Digital nomad jobs

Ready, set, action!

Jij bent klaar met de 9-tot-5 werkweek. Jij wil niet langer werken voor een strippenkaart van 25 vakantiedagen. Het dichtste dat je in de buurt kwam van werken vanaf een tropische bestemming, was door je Zoom-achtergrond te veranderen in een zonnige bestemming. Je werkte vanaf de keukentafel en kwam er daardoor achter dat je je werk vanuit iedere uithoek ter wereld kon uitvoeren. En dat is precies wat je gaat doen: je leven omgooien en als digital nomad meer van de wereld zien, vertoeven waar en wanneer jij dat wil én werken op de momenten dat je het meest productief bent. Maar wat kun je op afstand gaan doen? Laat je op deze pagina inspireren en lees meer over de verschillende digital nomad jobs. 

'Die digital nomads zijn echt lucky bastards'

‘Die digital nomads zijn lucky bastards’. Ik liep door Medellín (Colombia) en dit was letterlijk wat een Nederlandse vakantievierder tegen me zei. Eh, pardon? Laat ik even vooropstellen dat ik geen speciale gratie van de president van Colombia heb gekregen om in het land te vertoeven. Of dat Mark Rutte me een zak geld toestopte en fluisterde: ‘kijk maar effe meiske, modder hier maar mee aan.’ Ook zit ik niet bij een exclusieve sekte die exclusieve digital nomad-buttons verkoopt om op je shirt te klikken. Want alleen dan mag je natuurlijk op afstand werken. Ahum. Kortom: ook jij kunt als digital nomad dé job vinden om te werken waar en wanneer je dat wil. De enige vraag die je jezelf moet stellen: ben je bereid veranderingen in je leven door te voeren?

In welke vorm ga je aan de slag?

Als jij de afgelopen jaren vanaf je keukentafel met je laptop kon werken, dan kan je direct als digital nomad aan de slag. Veel Nederlanders willen niet meer terug naar kantoor omdat ze effeciënter met hun tijd omgaan én zelf de werktijden bepalen. Tuurlijk, af en toe even bijkletsen met collega’s is leuk. Maar voordat je het weet ben je een uur verder en ben je meegesleurd in de sleaze van de laatste aflevering van Temptation Island die uitgebreid op de werkvloer wordt besproken. Terwijl jij nog met een berg werk zit te kijken achteraf. Nah, niet ideaal. Met een digital nomad job kun je zelf bepalen wanneer je werkt, vanaf welke plek je dat doet, werk je op tijden dat jij productief bent (in plaats van uren te slijten op kantoor omdat de klok nog geen 17.00 heeft geslagen) en ervaar je vaak minder afleiding. 

Digital nomad job in loondienst

Er zijn verschillende vormen waarin je je digital nomad job kunt uitvoeren: in loondienst of als freelancer. Overweeg je de stap naar het ‘digital nomad’-leven te maken en werk je nu ook al in je huidige functie op afstand? Vraag dan eens aan je werkgever of je op afstand mag werken. Voor diegene maakt het niet uit of je aan je eigen keukentafel zit of dat je vanaf een tropisch strand je laptop openklapt (uit ervaring kan ik wel zeggen dat dit laatste niet aan te raden is). 

Wanneer je als digital nomad in loondienst aan de slag gaat, is het belangrijk om goede afspraken te maken. Welke uren ben je beschikbaar? Hoe zorg je voor contact met collega’s en hoe zit het met bepaalde vergoedingen? Ook is het in het geval van loondienst handiger om in dezelfde tijdzone te zitten. Tenzij je het leuk vindt om om 3.00 ‘s nachts op te staan in Mexico, zodat je de dagopening met je collega’s kunt bijwonen. 

Freelancen

Maar misschien wil je helemaal niet meer in loondienst werken. Dat was voor mij het geval. Ik had een leuke baan, een leuke werkgever en gezellige collega’s. Maar een van mijn bezwaren is dat 40 uur het doel in plaats van het middel is.  Is het druk? Dan is het de normaalste zaak van de wereld om even een tandje bij te zetten en langer door te werken. Maar heb je minder te doen? Dan kijken de meeste collega’s je waarschijnlijk vreemd aan als je om 13.00 je biezen pakt en roept: ‘joe, ik ben naar het strand vanmiddag!’ En los daarvan: wie bepaalt hoe lang jij over een taak doet? Kortom: reden genoeg om als freelancer aan de slag te gaan. Spoiler: er is in veel branches zwaar tekort aan personeel, dus in veel gevallen heb je direct voldoende werk op je bordje. 

Een andere reden om te gaan freelancen, is omdat je huidige werkgever niet wil dat jij op afstand werkt. Their loss. In dat geval kun je kiezen om je digital nomad job freelancend uit te voeren. Je schrijft je in bij de KVK als zelfstandig ondernemer en factureert je uren aan je klanten. Easy-peasy. Oké, natuurlijk moet je dan wel eerst aan klanten komen. Mijn belangrijkste tips hiervoor:

 • Zorg dat je weet wie je klant is en waar hun pijnpunten liggen 
 • Bouw een netwerk op (deel bijvoorbeeld kennis op LinkedIn) – schiet op social media niet in verkoopmodus maar deel kennis
 • Bouw een e-maillijst op met relevante contacten  
 • Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid concurrentie. Ik ben SEO copywriter en als je daarop zoekt op LinkedIn zakt de moed in de schoenen. Toch heb ik meer dan voldoende werk. 
 • Vind binnen je specialisme iets waarmee je je kunt onderscheiden. En bied toegevoegde waarde voor jouw ideale klant. Denk aan een supergestructureerde werkwijze, een transparant proces of unieke methode. 
digital nomad uitdagingen

Welke digital nomad jobs passen bij jou?

Ja, maar Jody… mijn werk kan écht niet op afstand! 

Hoewel ik denk dat er in veel gevallen veel meer mogelijk is op afstand (digital nomad jobs zoals remote tattoo-artis, kapper voor expats en digital nomad fitnesstrainer zijn geen uitzondering), kunnen sommige banen inderdaad niet op afstand uitgevoerd worden. In dat geval moet je jezelf afvragen: in hoeverre wil je die droom echt vervullen? Is het antwoord: echt héél graag? Dan heb ik een kleine oefening voor je om de daad bij het woord te voegen. 

Beantwoord de onderstaande vragen en kom een stap dichter bij je ideale digital nomad job

 • Wat vond je vroeger het leukste om te doen als je aan het spelen was?
 • Wat hoor je vaak terug over jezelf uit familieverhalen uit het verleden?
 • Wat wilde je vroeger worden?
 • Wat was je favoriete speelgoed?
 • Op welke clubs zat je vroeger?
 • Waar heb je vrijwilligerswerk gedaan?
 • Om welke kwaliteiten werd je door je leraren geprezen?
 • Wat vond je het leukste om te doen in het weekend?
 • Wat vond je vreselijk om te doen?
 • Welke banen leken je vroeger het leukste?
 

Niet alle antwoorden zullen leiden naar jouw (locatie-onafhankelijke) beroep. Als je vroeger met kleine auto’s speelde betekent dat niet dat je automonteur wil worden. Maar ik vond het bijvoorbeeld vroeger al leuk om verhaaltjes te schrijven (en nu schrijf ik blogs en landingspagina’s voor klanten) en Sander verkocht vroeger al eigengebrande CD’s op het schoolplein (en nu verkoopt hij producten in een webshop). Kijk dus eens met een open blik wat je kunt doen. En is je volgende bezwaar: ‘maar daar weet ik hélemaal niets vanaf en ik heb geen budget om iets nieuws te leren?’ Je leest dit blog, dus dat betekent dat je de beschikking hebt over een computer of telefoon. En dus ook Youtube. En op Youtube heb je uren aan gratis lesmateriaal. Dus klim uit die slachtofferrol en ga aan de slag 😉. 

En wil je meer van dit soort tips en oefening? Meld je dan aan via het formulier voor de digital nomad tips. Je krijgt dan in één vijf mails met daarin meer inspiratie en tips om te starten als digital nomads. Helemaal gratis. 

Digital nomad jobs – een inspiratielijst

In onze drie jaar zijn we al veel digital nomad jobs tegengekomen. We hebben een lijst gemaakt van beroepen die jij gemakkelijk op afstand kunt uitvoeren:
 
✓ Programmeur
✓ Tekstschrijver
✓ Online coach
✓ Virtual assistent (Aan de slag als VA? Check de cursus van Noortje die je helemaal klaarstoomt!)
✓ Fotograaf
✓ Videograaf
✓ Content creator
✓ Consultant
✓ Project manager
✓ Recruiter
✓ Websitebouwer
✓ Designer
✓ Blogger
✓ Vlogger
✓ Online yoga instructeur
✓ Online personal trainer
✓ Boekhouder
✓ SEO-specialist
✓ Social media expert
✓ ICT-beroepen
✓ Affiliate marketing
✓ Webwinkel eigenaar
✓ Online lesgeven
✓ Dropshipper
✓ Online reisadviseur… 

 

…en nog véél meer!

Klaar om door te pakken?

Er zijn honderd-en-een redenen (excuses) te bedenken waarom je niet kiest voor een digital nomad bestaan. Vaak is dat uitstelgedrag. En dat herkennen we, om dat we dat zelf ook deden. Meer daarover lees je in onze digital nomad guide. Maar tegenwoordig is ons motto: ‘start before you’re ready’ en ‘progress over perfection’. Oftewel: zet die eerste stap en ga over op actie, ook al zijn de omstandigheden nog niet perfect. Spoiler: dat worden ze ook nooit. Er is namelijk maar één reden nodig om wel te kiezen om als digital nomad te leven en werken: je eigen droomleven creëren (want eerlijk is eerlijk, het feit dat je nu nog steeds dit artikel aan het lezen bent, betekent dat er wel iets jeukt. DOE. ER. IETS. MEE!) 

Onze digital nomad guide inspireert je met onze letterlijke én figuurlijke reis als digital noamds, geeft je een liefdevolle schop onder je kont én staat boordevol praktische tips. Dus hup, waar wacht je nog op? Zet die eerste stap naar een vrijer leven. En wie weet ben jij over een paar maanden hartstikke succesvol in je digital nomad job! En hoewel we je op deze pagina wat tough love hebben gegeven, zijn wij dan je grootste cheerleaders🤸‍♀️. Go for it! 

Overtuigd van de volgende stap?

Dan is de ultieme digital nomad guide écht wat voor jou

Hierin bespreken we onder andere de volgende onderwerpen:

Deze guide is echt wat voor jou als…

✔️ Je jezelf niet meer thuisvoelt in je 9-5 baan

✔️ Je door corona erachter bent gekomen dat op kantoor werken niet noodzakelijk is 

✔️ Je grote droom vrijheid is, maar je wordt belemmerd door je partner, gezin, geld, of “bullshit-belemmeringen” die door de maatschappij zijn bedacht 

✔️ Je de keuze hebt gemaakt, maar op zoek bent naar een praktische aanpak 

✔️ Je wilt weten of er meer is dan de huidige “rat race” 

✔️ Je je graag wilt omringen met andersdenkenden

digital nomad guide

Over ons

Hoi! Wij zijn Jody en Sander, sinds 2019 reizen wij rond als digital nomads. Inmiddels zijn we oude rotten in het vak, want inmiddels weet bijna iedereen hoe het is om locatie-onafhankelijk te werken. Wij hebben (ook tijdens miss rona) gewerkt vanuit Thailand, Laos, Indonesië, Portugal, Italië, Mexico, Colombia en natuurlijk Nederland. En wij willen jou ook inspireren om je mooiste leven te leiden. Benieuwd hoe wij dat hebben aangepakt? Alle zaken die wij vooraf moesten uitzoeken, hebben we voor jou in deze guide gezet. Zo maak jij een vliegende start en heb je alle informatie op zak die nodig is om aan jouw vrije leven te beginnen. 

Op de hoogte blijven van onze avonturen?

Schrijf je in voor onze reisverslagen en ontvang een mailtje (gemiddeld 1 – 2x per maand) als er een nieuw verslag geschreven is.