budget backpacken - scooter

Budget backpacken: handige tips op een rij!

Myanmar

Wij zijn Sander & Jody en hebben onze spullen en appartement verkocht, onze vrienden en familie gedag gezegd om de wereld rond te trekken.

Op thedutchnomads.nl schrijven we reisverslagen van de meest gave bestemmingen en delen we de leukste hotspots & lekkerste wereldse gerechten met je.

Bij de meeste backpackers groeit het geld nou niet op de rug of in de tuin aan de (palm)boom. Maar ook als ‘gewone’ reiziger hou je misschien wel graag de hand op de knip. Onnodig geld uitgeven? We zijn en blijven Nederlanders, dus als het goedkoper kán, dan gaan we ervoor. Vergis je niet: soms loont het juist om vooraf een grotere investering te doen, zodat dit je achteraf juist geld oplevert. We gaan hier dus niet de budgettoppers promoten.

In dit artikel vertel ik je een aantal tips hoe je ervoor kan zorgen dat je niet je spaarrekening er tijdens een trip volledig doorheen jaagt.

Budget backpacktips voor iedereen

Je zit in je mid-twenty’s, bent net afgestudeerd of neemt een sabbatical. Het stereotype backpacker, dat een jaar later met het hoofd vol rastavlechtjes terugkomt in Nederland. Maar dat hoéft niet. Deze budget backpack tips zijn namelijk niet alleen voor die groep, maar voor iedereen die ervan houdt om te reizen. Daarnaast reis je op deze manier ook nog eens duurzaam (zowel voor het milieu als het implementeren als levensstijl). Klinkt goed, toch?

Voorbereidingen voordat je op reis staat​

Voorbereiding is het halve werk. Je hebt het je ouders of leraren vroeger ongetwijfeld repeterend horen zeggen, waarbij je geregeld met je ogen draaide. Maar stiekem weet jij ook wel dat ze gelijk hadden. Dat geldt ook voor de reis die je gaat maken. Daarmee bedoel ik niet dat je ieder detail en bestemming uitgestippeld moet hebben, want hé, er is niks mis met een beetje spontaniteit. Maar er zijn wel een aantal zaken die je vooraf geregeld wilt hebben voordat je gaat reizen. 

Maak vooraf een checklist van alles waar je over moet nadenken. Ga je voor 1 of 2 maanden op reis, dan zal die korter zijn dan wanneer je alle schepen achter je verbrandt. Maar hoe kort of hoe lang je checklist ook is: maak ‘m! Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Hieronder vind je een aantal zaken die op onze checklist stonden. Check ook even de links erachter voor aanvullende informatie!

✓ De beste vlucht uitzoeken
✓ Accommodatie voor de eerste periode vastleggen
✓ Reisverzekering aanpassen
✓ Zorgverzekering aanpassen
✓ Bankrekeningen omzetten
✓ Internationaal rijbewijs aanvragen
✓ Vaccinaties regelen
✓ Geldigheid van je paspoort checken
✓ Een packing list maken

Kies voor een budget backpack bestemming

Tja, Curacao is tropisch, warm en mooi. Maar ook duur. Heerlijk om een korte vakantie te beleven, maar het kost je ook een godsvermogen. Terwijl je op andere plekken ook zoveel moois (en vaak authentieker) te zien krijgt. Skip daarom dit dure eiland en kies voor een (tropische) bestemming waar je lachend een biertje afrekent. Met name Zuidoost-Azië is een continent waar je veel voor weinig krijgt. Een diner voor 2 euro? Geen uitzondering. 

Zorg dat je flexibel bent

Ik hoef je vast niet te vertellen dat vliegen op een zaterdag, midden in juli, misschien niet de goedkoopste manier is om te vliegen. Half Nederland rijdt, fietst, of vliegt uit en jij wilt niet met de meute meegaan. Tenminste: als je de knip op je portemonnee wilt houden. Zonde en niet nodig. Flexibiliteit is key als je een goedkope (vlieg)reis wilt boeken.

Reis samen

Slapen in een dorm is leuk voor een nachtje en voor de doorgewinterde budget backpacker een prima oplossing. Wil je van reizen je levensstijl maken, dan raad ik je toch aan iets meer uit te geven aan een accommodatie. Alleen in een tweepersoonskamer liggen is vaak duurder, dus zorg dat je een reisgenoot aan de haak slaat. Op die manier bespaar je veel geld en slaap je toch een stuk comfortabeler. Wij houden een richtlijn van 15 euro per nacht aan (7,50 per persoon), waardoor je per maand zo’n 230 euro aan accommodaties kwijt bent. 

budget backpacken

Ontdek trends via Skyscanner & Google Flights

Het is misschien verleidelijk om de eerste, de beste vlucht te boeken wanneer je een pareltje voorbij ziet komen, maar goed zoeken helpt. En als budget backpacker neem je natuurlijk niet genoegen met de eerste beste optie. Zoals eigenlijk met alles geldt in het leven: iets dat aandacht krijgt, groeit. Ga daarom ‘n middag ervoor zitten en pluis alle vlucht-websites uit. Of misschien nog beter: trek er een week voor uit en kijk wanneer je vlucht het goedkoopste is. Wordt je vlucht snel duurder? Dan heb je misschien te lang gewacht. Stel ook alarmen in zodat je weet wanneer een vlucht goedkoper wordt. Ook geven sommige tools – zoals Google Flights – aan of de prijs van een vlucht momenteel goedkoop, gemiddeld of duur is. Op basis daarvan krijg je ook al goed inzicht.

(Leestip: Thuisblijven is Duurder van Jelmer de Boer. Hij gaat nog een stapje en automatiseert hierbij het hele zoeken naar vluchten via If This Than That & RSS-feeds)

BoekenBoeken

Blijf voor langere tijd op één locatie​

Accommodaties zijn vaak bereid om voor langere tijd een korting te geven. Dit begint meestal vanaf 28 dagen. Voor je standaard backpack-reis is dit waarschijnlijk niet haalbaar, maar overweeg ‘t als je voor langere tijd onderweg bent. In ‘t begin ben je vaak geneigd om zoveel mogelijk stempels in je paspoort te halen, maar uiteindelijk komt vaak ‘t besef dat rustig reizen een stuk prettiger is. Je komt erachter dat de ene tempel veel lijkt op de andere tempel en iedere keer weer een nieuwe snorkeltrip begint ook te vervelen. Bepaal welke bestemming voor jou de belangrijkste highlights heeft en blijf daar langer.

AirBnB rekent vaak automatisch korting op maandprijzen. Maak hier je account aan en ontvang direct tegoed.

Ben bereid om een overstap te maken​

Overstappen kan vervelend zijn, maar tegelijkertijd kan je dit veel geld besparen. Op een lange reis maakt die overstap niet veel tijd uit en je hebt soms ook nog eens de mogelijkheid om een extra land te bezoeken. Toen wij van Amsterdam naar Bali vlogen, hadden we een tussenstop van 12 uur in Xiamen. Omdat we een langere overstap hadden, kregen we een gratis hotel van de airline toegewezen. Dat is nog eens budget backpacken! Niet alleen vlogen we goedkoop, maar hadden ook nog eens tijd om ons op te frissen en China 1 dag te bezoeken. Sla daarom de voorwaarden van airlines erop na.

Budget backpacken pro-tip: Eet lokaal

Laat de Burger King en grote gele M links liggen. Je belast minder het milieu (importeren van producten). Daarnaast acht ik de kans zeer groot dat je met lokaal eten veel gezonder eet, je steunt de lokale bevolking én het is ook nog eens een opsteker voor je portemonnee. Bang dat je ziek wordt van lokaal eten? Uit eigen ervaring kunnen zowel Sander en ik beamen dat je daar niet bang voor hoeft te zijn. Zo kregen wij voedselvergiftiging nadat we in een restaurant hadden gegeten, terwijl we daarbuiten voor 90% bij lokale tentjes aten of direct op straat. Zorg ervoor dat het eten dat je op straat ligt verhit wordt en laat fruit zonder schil links liggen. Ook eten dat al de hele dag in de brandende zon ligt, wat vliegen als landingsbaan gebruiken, zou ik adviseren niet te eten. Wij aten regelmatig bij Indonesische warungs en genoten van het lekkerste streetfood in Thailand. Het komt wel goed. Echt.

budget backpacken - lokale warung

Kies voor lokaal vervoer

Met bussen reizen in plaats van vliegen: het scheelt je veel geld én is ook nog eens een stuk duurzamer. Minivans zijn vaak niet zo comfortabel, maar veel landen hebben comfortabele bussen. Voor een kleine upgrade heb je vaak een prima stoel in een bus. In Vietnam heb je in bijna iedere bus standaard stapelbedden! Een beetje gek in het begin, maar helemaal prima. En de nachttreinen in Thailand zijn ook vaak erg comfortabel. (Scheelt je tevens weer een nachtje accommodatie betalen). En ga je toch voor de minivan? Dan heb je achteraf een mooi verhaal te vertellen. Zo zaten er in ons busje tijdens een 10-urige(!) reis Luang Prabang naar Vientiane (Laos) 30 mensen in de bus, en een hele rits koffers, dozen en 2 motors op het dak. Toch lachen om een keer mee te maken. 

Giet jezelf niet helemaal vol met alcohol

Een warm zonnetje op je bol, nieuwe vrienden voor het leven, een prachtige zonsondergang.. er is altijd wel reden voor een alcoholische versnapering. Wij zijn er heus niet vies van, maar probeer daarop te besparen. Toen wij onze uitgaven analyseerden (zie ook volgende punt) kwamen we erachter dat alcohol al snel kan oplopen tot een grote kostenpost. Super zonde natuurlijk, als je heel je budget ziet verdampen. Laat dat biertje een keer staan en als je dan toch écht dat drankje hebt verdiend, verkies de lokale drank dan boven internationale merken.

Installeer de app 'Travelspend'

Stop met het uitgeven van onnodig geld. Dat toffe topje dat vervolgens in je berg met kleding verdwijnt, of dat 65e armbandje met ‘love life’ kan je ook echt wel missen. Wil je een lange backpack-reis maken, dan is het handhaven van een budget meestal wel nodig (tenzij je net de loterij hebt gewonnen). Ik kan je mededelen dat wij niet in die luxe positie zitten, dus handhaven we een budget. Voer jouw budget in de app Travelspend in en deze rekent voor je uit wat je per dag mag uitgeven. Je kan ook je reisgenoten toegang geven, als jullie van een gezamenlijk budget leven. Vul al je uitgaven in en je ziet al snel of je op koers ligt (of dat je hele budget wordt besteed in de lokale bar).

Stap over op menstruatiecups

Deze tip is niet alleen toepasbaar op reis, maar uiteraard ook thuis (en alleen voor dames). Een menstruatiecup is niet alleen een stuk duurzamer (je produceert véél minder afval), het is ook nog eens een stuk goedkoper. Zeker in landen buiten Europa zijn tampons lastig te verkrijgen, of erg duur. Gemiddeld kost een cup rond de 30 euro, maar je doet er dan ook zo’n 5 tot 10 jaar mee. 

Gebruik BUNQ bank

Dure wisselkoersen op reis.. een ergernis van iedere reiziger! Met bunq bank heb je hier geen last meer van. Je betaalt een stuk minder wisselkoersopslag, waardoor pinnen een stuk leuker wordt. Let op: je hebt nog steeds te maken met transactiekosten van een bank. In Indonesië kan je gemakkelijk banken vinden die dat niet rekenen, in Thailand betaal je áltijd bankkosten. Pin daarom het maximale bedrag in een keer en pin altijd in de valuta van het desbetreffende land. Dat scheelt al gauw veel euro’s. 

Meteen overstappen op bunq? Via deze link kan je je registreren en ontvang je direct 10 euro gratis tegoed op je bankrekening. 

Pinnen met je creditcard? Liever niet! De kosten zijn een stuk hoger! Het hangt af van de bank, maar vaak rekenen ze nog een vast bedrag voor creditcards. Door te zorgen voor een plussaldo op je creditcard zijn de kosten overigens lager wanneer je betaalt. (En je ontvangt op een creditcard-rekening meer rente dan op je spaarrekening!)

budget backpacken met bunq bank

Meld je aan voor loyaltyprogramma's van luchtvaartmaatschappijen

Meld je aan voor de loyalty-programma’s van luchtvaartmaatschappijen. Ook wanneer je geen punten spaart, is het mogelijk dat je er de vruchten van plukt. Zo stonden wij in Dubai bij de Emirates balie en werd er opgemerkt dat we lid waren van hun loyaltyprogramma (wat we letterlijk de week ervoor hadden aangemaakt). Daardoor werden we op een volle vlucht verplaatst naar de eerste rij bij de deur. Hello extra space!

Spaar punten met een Amex-creditcard

Als aanvulling op de loyaliteitsprogramma’s: vraag een American Express creditcard aan!

Met een American Express kaart spaar je bij iedere aankoop punten die je kunt inwisselen voor credits van sommige Frequent Flyer programma’s. Hiermee kun je dan weer met korting vluchten boeken zodat je hier minder euro’s voor hoeft te betalen. Bij de Jumbo kan je bijvoorbeeld je boodschappen afrekenen, zonder extra kosten.

Houd wel in je achterhoofd dat als je in vreemde valuta moet betalen dit nog altijd het beste met je bunq pas doen kan in verband met de genoemde wisselkoersopslag.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan een gratis pas aan voor ‘t eerste jaar en ontvang direct tegoed! 

Word housesitter

Niet doen als je allergisch bent voor harige viervoeters of smetvrees hebt. Maar als je een keer op een unieke manier ergens wilt verblijven, dan raad ik je aan om housesitter te worden. Op het moment van schrijven hebben we het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar zodra we (ooit) naar Australië gaan, behoort dit tot de zeer realistische opties.

De baasjes zoeken iemand die tijdens hun vakantie op hun harige vriendje willen letten en jij hebt voor een prikkie een verblijfplaats. Daarnaast kan je ook nog eens dikke vriendjes worden met Fikkie.

Reis met alleen handbagage

Ja hoor, het kan écht. Reizen met alleen handbagage. Wij doen ‘t door onze reis in Azië, zonder einddatum. Het scheelt flink op de bagagekosten. (En nee, je mag echt wel meer bagage meenemen dan alleen je handtas.)

Cashback sites!

Niet alleen is dit fenomeen interessant voor mensen die digital nomad willen worden, maar eigenlijk iedereen die weleens iets online consumeert. Kortom: iedereen dus.

Bij veel websites bieden ze affiliate links aan wanneer je een vriend verwijst. Bijvoorbeeld via AirBnB. 

Meestal zijn de sites wel zo slim dat ze jou herkennen, of je slechts 1x gebruik kan maken van een link. Dat voorkomt fraude.

Cashback sites maken hier gretig gebruik van en bieden jou voordeel aan op een legale manier. Jij boekt via hen een vakantie, accommodatie of zelfs je zorgverzekering en zij ontvangen daarover commissie. Een gedeelte van dat bedrag keren zij vervolgens weer aan jou uit: win-win!

Zelf weten hoe zo’n cashback site werkt? Meld je hier aan en profiteer direct van de voordelen!

geld besparen

Wat zijn jouw ultieme besparingstips tijdens je budget backpack reis? Laat ze achter in de comments!

deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *