Digitale nomaden

Met de laptop vanuit de hangmat werken. Met een açaibowl on the side je administratie verwerken en iedere middag een golf pakken op je surfboard. Het leven van een digitale nomade is mooi, maar er bestaan ook een hoop vooroordelen. Met onze eerlijke ervaringen vertellen wij je over deze levensstijl en inspireren we om zelf ook te kiezen voor een vrijer leven. 

Wat zijn digitale nomaden?

De term is breed en sommigen hebben er een hekel aan zo genoemd te worden. Maar digitale nomaden (of digital nomads in het Engels) zijn mensen die als een ‘nomaad’ van plek naar plek trekken en online werken. De een doet dat part-time, de ander reist rond en slaapt iedere drie dagen ergens anders, weer een ander is voor een groot deel van het jaar gestationeert op een tropisch eiland. Een ding hebben alle digitale nomaden met elkaar gemeen: ze werken locatie-onafhankelijk. Ze kiezen voor vrijheid en worden niet beperkt door hun woonplaats of werkgever om te gaan en staan waar ze willen. 

Heb je weer zo'n digitale nomade, met z'n linksgedraaide oat meal cappuccino

De Instagramaccounts van digitale nomaden (waaronder die van ons) zijn goedgevuld met zonnige plaatjes, hippe koffiebarren en werken vanaf de meest ergonisch-onvriendelijke plekken. En hoewel het eruit ziet alsof digitale nomaden alleen maar chillen en avocado’s eten, zal er toch echt gewerkt moeten worden. De meesten worden niet geboren met een gouden lepel in de mond of rijden in rode Ferrari’s terwijl duizenden euro’s worden bijgeschreven op de bankrekening. 

Digitale nomaden werken online aan hun business. Bijvoorbeeld op freelance-basis of omdat ze een cursus verkopen, webshop hebben of gewoon in loondienst zijn. Maar wat ze ook doen: discipline is belangrijk. Anders is het na een paar açaibowls gedaan met de pret. Wat ze nog meer met elkaar gemeen hebben? Het zijn doorzetters. Ze durven te kiezen voor hun vrijheid, durven ‘veiligheid’ op te geven voor het onbekende en hebben allemaal knopen doorgehakt om te staan waar ze nu staan. Dus als je denkt dat al die digitale nomaden het goed voor elkaar hebben? Hebben ze zeker, maar wel omdat ze daar zélf voor werken. 

Werken en leven als digitale nomade?

Dan zijn er verschillende opties: in loondienst of als freelancer. 
 

De meeste digital nomads die ik ken, zijn net als wij freelancers. Het geeft meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid. Het voordeel van freelancen is dat je makkelijker kunt opschalen en je inkomen geen plafond heeft. Ook kies je je eigen klanten en uren, waardoor je zelf bepaalt voor wie en wanneer je aan het werk gaat.  

digital nomad uitdagingen

Aan het werk in Bali als digital nomads

Heb je momenteel een fysiek beroep en wil je de ommezwaai naar digitale nomade maken? Dan moet je ‘n carrièreswitch maken. Gelukkig staat Youtube vol met gratis content om een nieuwe skill te leren en heb je in ieder vakgebied een professional die je graag de fijne kneepjes van het vak leert. Geef eens antwoord op onderstaande vragen, misschien achterhaal je zo wel je nieuwe functie. 

  • Wat vond je vroeger het leukste om te doen als je aan het spelen was?
  • Wat hoor je vaak terug over jezelf uit familieverhalen uit het verleden?
  • Wat wilde je vroeger worden?
  • Wat was je favoriete speelgoed?
  • Op welke clubs zat je vroeger?
  • Waar heb je vrijwilligerswerk gedaan?
  • Om welke kwaliteiten werd je door je leraren geprezen?
  • Wat vond je het leukste om te doen in het weekend?
  • Wat vond je vreselijk om te doen?
  • Welke banen leken je vroeger het leukste?
 

Niet alle antwoorden zullen leiden naar jouw locatie-onafhankelijke beroep. Maar het geeft wel richting en laat je zien waar je kwaliteiten liggen en wat bij je past. Ben je creatief, dan passen beroepen zoals schrijver, social media contentmarketeer of videomaker misschien wel bij je. Ben je meer analytisch? Als data-analist kun je dan je hart uitstorten. Kies waar je goed in bent, breng het type klant in kaart, bouw een netwerk op en deel kennis. Gebruik eventueel freelance-platforms om je carrière een kickstart te geven en te bepalen waar je hart sneller van klopt. 

Wat die digitale nomaden nou dagelijks doen? Hieronder een inspiratielijstje met potentiele functies waarin jij straks uitblinkt 

✓ Programmeur
✓ Tekstschrijver
✓ Online coach
✓ Virtual assistent (Aan de slag als VA? Check de cursus van Noortje die je helemaal klaarstoomt!)
✓ Fotograaf
✓ Videograaf
✓ Content creator
✓ Consultant
✓ Project manager
✓ Recruiter
✓ Websitebouwer
✓ Designer
✓ Blogger
✓ Vlogger
✓ Online yoga instructeur
✓ Online personal trainer
✓ Boekhouder
✓ SEO-specialist
✓ Social media expert
✓ ICT-beroepen
✓ Affiliate marketing
✓ Webwinkel eigenaar
✓ Online lesgeven
✓ Dropshipper
✓ Online reisadviseur… 

 

Wist je dat wij op reis freelance kappers, orthemoleculair specialisten en tattoo-artists zijn tegengekomen? Je bent dus niet veroordeeld tot dagelijks acht uur achter je laptop tikken als dat niet is wat bij je past. Platforms zoals WorkAway bieden je gratis kosten en inwoning aan in ruil voor vrijwilligerswerk bij mensen thuis. Zo kom je op bijzondere plekken en leer je de cultuur echt goed kennen.  

Klaar om door te pakken?

Er zijn honderd-en-een redenen (excuses) te bedenken waarom je niet kiest voor een digitale nomadenbestaan. Vaak is dat uitstelgedrag. En dat herkennen we, om dat we dat zelf ook deden. Meer daarover lees je in onze digital nomad guide. Maar tegenwoordig is ons motto: ‘start before you’re ready’ en ‘progress over perfection’. Oftewel: zet die eerste stap en ga over op actie, ook al zijn de omstandigheden nog niet perfect. Spoiler: dat worden ze ook nooit. Er is namelijk maar één reden nodig om wel te kiezen om als digital nomad te leven en werken: je eigen droomleven creëren (want eerlijk is eerlijk, het feit dat je nu nog steeds dit artikel aan het lezen bent, betekent dat er wel iets jeukt. DOE. ER. IETS. MEE!) 

Onze digital nomad guide inspireert je met onze letterlijke én figuurlijke reis als digital nomads, geeft je een liefdevolle schop onder je kont én staat boordevol praktische tips. Dus hup, waar wacht je nog op? Zet die eerste stap naar een vrijer leven. En wie weet ben jij over een paar maanden hartstikke succesvol in je digital nomad job! En hoewel we je op deze pagina wat tough love hebben gegeven, zijn wij dan je grootste cheerleaders🤸‍♀️. Go for it! 

Overtuigd van de volgende stap?

Dan is de ultieme digital nomad guide écht wat voor jou

Hierin bespreken we onder andere de volgende onderwerpen:

Deze guide is echt wat voor jou als…

✔️ Je jezelf niet meer thuisvoelt in je 9-5 baan

✔️ Je door corona erachter bent gekomen dat op kantoor werken niet noodzakelijk is 

✔️ Je grote droom vrijheid is, maar je wordt belemmerd door je partner, gezin, geld, of “bullshit-belemmeringen” die door de maatschappij zijn bedacht 

✔️ Je de keuze hebt gemaakt, maar op zoek bent naar een praktische aanpak 

✔️ Je wilt weten of er meer is dan de huidige “rat race” 

✔️ Je je graag wilt omringen met andersdenkenden

digital nomad guide

Over ons

Hoi! Wij zijn Jody en Sander, sinds 2019 reizen wij rond als digital nomads. Inmiddels zijn we oude rotten in het vak, want inmiddels weet bijna iedereen hoe het is om locatie-onafhankelijk te werken. Wij hebben (ook tijdens miss rona) gewerkt vanuit Thailand, Laos, Indonesië, Portugal, Italië, Mexico, Colombia en natuurlijk Nederland. En wij willen jou ook inspireren om je mooiste leven te leiden. Benieuwd hoe wij dat hebben aangepakt? Alle zaken die wij vooraf moesten uitzoeken, hebben we voor jou in deze guide gezet. Zo maak jij een vliegende start en heb je alle informatie op zak die nodig is om aan jouw vrije leven te beginnen. 

Op de hoogte blijven van onze avonturen?

Schrijf je in voor onze reisverslagen en ontvang een mailtje (gemiddeld 1 – 2x per maand) als er een nieuw verslag geschreven is.