw (locatie-onafhankelijke) beroep. Als je vroeger met kleine auto’s speelde betekent dat niet dat je automonteur wil worden. Maar ik vond het bijvoorbeeld vroeger al leuk om verhaaltjes te schrijven (en nu schrijf ik blogs en landingspagina’s voor klanten) en Sander verkocht vroeger al eigengebrande CD’s op het schoolplein (en nu verkoopt hij producten in een webshop). Kijk dus eens met een open blik wat je kunt doen. En is je volgende bezwaar: ‘maar daar weet ik hélemaal niets vanaf en ik heb geen budget om iets nieuws te leren?’ Je leest dit blog, dus dat betekent dat je de beschikking hebt over een computer of telefoon. En dus ook Youtube. En op Youtube heb je uren aan gratis lesmateriaal. Dus klim uit die slachtofferrol en ga aan de slag 😉. 

En wil je meer van dit soort tips en oefening? Meld je dan aan via het formulier voor de digital nomad tips. Je krijgt dan in één vijf mails met daarin meer inspiratie en tips om te starten als digital nomads. Helemaal gratis. 

Jobs op afstand – een inspiratielijst

In onze drie jaar zijn we al veel digital nomad jobs tegengekomen. We hebben een lijst gemaakt van beroepen die jij gemakkelijk op afstand kunt uitvoeren:
 
✓ Programmeur
✓ Tekstschrijver
✓ Online coach
✓ Virtual assistent
✓ Fotograaf
✓ Videograaf
✓ Content creator
✓ Consultant
✓ Project manager
✓ Recruiter
✓ Websitebouwer
✓ Designer
✓ Blogger
✓ Vlogger
✓ Online yoga instructeur
✓ Online personal trainer
✓ Boekhouder
✓ SEO-specialist
✓ Social media expert
✓ ICT-beroepen
✓ Affiliate marketing
✓ Webwinkel eigenaar
✓ Online lesgeven
✓ Dropshipper
✓ Online reisadviseur… 

 

…en nog véél meer!

Klaar om te leven en werken op afstand? 

Er zijn honderd-en-een redenen (excuses) te bedenken waarom je niet kiest om te werken vanaf een tropisch oord. Meestal is dat uitstelgedrag. En dat herkennen we, omdat we dat in het verleden zelf ook deden. Meer daarover lees je in onze digital nomad guide. Maar tegenwoordig is ons motto: ‘start before you’re ready’ en ‘progress over perfection’. Oftewel: zet die eerste stap en ga over op actie, ook al zijn de omstandigheden nog niet perfect. Dat worden ze namelijk nooit. Er is namelijk maar één reden nodig om wel te kiezen om als digital nomad te leven en werken: je eigen droomleven creëren (want eerlijk is eerlijk, het feit dat je nu nog steeds dit artikel aan het lezen bent, betekent dat er wel iets jeukt. DOE. ER. IETS. MEE!) 

Onze digital nomad guide inspireert je met onze letterlijke én figuurlijke reis als digital noamds, geeft je een liefdevolle schop onder je kont én staat boordevol praktische tips. Dus hup, waar wacht je nog op? Zet die eerste stap naar een vrijer leven. En wie weet ben jij over een paar maanden hartstikke succesvol in je digital nomad job! En hoewel we je op deze pagina wat tough love hebben gegeven, zijn wij dan je grootste cheerleaders🤸‍♀️. Go for it! 

Overtuigd van de volgende stap?

Dan is de ultieme digital nomad guide écht wat voor jou

Hierin bespreken we onder andere de volgende onderwerpen:

Deze guide is echt wat voor jou als…

✔️ Je jezelf niet meer thuisvoelt in je 9-5 baan

✔️ Je door corona erachter bent gekomen dat op kantoor werken niet noodzakelijk is 

✔️ Je grote droom vrijheid is, maar je wordt belemmerd door je partner, gezin, geld, of “bullshit-belemmeringen” die door de maatschappij zijn bedacht 

✔️ Je de keuze hebt gemaakt, maar op zoek bent naar een praktische aanpak 

✔️ Je wilt weten of er meer is dan de huidige “rat race” 

✔️ Je je graag wilt omringen met andersdenkenden

digital nomad guide

Over ons

Hoi! Wij zijn Jody en Sander, sinds 2019 reizen wij rond als digital nomads. Inmiddels zijn we oude rotten in het vak, want inmiddels weet bijna iedereen hoe het is om locatie-onafhankelijk te werken. Wij hebben (ook tijdens miss rona) gewerkt vanuit Thailand, Laos, Indonesië, Portugal, Italië, Mexico, Colombia en natuurlijk Nederland. En wij willen jou ook inspireren om je mooiste leven te leiden. Benieuwd hoe wij dat hebben aangepakt? Alle zaken die wij vooraf moesten uitzoeken, hebben we voor jou in deze guide gezet. Zo maak jij een vliegende start en heb je alle informatie op zak die nodig is om aan jouw vrije leven te beginnen. 

Op de hoogte blijven van onze avonturen?

Schrijf je in voor onze reisverslagen en ontvang een mailtje (gemiddeld 1 – 2x per maand) als er een nieuw verslag geschreven is.