digital nomad jobs

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, die digital nomads. De kans is groot dat je in je directe omgeving iemand kent die de Nederlandse keukentafel heeft omgeruild voor werken vanaf een tropisch oord. Logisch, de afgelopen jaren heeft digitaal werken een vogelvlucht genomen en is het niet meer altijd nodig om fysiek op kantoor te zijn. 

Maar misschien vind jij het wel lastig om erachter te komen wat je dan op afstand wilt doen. Kan je je huidige baan behouden? Kies je voor een bestaan als freelancer of maak je een carrièreswitch? Op deze pagina inspireren we je met verschillende digital nomad jobs

'Een leven als digital nomad is niet weggelegd voor mij'

Als ik vertel over mijn leven als digital nomad, dan is de eerste reactie van anderen vaak: ‘Oh, wat heerlijk! Maar dat is echt niks voor mij hoor.’ Wat ik met dit blog niét wil bereiken om als een soort van Jehova-getuige anderen aan te zetten om het roer om te gooien om als digital nomad aan de slag te gaan. Omdat dat de enige way of life is. Is het zeker niet. Veel mensen vinden zekerheid fijn, houden niet van reizen of hebben net over de grens in België al last van heimwee. 

Ik wil de mensen inspireren die wel als digital nomad willen rondreizen, maar niet precies weten hoe ze dat aanpakken. Bijvoorbeeld omdat ze vastzitten aan vastgeroeste overtuigingen, een hypotheek of vervelende werkgever. 😉 Op deze pagina pak ik dat laatste stuk aan: want hoe verdien je je geld op reis en welke digital nomad jobs zijn er?

Voordat je je 'digital nomad job' kiest, is het eerst belangrijk om te weten in welke vorm je dat doet...

Krijgt je huidige baas al vlekken in de nek als jij ‘n ochtend thuis werkt omdat je naar de tandarts moet? Of werk je als operatie-assistent waarbij je werk op de keukentafel uitvoeren ondenkbaar is? 😉 Dan is het slim om na te denken over alternatieven. Waarschijnlijk zit je nu in loondienst en dan zijn er dus drie smaken:

 • Voor je huidige werkgever blijven werken, op afstand en in loondienst 
 • Dezelfde werkzaamheden doen, op freelancebasis. Voor je huidige werkgever of voor nieuwe opdrachtgevers. 
 • Een carrièreswitch maken zodat je op afstand kunt werken op freelancebasis. 

Optie 1: een digital nomad job in loondienst

Vind jij de zekerheid van je eigen baan fijn? Werk je graag samen met je collega’s of wil je maar een paar maanden per jaar in het buitenland vertoeven? Dan is loondienst op afstand misschien wel de beste keuze voor jou. 

Goede afspraken maken zijn hierbij essentieel. Welke uren ben je beschikbaar? Hoe zorg je voor contact met collega’s en hoe zit het met bepaalde vergoedingen? Vaak ben je met loondienst gebonden aan vaste werktijden, omdat je met je collega’s bepaalde zaken moet afstemmen. In loondienst is het vaak het fijnste om in dezelfde tijdzone te werken, tenzij je het leuk vindt om om 3.00 ‘s nachts op te staan in Mexico, zodat je de dagopening met je collega’s kunt bijwonen. 

Optie 2: freelance digital nomad jobs 

De meeste digital nomads die ik ken, zijn net als wij freelancers. Het geeft meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid. Het voordeel van freelancen is dat je makkelijker kunt opschalen en je inkomen geen plafond heeft. Ook kies je je eigen klanten en uren, waardoor je zelf bepaalt voor wie en wanneer je aan het werk gaat.  

digital nomad uitdagingen

Aan het werk in Bali als digital nomads

Optie 3: een carrièreswitch

Tja, sommige beroepen kun je echt niet op afstand uitvoeren. Hoewel, ik ken best veel ‘fysieke beroepen’ die als digital nomad uitgevoerd worden, maar daar later meer over. Als je dit leest dan heb je toegang tot internet en dus ook tot Youtube. Good for you: want dat betekent dat je nieuwe skills kunt leren. Op Youtube staan honderden cursussen en gratis content waarbij je een bepaalde skill kunt leren. Weet je niet wat je moet leren of waar je kwaliteiten liggen? Beantwoord dan eens onderstaande vragen:

 • Wat vond je vroeger het leukste om te doen als je aan het spelen was?
 • Wat hoor je vaak terug over jezelf uit familieverhalen uit het verleden?
 • Wat wilde je vroeger worden?
 • Wat was je favoriete speelgoed?
 • Op welke clubs zat je vroeger?
 • Waar heb je vrijwilligerswerk gedaan?
 • Om welke kwaliteiten werd je door je leraren geprezen?
 • Wat vond je het leukste om te doen in het weekend?
 • Wat vond je vreselijk om te doen?
 • Welke banen leken je vroeger het leukste?
 

Niet alle antwoorden zullen leiden naar jouw locatie-onafhankelijke beroep. Maar het geeft wel richting en laat je zien waar je kwaliteiten liggen en wat bij je past. Ben je creatief, dan passen beroepen zoals schrijver, social media contentmarketeer of videomaker misschien wel bij je. Ben je meer analytisch? Als data-analist kun je dan je hart uitstorten. Kies waar je goed in bent, breng het type klant in kaart, bouw een netwerk op en deel kennis. Gebruik eventueel freelance-platforms om je carrière een kickstart te geven en te bepalen waar je hart sneller van klopt. 

Ben je klaar om een 'Superfreelancer' te worden of wil je meer uit je huidige business halen? Het boek 'Superfreelancer' van Edwin Dijkstra is een complete gids voor zelfgerespecteerde freelancer. Van de opstart van je freelance-business tot meerdere inkomstenstromen opbouwen: het komt allemaal aan bod in zijn superpraktische boek.

Digital nomad jobs 

Loop je vast? Hieronder een voorbeeld van een aantal digital nomad jobs om je te inspireren:
 
✓ Programmeur
✓ Tekstschrijver
✓ Online coach
✓ Virtual assistent (Aan de slag als VA? Check de cursus van Noortje die je helemaal klaarstoomt!)
✓ Fotograaf
✓ Videograaf
✓ Content creator
✓ Consultant
✓ Project manager
✓ Recruiter
✓ Websitebouwer
✓ Designer
✓ Blogger
✓ Vlogger
✓ Online yoga instructeur
✓ Online personal trainer
✓ Boekhouder
✓ SEO-specialist
✓ Social media expert
✓ ICT-beroepen
✓ Affiliate marketing
✓ Webwinkel eigenaar
✓ Online lesgeven
✓ Dropshipper
✓ Online reisadviseur… 

 

Wist je dat wij op reis freelance kappers, orthemoleculair specialisten en tattoo-artists zijn tegengekomen? Je bent dus niet veroordeeld tot dagelijks acht uur achter je laptop tikken als dat niet is wat bij je past. Platforms zoals WorkAway bieden je gratis kosten en inwoning aan in ruil voor vrijwilligerswerk bij mensen thuis. Zo kom je op bijzondere plekken en leer je de cultuur echt goed kennen.  

Klaar om door te pakken?

Er zijn honderd-en-een redenen (excuses) te bedenken waarom je niet kiest voor een digital nomad bestaan. Vaak is dat uitstelgedrag. En dat herkennen we, om dat we dat zelf ook deden. Meer daarover lees je in onze digital nomad guide. Maar tegenwoordig is ons motto: ‘start before you’re ready’ en ‘progress over perfection’. Oftewel: zet die eerste stap en ga over op actie, ook al zijn de omstandigheden nog niet perfect. Spoiler: dat worden ze ook nooit. Er is namelijk maar één reden nodig om wel te kiezen om als digital nomad te leven en werken: je eigen droomleven creëren (want eerlijk is eerlijk, het feit dat je nu nog steeds dit artikel aan het lezen bent, betekent dat er wel iets jeukt. DOE. ER. IETS. MEE!) 

Onze digital nomad guide inspireert je met onze letterlijke én figuurlijke reis als digital nomads, geeft je een liefdevolle schop onder je kont én staat boordevol praktische tips. Dus hup, waar wacht je nog op? Zet die eerste stap naar een vrijer leven. En wie weet ben jij over een paar maanden hartstikke succesvol in je digital nomad job! En hoewel we je op deze pagina wat tough love hebben gegeven, zijn wij dan je grootste cheerleaders🤸‍♀️. Go for it! 

Overtuigd van de volgende stap?

Dan is de ultieme digital nomad guide écht wat voor jou

Hierin bespreken we onder andere de volgende onderwerpen:

Deze guide is echt wat voor jou als…

✔️ Je jezelf niet meer thuisvoelt in je 9-5 baan

✔️ Je door corona erachter bent gekomen dat op kantoor werken niet noodzakelijk is 

✔️ Je grote droom vrijheid is, maar je wordt belemmerd door je partner, gezin, geld, of “bullshit-belemmeringen” die door de maatschappij zijn bedacht 

✔️ Je de keuze hebt gemaakt, maar op zoek bent naar een praktische aanpak 

✔️ Je wilt weten of er meer is dan de huidige “rat race” 

✔️ Je je graag wilt omringen met andersdenkenden

digital nomad guide

Over ons

Hoi! Wij zijn Jody en Sander, sinds 2019 reizen wij rond als digital nomads. Inmiddels zijn we oude rotten in het vak, want inmiddels weet bijna iedereen hoe het is om locatie-onafhankelijk te werken. Wij hebben (ook tijdens miss rona) gewerkt vanuit Thailand, Laos, Indonesië, Portugal, Italië, Mexico, Colombia en natuurlijk Nederland. En wij willen jou ook inspireren om je mooiste leven te leiden. Benieuwd hoe wij dat hebben aangepakt? Alle zaken die wij vooraf moesten uitzoeken, hebben we voor jou in deze guide gezet. Zo maak jij een vliegende start en heb je alle informatie op zak die nodig is om aan jouw vrije leven te beginnen. 

Op de hoogte blijven van onze avonturen?

Schrijf je in voor onze reisverslagen en ontvang een mailtje (gemiddeld 1 – 2x per maand) als er een nieuw verslag geschreven is.