Eten en drinken in Gambia

Myanmar

Wij zijn Sander & Jody en hebben onze spullen en appartement verkocht, onze vrienden en familie gedag gezegd om de wereld rond te trekken.

Op thedutchnomads.nl nemen we je mee op reis in onze traveltips en inspireren we je met een locatie-onafhankelijk leven via de ultieme digital nomad guide

Hoewel ik al aardig wat plekken op de wereld heb gezien, stond Gambia niet bepaald hoog op mijn lijstje als vakantieland. Alle verhalen over de Europese vrouwen met Gambiaanse mannen die minimaal de helft van hun leeftijd waren, de opdringerigheid van de mensen en het gebrek aan kennis van het Afrikaanse continent zorgden ervoor dat Gambia niet in mijn top 10 kwam. Tóch ben ik er op vakantie geweest. In dit verslag vertel ik je graag over Gambia en dan met name over het eten. Benieuwd? Lees dan snel verder!

gambia

Eten en drinken in Gambia

De vooroordelen over Gambia werden snel bevestigd: je ziet veel oudere vrouwen met jonge Gambianen en in de eerste opslag kunnen de inwoners vrij ‘opdringerig’ zijn. Maar geef ze eens ongelijk: dagelijks zien ze Europese toeristen, behangen met de mooiste sieraden en nieuwste gadgets, terwijl ze zelf moeten leven van omgerekend enkele euro’s per week. Juist door je te verdiepen in het leven (en eten) van Gambia leer je een andere, mooie kant kennen.

Yassa

Zoals de meeste toeristen zat ik ook met mijn vriend in Kololi. Deze bekende badplaats heeft als belangrijkste toeristentrekpleister ‘The Senegambia Strip’: een straat vol met restaurantjes en luidruchtige proppers. Hoewel ik graag het “echte Gambia” wilde leren kennen, wilde ik de eerste avond ook niet te moeilijk doen. We aten bij de “Afrikan Queen” op de Strip. Hier at ik Yassa: één van de bekenste gerechten uit Gambia. Het is een gerecht met veel ui in een kruidige marinade. Prima, maar niet heel speciaal.

Vis met een rode stoof

De volgende dag maakten we in de ochtend een wandeling over het strand. Om de 10 meter maakt er wel iemand een praatje met je. In het begin voelt het alsof iedereen iets van je wilt (en natuurlijk, indirect is dat ook zo), maar ze zijn ook oprecht geinteresseerd in je. We raakten aan de praat met Alex, een jongen uit de buurt van Kololi, en vroeg of we zin hadden om ’s avonds met hem bij een écht Gambiaans restaurant te eten. Yes, dit was waar ik naar op zoek was! Natuurlijk konden we dat niet laten schieten en zeiden we volmondig ja. Die avond aten we in een restaurantje vlakbij de Strip (helaas weet ik de naam niet meer, maar het zat schuin tegenover de Craft market, aan de andere kant van de weg). Ik at daar verse vis met een soort rode stoof en frietjes. We waren letterlijk de enige witte mensen in het restaurant en iedereen maakte een praatje met ons. Zo leuk! Het eten was tevens erg lekker én veel goedkoper dan op de Strip.

Domoda & Benachin

Naast Yassa, zijn Domoda & Benachin ook typische gerechten uit de Gambiaanse keuken. We hadden als lunch/diner de gerechten al eens gehad, maar vonden het niet echt een smaakexplosie. Totdat Alex ons bij zijn familie uitnodigde en we daar mochten meelunchen. Wauw! Dit is nog eens lekker eten. Ondanks dat ze met 22 personen op slechts een klein stukje woonden en in grote armoede leefden, kregen we een grote schaal met eten. We voelden ons bijna bezwaard om het te eten, maar ze stonden erop dat we mee aten. En wat was dat lekker!
eten en drinken in gambia - domoda

Fruit op het strand

Wanneer je op het strand loopt, kom je om de paar meter wel Gambianen tegen die je een fruitplaat of een verse smoothie willen verkopen. En nee, zij hebben -in tegenstelling tot de meesten van ons- géén blender. Het fruit moet dus allemaal met een vork worden gepureerd en in een oude frisdrankfles worden gemixt. Verwacht dus geen ijskoude smoothie zonder stukjes, maar het is een must om er een te nemen. Je steunt de locals die op sommige dagen helemaal niets verdienen op het strand. Je komt zo meer over de inwoners te weten en legt mooie, nieuwe contacten.

Overige maaltijden

Natuurlijk hebben we buiten de bovenstaande maaltijden nog meer gegeten. Echter, bovenstaande maaltijden zijn echt typisch Gambiaans die ik wilde uitlichten. Hieronder vind je nog een kleine sfeerimpressie van wat eetplaatjes die ik heb geschoten (met o.a. ook een bezoekje aan de Serrekunda market, een must-see!).

Gambia in ’t kort

Kies je voor de (winter)zon, supervriendelijke mensen en lekker eten? Dan is Gambia zeker het overwegen waard! Support de locals door wat bij hen te kopen en kies voor een local die je het land laat zien in plaats van de grote organisaties. Niet alleen heb je meer vrijheid met een local, het geld komt ook direct bij de mensen terecht en je leert het échte Gambia kennen.

Ga je binnenkort naar Gambia?

Nog even praktisch dan…
  1. Vraag een American Express creditcard aan via deze link en ontvang gratis punten (afhankelijk van de kaart die je kiest) die je kunt inruilen voor vliegpunten. Deze kaart kun je na een jaar beëindigen. Je spaart ook punten als je betaalt met je Amex-kaart in winkels en online. 
  2. Meld je aan via deze link voor Cashback XL. Boek je Booking.com-verblijf via deze link en ontvang een deel van de commissie terug. Geldt ook voor andere aankopen!
  3. Bestel de Lonely Planet van Gambia op Bol.com en bereid jezelf voor
  4. Je levensstijl helemaal omgooien en als digital nomad naar Gambia? Dan mag je onze ultieme digital nomad guide niet missen!
  5. Geen enkel reisverslag missen? Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang een automatische mail bij een nieuw reisverslag. Je kunt je hier altijd weer voor uitschrijven.

deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij klaar om locatie onafhankelijk te gaan werken en leven? Schrijf je – volledig GRATIS! – in op onze tips per mail 

Er is maar één iemand verantwoordelijk voor jouw leven en dat ben jij zelf. Zet daarom vandaag de eerste stap naar jouw droomleven. Je ontvangt na het invullen van het formulier meteen een bevestigingsmail mét eerste inspiratie-tip voor jouw toekomstige remote leven.