Digital nomad lifestyle

He digital nomad in de dop! 

Tenminste… daar ga ik dan even vanuit hè. Je bent terecht gekomen op de pagina waarin ik het ga hebben over een digital nomad lifestyle. En dan zit je hier helemaal goed! Wij zijn Jody en Sander, sinds 2012 samen en sinds 2019 leven wij ons droomleven met een ‘digital nomad lifestyle’. Waar zijn we gestart? Hoe hebben we dat aangepakt? En hoe zorgen we ervoor dat de bankrekening niet leegraakt? We geven op deze én andere prangende vragen op deze pagina. 

digital nomads

Wat is een digital nomad lifestyle?

Vroegâh, de originele nomaden trokken van plek naar plek met hun hele hebben en houwen. Vonden ze een stuk nieuwe, vruchtbare grond, dan stalden ze daar hun inboedel en bleven ze daar wonen totdat het weer tijd werd om verder te gaan. De moderne digitale nomaden pakken het wat luxer aan. Met een laptop onder de arm werken ze vanuit verschillende delen in de wereld. Voor iedere digital nomad heeft het net een andere betekenis, maar één ding hebben ze met elkaar gemeen: ze kiezen vrijheid boven ‘zekerheid’.

'Hoe start je met de digital nomad lifestyle?'

Hier heb ik een héél duidelijk antwoord op: GEWOON DOEN! Je moet een aantal belangrijkste stappen volgen om te starten met jouw digital nomad lifestyle:

 • Plan een deadline waarop je je plan uitvoert en hou jezelf aan die keiharde deadline. Dat hoeft niet morgen te zijn, dat mag ook over een halfjaar zijn. Maar die datum is heilig en je zorgt dat je binnen die tijd alle voorbereidingen hebt gedaan. 
 • Zorg voor een financiële buffer van tenminste 6 maanden, zodat je niet meteen het vliegtuig naar huis hoeft te nemen bij onvoorziene omstandigheden. 
 • Beslis op welke manier je je geld wilt verdienen: in loondienst, als freelancers of via een sugardaddy.
 • Omring jezelf met gelijkgestemden: er zijn enorm veel globetrotters jou al voorgegaan, je bent hierin écht niet uniek (al denk je dat misschien wel, omdat niemand anders het in je omgeving doet). Volg bijvoorbeeld Facebookgroepen met digital nomads en volg Instagram accounts van ervaringsdeskundigen. Die van ons bijvoorbeeld 😉
 • Bestel onze ultieme digital nomad guide vol met inspiratie en praktische tips om die stap te zetten. Het is dé gids die ik wenste waarin alle informatie staat die ik nodig had, toen wij zelf in 2019 startten. 

Hoe wordt de bankrekening gespekt bij een digital nomad lifestyle?

De sugardaddy-optie viel voor ons af en we wilden volledige vrijheid. We wilden bijvoorbeeld niet midden in de nacht opstaan om een vergadering bij te wonen en een vast aantal uren werken. Daarom schreven we ons beiden in als zzp’er bij de KVK. Omdat wij beiden kantoorbanen hadden (en soms ook wel ‘s vanuit thuis werkten) was het redelijk makkelijk om dit om te zetten naar volledig online skills. 

Maar misschien heb je ‘n fysiek beroep en vind je het lastiger om te starten met die digital nomad lifestyle. Vraag jezelf dan af: is je beroep of de invulling van je leven belangrijker? Is dat laatste het geval, dan zul je ‘n carrièreswitch moeten maken. Gelukkig staat Youtube vol met gratis content om een nieuwe skill te leren en heb je in ieder vakgebied een professional die je graag de fijne kneepjes van het vak leert. Geef eens antwoord op onderstaande vragen, misschien achterhaal je zo wel je nieuwe functie. 

 • Wat vond je vroeger het leukste om te doen als je aan het spelen was?
 • Wat hoor je vaak terug over jezelf uit familieverhalen uit het verleden?
 • Wat wilde je vroeger worden?
 • Wat was je favoriete speelgoed?
 • Op welke clubs zat je vroeger?
 • Waar heb je vrijwilligerswerk gedaan?
 • Om welke kwaliteiten werd je door je leraren geprezen?
 • Wat vond je het leukste om te doen in het weekend?
 • Wat vond je vreselijk om te doen?
 • Welke banen leken je vroeger het leukste?
 

Niet alle antwoorden zullen leiden naar jouw nieuwe beroep in je digital nomad lifestyle. Maar het geeft wel richting en laat je zien waar je kwaliteiten liggen en wat bij je past. Ben je creatief, dan passen beroepen zoals schrijver, social media contentmarketeer of videomaker misschien wel bij je. Ben je meer analytisch? Als data-analist kun je dan je hart uitstorten. Kies waar je goed in bent, breng het type klant in kaart, bouw een netwerk op en deel kennis. Gebruik eventueel freelance-platforms om je carrière een kickstart te geven en te bepalen waar je hart sneller van klopt. 

Veel voorkomende digital nomad beroepen:

✓ Programmeur
✓ Tekstschrijver
✓ Online coach
✓ Virtual assistent (Aan de slag als VA? Check de cursus van Noortje die je helemaal klaarstoomt!)
✓ Fotograaf
✓ Videograaf
✓ Content creator
✓ Consultant
✓ Project manager
✓ Recruiter
✓ Websitebouwer
✓ Designer
✓ Blogger
✓ Vlogger
✓ Online yoga instructeur
✓ Online personal trainer
✓ Boekhouder
✓ SEO-specialist
✓ Social media expert
✓ ICT-beroepen
✓ Affiliate marketing
✓ Webwinkel eigenaar
✓ Online lesgeven
✓ Dropshipper
✓ Online reisadviseur… 

 

Wist je dat wij op reis freelance kappers, orthemoleculair specialisten en tattoo-artists zijn tegengekomen? Je bent dus niet veroordeeld tot dagelijks acht uur achter je laptop tikken als dat niet is wat bij je past. Platforms zoals WorkAway bieden je gratis kosten en inwoning aan in ruil voor vrijwilligerswerk bij mensen thuis. Zo kom je op bijzondere plekken en leer je de cultuur echt goed kennen.  

Klaar om door te pakken?

Er zijn honderd-en-een redenen (excuses) te bedenken waarom je de handdoek in de ring gooit en niet kiest voor een digital nomad bestaan. We hebben zelf ook meerdere keren zulke grote beslissingen uitgesteld, omdat we niet doorpakten en het bij dromen bleef. Meer daarover lees je in onze digital nomad guide. Maar tegenwoordig is ons motto: ‘start before you’re ready’ en ‘progress over perfection’. Oftewel: zet die eerste stap en ga over op actie, ook al zijn de omstandigheden nog niet perfect. Spoiler: dat worden ze ook nooit. Er is namelijk maar één reden nodig om wel te kiezen om als digital nomad te leven en werken: je eigen droomleven creëren (want eerlijk is eerlijk, het feit dat je nu nog steeds dit artikel aan het lezen bent, betekent dat er wel iets jeukt. DOE. ER. IETS. MEE!) 

Onze digital nomad guide inspireert je met onze letterlijke én figuurlijke reis als digital nomads, geeft je een liefdevolle schop onder je kont én staat boordevol praktische tips. Dus hup, waar wacht je nog op? Zet die eerste stap naar een vrijer leven. En wie weet ben jij over een paar maanden hartstikke succesvol in je digital nomad job! En hoewel we je op deze pagina wat tough love hebben gegeven, zijn wij dan je grootste cheerleaders🤸‍♀️. Go for it! 

Overtuigd van de volgende stap?

Dan is de ultieme digital nomad guide écht wat voor jou

Hierin bespreken we onder andere de volgende onderwerpen:

Deze guide is echt wat voor jou als…

✔️ Je jezelf niet meer thuisvoelt in je 9-5 baan

✔️ Je door corona erachter bent gekomen dat op kantoor werken niet noodzakelijk is 

✔️ Je grote droom vrijheid is, maar je wordt belemmerd door je partner, gezin, geld, of “bullshit-belemmeringen” die door de maatschappij zijn bedacht 

✔️ Je de keuze hebt gemaakt, maar op zoek bent naar een praktische aanpak 

✔️ Je wilt weten of er meer is dan de huidige “rat race” 

✔️ Je je graag wilt omringen met andersdenkenden

digital nomad guide

Over ons

Hoi! Wij zijn Jody en Sander, sinds 2019 reizen wij rond als digital nomads. Inmiddels zijn we oude rotten in het vak, want inmiddels weet bijna iedereen hoe het is om locatie-onafhankelijk te werken. Wij hebben (ook tijdens miss rona) gewerkt vanuit Thailand, Laos, Indonesië, Portugal, Italië, Mexico, Colombia en natuurlijk Nederland. En wij willen jou ook inspireren om je mooiste leven te leiden. Benieuwd hoe wij dat hebben aangepakt? Alle zaken die wij vooraf moesten uitzoeken, hebben we voor jou in deze guide gezet. Zo maak jij een vliegende start en heb je alle informatie op zak die nodig is om aan jouw vrije leven te beginnen. 

Op de hoogte blijven van onze avonturen?

Schrijf je in voor onze reisverslagen en ontvang een mailtje (gemiddeld 1 – 2x per maand) als er een nieuw verslag geschreven is.